10 gründerselskaper fikk prøve seg: Nå skal 8 av dem jobbe med Equinor og Kongsberg Gruppen

10 gründerselskaper fra verden over fikk jobbe med noen av de klokeste hodene hos Equinor, McKinsey og Kongsberg Gruppen. Etter 13 uker har 8 av selskapene inngått samarbeid med disse og flere andre norske selskaper.

Techstars Energy-avslutning hos Equinor på Fornebu 6. desember 2018

Foto: Arne Reidar Mortensen Equinor
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Jeg må bare si at jeg er utrolig stolt. Dette er gøy, utroper en fornøyd Techstars norge-sjef Audun Abelsnes til E24, etter at Techstars Demo Day akkurat er avsluttet.

Torsdag ble nemlig avslutningsseremonien for akseleratorprogrammet Techstars Energy avholdt på Equinors kontorer utenfor Oslo sentrum. Det er første gangen Techstars har hatt et slikt program for energibransjen.

Som E24 har omtalt tidligere har 10 utvalgte gründerselskaper gjennom 13 intense uker i høst fått jobbe med Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinsey. Målet har vært at de ti selskapene skal presentere løsninger på forskjellige problemstillinger innen olje og gass, nye forretningsmodeller, digitalisering og fornybar energi. Underveis har de tilgang på selskapenes egne eksperter og ressurser for å utvikle løsningene best mulig.

– Åtte av de ti selskapene har inngått samarbeid og skal jobbe videre med Equinor eller Kongsberg Gruppen, forteller Abelsnes videre.

– Å ha de 10 techstars-selskapene med oss i disse tre månedene har minnet oss på hvor fort utviklingen går. Vi inngår partnerskap med 5 av disse 10 selskapene. Det er ekstraordinært og det hadde jeg ikke ventet på forhånd, sier Al Cook, som er Equinors konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling, til E24.

Les om alle de ti selskapene som deltok i den første Techstars Energy-runden i faktaboksen nederst i saken. Programvareselskapet Versor var det eneste norske selskapet som kom gjennom nåløyet – Les mer om dem her.

Digitale markedsplasser og gjenvinning av CO₂

Et av selskapene som har sikret seg en kontrakt er DeepStream. Selskapet lanserte i mars en løsning som digitaliserer anbuds- og innkjøpsprosesser, slik at oljeselskapene kan gå til en digital markedsplass når de skal kjøpe inn.

– Vi har inngått avtale med Aker Energy (Røkkes oljesatsing i Ghana, journ.anm.) om å bli deres ende-til-ende leverandør for leverandørkjeden. Ja, etter den velkomsten vi har fått her vurderer vi å åpne et Oslo-kontor, fortalte DeepStream-gründer Jack Macfarlane begeistret fra scenen.

Et annet selskap, Voyager, digitaliserer papir- og dokumentkjeden i shipping og energirelatert transport, og de skal nå jobbe videre med både Equinor og Kongsberg Digital.

Opus 12 skal nå jobbe med Equinor for å se om de kan bruke deres teknologi på Mongstad, for å «gjenvinne» CO₂ fra luften tilbake til karbonprodukter som kan benyttes i industri. Selskapet som har sin opprinnelse fra forskningsmiljøet på Berkeley i California har som ambisjon å kunne levere karbonnøytralt flydrivstoff på sikt.

– Dette høres kanskje futuristisk ut, men i Norge har dere jo drevet med dette lenge. Her henter dere jo nitrogen ut av luften med hjelp av fornybar energi for å lage kunstgjødsel, sa Opus 12-gründer Nicholas Flanders med referanse til Yara.

Kanadiske Crux OCM har også fått en kontrakt med Equinor for å prøve ut programvaren deres for optimalisering av rørledninger på LNG-anlegget på Melkøya i Hammerfest.

Hør mer i E24-podden: Vi treffer Techstars Norge-sjefen og den kanadiske oljegründeren Vicki Knott

– En eksistensiell trussel

Equinors konserndirektør for global strategi, Al Cook, la ikke skjul på at selskapets mål med å delta i gründerprogrammet var todelt:

– For oss handler det om at vi vil være innovative, men også at vi og mange industrier rundt oss står overfor en eksistensiell trussel. Vi er nødt til å finne frem til nye løsninger for å kunne endre selskapet og sikre fremtiden, sa Cook fra scenen.

Han refererte både til klimatrusselen som er stadig mer presserende og inntoget av digitalisering og fornybar som begynner å endre både hans og mange andre bransjer.

Al Cook, konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling i Equinor

Foto: Marius Lorentzen E24

– Er det et hastverk og tidspress du prøver å uttrykke?

– Ja, vi må føle et hastverk. Det er tydelig at verden vil trenge olje og gass i mange tiår fremover, og det vil ta lang tid før verden bruker fornybar i samme skala som vi bruker olje og gass i dag. På den andre siden blir det stadig tydeligere hvilket endringshastverk vi har. Vi må bevege oss raskere, sier Cook til E24.

– Også for å overleve som selskap?

– På lang sikt, hvis man ikke forandrer seg raskere enn miljøet rundt seg, overleverer man ikke. Det er derfor vi er så tydelige på at vi endrer oss, både gjennom å gjøre dagens virksomhet mindre karbonintensiv, men også for å endre fornybar og energisatsingen for å forstå hvilken energi som vil drive fremtiden, sier Cook.

