Stor forskjell på Castberg-alternativene

Oljefeltet Johan Castberg blir bygd ut i Barentshavet. Enten med plattform som et lokomotiv for andre felt, eller med et billigere og mer begrenset produksjonsskip.

KRANGEL: Det er fortsatt ikke klart hva som er den beste løsningen for ilandføringen av oljen på Johna Castberg-feltet.

Håkon Jacoben
 • NTB
Publisert: Publisert:

Øystein Mikelborg, prosjektleder for studier ved Tromsø-kontoret til Aker Solutions, kjenner de to alternativene. Det er Aker Solutions som har designet både den opprinnelige løsningen med en halvt nedsenkbar plattform og ilandføring til terminal på Veidnes, og det billigere alternativet med et flytende produksjonsskip.

Konseptstudiene er overlevert Statoil nå nylig.

Billig-løsning

Statoil ønsker å bygge et produksjonsskip, men er under sterkt press fra oljeminister Tord Lien (Frp), oljedirektør Bente Nyland og Petoro-sjef Grethe Moen for å satse på en langsiktig løsning.

– Den opprinnelige løsningen har potensial for å knytte til seg mindre felt, og vil kunne bidra til en videre utvikling av området. Den har plass til å bygge ut prosessanlegget for andre felt. Denne riggen har plass til søk- og redningshelikopter. Plattformen kan være feltsenter for alle de mindre utbyggingene rundt, sier Mikelborg til NTB.

Les også

Økt press for ilandføring av Castberg

En løsning med et flytende produksjonsskip kan også ta inn andre ressurser i området, og ha mulighet for å ha plass til et søk- og redningshelikopter. Disse mulighetene var ikke inkludert i forutsetningene for konseptstudiene som Aker Solutions gjennomførte, ifølge Mikelborg.

Avgjør tempo

Han sier valget Statoil gjør vil være avgjørende for tempoet videre ut i Barentshavet. Den billigere varianten dekker oljefunnet på 400-600 millioner fat olje, men ikke noe mer.

Oljeministeren og Petoro er interessert i et langsiktig perspektiv. Kostnadsoverslaget for den opprinnelige løsningen er på 80-100 milliarder kroner. Statoil kan spare mange milliarder kroner på den billigste løsningen.

Statoils direktør for feltutbygging i Nord-Norge, Erik Strand Tellefsen, sa nylig i et intervju med NTB at den opprinnelige løsningen var blitt for stor etter skuffende resultater i lesekampanjen for å påvise tilleggsressurser.

Krav til selskapene

Oljedirektør Bente Nyland frykter at oljeselskapene også kutter framtidige muligheter når de nå skal kutte kostnader.

– For øyeblikket er det Johan Castberg som er drivkraften i Barentshavet. Vi vil stille krav til Johan Castberg om at man er nødt til å tenke nabolag. Det handler om at man samler sammen nok ressurser til at man kan rettferdiggjøre den store kostnaden som er knyttet til å bygge en infrastruktur, sa Bente Nyland til NTB under Barentshavkonferansen i Hammerfest nylig.

Posisjonerer seg

Oljeindustrien har allerede inntatt Nord-Norge. Utviklingen av mer petroleumsindustri kommer, men kanskje ikke i det tempoet folk har forventet. Aker Solutions er ett av de tunge selskapene som nå har posisjonert seg i Nord-Norge. I Tromsø er også Subsea Seven på plass.

– Tempoet nordover vil avhenge av kostnadsnivået. Det er dyrt å bygge ut nordover, selv i den isfrie delen. Vi er nok avhengige av å gjøre funn som er drivverdige og ha en teknologi for å bygge dem ut lønnsomt, sier Mikelborg til NTB.

Les også:

GDF boret tørr brønn rett ved Johan CastbergBorer Alta i juliProtesterer mot Barentshav-utlysingerProduksjonsskip kan bli løsningen for Castberg

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Castberg-alternativene

 2. Betalt innhold

  – Statoil må tenke på hele nabolaget

 3. Betalt innhold

  – Johan Castberg for lite til å forsvare oljerør til land

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Aker Solutions skal utrede Castberg-løsning

 6. Økt press for ilandføring av Castberg