Søviknes gjør klart for årets lisensrunde på sokkelen: Vil utvide enda mer i Norskehavet og Barentshavet

Olje- og energiministeren fortsetter å gi gass. Han utvider nok en gang områdene som er med i de årlige lisensrundene, denne gang med nye blokker i både Barentshavet og Norskehavet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) under Statoils høstkonferanse i Oslo 28. november
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Regjeringen, med olje -og energiminister Terje Søviknes i spissen, legger nå den årlige lisensrunden på norsk sokkel ut på høring.

Lisensrunden kalles TFO 2018 (Tildeling i forhåndsdefinerte områder) og er en del av de årlige lisensrundene der oljeselskaper kan søke om og få tildelt areal i allerede åpnede områder. Den andre måten som norske myndigheter tildeler areal på er gjennom konsesjonsrundene, der man tildeler helt nytt areal. For tiden pågår det som kalles 24. konsesjonsrunde.

Lanseringen av TFO 2018 skjer dagen før Søviknes etter planen skal legge frem resultatene av fjorårets lisensrunde (TFO 2017) på oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord.

På samme måte som i fjorårets runde utvider oljeministeren også i år områdene som TFO-lisensene omfatter, altså områdene som oljeselskapene kan søke om lisenser i.

For 2018 vil regjeringen utvide TFO-området med 56 blokker i Barentshavet og 47 blokker i Norskehavet. Det er ikke foreslått noen utvidelse i Nordsjøen.

Høringsfristen er satt til 28. februar og nøyaktig hvor stor TFO 2018-runden blir vil bli endelig avgjort senere i år når den utlyses offisielt.

– Tildeling av nytt attraktivt leteareal er en bærebjelke i regjeringens petroleumspolitikk. TFO-ordningen er mer og mer sentral i den sammenheng. Jevnlig tilgang på leteareal er viktig for vår forvaltning av petroleumsformuen og forutsigbarheten for næringen, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), i en uttalelse.

Nyheten kommer etter at det i helgen ble klart at den nye regjeringsplattformen med Venstre skjermer områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja fra en konsekvensutredning og oljeaktivitet frem til stortingsperioden er slutt i 2021.

Les også

Aker BP varsler utbyttefest i milliardklassen: – Overrasker betydelig på den positive siden

Fortsetter å utvide søknadsområdet

Når regjeringen og oljeministeren nå foreslår å øke TFO-området for 2018 med 103 blokker er det et hopp fra 2017-runden der området ble utvidet med 87 blokker, fordelt på 34 i Norskehavet og 53 i Barentshavet.

– Gjennom en solid utvidelse med 47 blokker i Norskehavet og 56 blokker i Barentshavet legger regjeringen med sitt forslag til rette for effektiv og tidsriktig utforskning og aktivitet fremover, sier Søviknes og fortsetter:

– Jeg har stor tro på at oljeselskapene fortsatt vil se interessante muligheter i disse områdene og dermed bidra til sysselsetting, verdiskaping og velferd.

TFO 2017 var Søviknes sin første fulle lisensrunde som olje- og energiminister og han fulgte i fotsporene til forgjengeren Tord Lien. Han gjennomførte nemlig også en betydelig utvidelse av TFO-området.

Kartet viser områdene i Barentshavet som regjeringen vil inkludere i lisensrunden TFO 2018 innenfor den røde linjen. De rosa blokkene er de nye områdene som regjeringen vil ha med i år.

Ettersom TFO-rundene omfatter det som kategoriseres som modne arealer på norsk sokkel, vil regjeringen kun ha høringsinnspill hvis det er snakk om ny og vesentlig informasjon utover det som allerede er fremkommet i konsekvensutredninger og andre høringer.

Samtidig som regjeringen de siste årene har holdt et høyt tempo i lisenstildelinger for å stimulere til leting og utvikling av norsk sokkel, har aktørbildet samtidig endret seg betydelig de siste årene.

Les også

Tysk trio har inntatt Norskehavet: Investerer titalls milliarder på få år

Mens aktører som Statoil, Aker BP og Lundin Norway har vokst frem sammen med en rekke private equity-aktører og mellomstore utenlandske aktører, har flere av de store utenlandske oljeselskapene redusert eksponeringen sin eller solgt seg ut.

For eksempel har ExxonMobil solgt sin norske virksomhet til et selskap kontrollert av private equity-fondet HitecVision, mens BP valgte å selge seg ut til Aker for deretter å bli med videre som investor i Aker BP.

Kart for lisensrunden TFO 2018 for Norskehavet. De rosa blokkene markerer områdene som regjeringen vil inkludere i 2018

Søknadsrekord i 2017

Hvor mange selskaper som vil søke i TFO-2018 er ennå ikke kjent, men interessen for fjorårets runde var rekordstor.

Regjeringen presenterte fjorårets lisensrunde TFO 2017 i mai, og etter at søknadsfristen gikk ut 1. september i fjor ble det kjent at søknadsbunken var rekordstor.

Antallet søknader i 2017-runden var mer enn 50 prosent høyere enn i TFO 2016 og rundt 20 prosent flere enn det forrige rekordåret som var 2014. Hvor mange søknader som kommer inn i TFO 2018 vil først bli klart etter at

I den forrige lisensrunden, TFO 2016, delte olje- og energiministeren ut 56 lisenser, det samme antallet om i 2015. Hvor mange lisenser de til sammen 39 oljeselskapene som søkte vil få tildelt vil altså bli kjent tirsdag denne uken, hvis alt går som planlagt.

Les også

– Bekymret for 2020-tallet

Les også

Økt produksjon for fjerde år på rad: Norsk sokkel gir gass igjen

Les også

– En ny fase for oljebransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Terje Søviknes
  2. Oljebransjen
  3. Norsk olje og gass

Flere artikler

  1. Setter ny lisensrekord: Disse selskapene får lisenser i TFO 2017

  2. – Det største antallet noen gang

  3. Tildeler nye lisenser i 24. konsesjonsrunde

  4. Regjeringen åpner for oljeleting i 90 nye blokker

  5. Sterke reaksjoner på utlysning av nye oljelisenser