– Dere kjenner sikkert til mange av disse selskapene fra før, eller kunne funnet dem på egen hånd. For deres del, handler dette prosjektet mer om å få disse gründerne inn til dere og eksponere deres egne ansatte for dem og måten de jobber på?

– Det er mye av det. Det er ikke bare teknologien i seg selv, men evnen til å bruke den, evnen til å innovere, og evnen vi har som store selskaper til å lage piloter og industrialisere, sier Cook og fortsetter:

– Men det handler også om mennesker som møter mennesker. At vi har disse menneskene her gjør at vi kan treffe dem over en kaffe, diskutere problemløsninger og tenke på nye måter. Dette gjør at vi kan skape partnerskap vi ikke hadde fått til ellers.

Les også

E24-podden møter oljegründer på kundejakt på ONS: – Mange sier de gjerne vil være kunde nummer to

Allierer seg med spanske solgründere

Et annet firma som også har landet en kontrakt etter Techstars Energy-prosjektet er spanske Rated Power. De skal nå jobbe videre med Equinor og Scatec Solar.

– De skal bruke vår programvaren til å designe og gjøre ingeniørarbeidet for solanlegg, som de har i Brasil og Argentina, for eksempel, forteller daglig leder og gründer, Andrea Barber Lazcano til E24.

Hun jobbet selv i solbransjen med å bygge ut solcelleparker da hun og medgründerne fant ut at prosessene var altfor tungvinte og papirtunge.

Lazcano har vært i Norge under hele prosjektet på tre måneder, mens medgründer Miguel Ángel Torrero har vært i siste halvdel.

Andrea Barber Lazcano og Miguel Ángel Torrero, gründere av det spanske selskapet Rated Power.

Foto: Marius Lorentzen E24

– Dere hadde jo allerede et produkt og kunder, så hva har dette prosjektet gjort for dere?

– I vårt tilfelle hjalp de oss med å jobbe med strategi for fremtiden, for de neste tre til fem årene, utvide til andre vertikaler, polere forretningsmodellen og prismodellen vår og introdusere oss til mentorer som kunne hjelpe med spesifikke ting i bedriften, sier Lazcano.

– Ideen er at programvaren fungerer over hele verden, og for selskaper som Equinor og Scatec gir det stor verdi fordi de opererer internasjonalt, sier Miguel A. Torrero.

Lazcano forklarer at de bistår utbyggeren med å beregne investeringskostnader, produsere dokumentasjon for å kunne delta i auksjonsrunde og søke om nødvendige tillatelser fra myndigheter.

I tillegg benytter de data fra NASA, kart og topografisk informasjon for å beregne hvor mye sol anlegget vil bli eksponert for, og dermed også økonomien i prosjektet, forklarer hun.

– Og det beregner hva man trenger av materialer for å bygge anlegget.

Les også

E24-podden: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

Må ikke kjøpe gründerselskapene

Al Cook og divisjonen for forretningsutvikling og global strategi som han leder fra London, jobber med alt fra kjøp og salg av oljelisenser, til Equinors oppkjøp innen fornybar energi.

Avdelingen har de siste månedene dermed jobbet med alt fra lisensbyttene med Faroe Petroleum på norsk sokkel og Rosebank-oppkjøpet fra Chevron på britisk sokkel, det videre oppkjøpet i Scatec Solar og kjøpet av energitradingselskapet Danske Commodities.

– Det jeg er stolt over er den balansen – at vi klarer å skape verdier i områdene vi kjenner fra før, samtidig som vi er åpne for nye måter å tjene penger på energi, sier Cook.

– Ser dere et behov for å kjøpe opp noen av de gründerselskapene vi ser her i dag, eller lignende selskaper, for å sikre dere kontroll eller for å unngå at konkurrenter kaprer teknologien for seg selv?

– Først og fremst må vi sikre at vi ikke går glipp av dette og mister konkurranseevnen vår. Vi må ikke nødvendigvis kjøpe et selskap, men vi må kunne dra nytte av teknologien de måtte ha. Og teknologien endrer seg hele tiden, så det holder ikke å kjøpe et selskap og si seg ferdig med det, sier Cook og legger til:

– Dette er en kontinuerlig prosess, som bare går fortere og fortere.

Equinor-direktøren sier at spennet i selskapene som har vært med i Techstars illustrerer bredden av utfordringer som både olje- og den bredere energibransjen står overfor. Han er opptatt av at de både må klare å få inn den beste innovasjonen der ute inn til selskapet, samtidig som de også må klare å komme opp med nye løsninger og teknologier selv.

– I IT-bransjen ser man ofte at de store selskapene, som for eksempel Apple og Google, kjøper opp mindre selskap eller gründerselskap og absorberer dem inn i sine økosystemer. Skjer det i deres bransje, eller forblir de nye teknologiene tilgjengelig for flere kunder?

– I vår bransje har det historisk sett vært mer vanlig med teknologideling over tid. Ser man på de mest teknologidrevene selskapene, og der inkluderer jeg Equinor, handler det om to ting: Å ha den beste teknologien, men også å klare å benytte den på den beste måten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Industrien løfter frem gründere: To norske selskap kom gjennom nåløyet

  2. Gründerbedrift sikret ordre på opp til 100 hybridfly

  3. Equinor vurderer å selge «lavkarbon-pakke»

  4. Analytiker om Opedals nye ledelse: – Spennende å se hva som kommer på salgslista

  5. Slik blir Anders Opedals nye konsernledelse i Equinor