Baker Hughes' riggtelling på sitt høyeste på ett år

Den ferske riggstatistikken fra andre siden av Atlanteren viser at vi nå er tilbake der 2016 startet, men mens fjoråret startet med fall er riggaktiviteten på full fart opp igjen i 2017.

Bildet viser en gassdrevet borerigg eid av Apache Corporation i Mentone, Texas.
Publisert:

Antallet aktive olje- og gassrigger økte med 7 til 665 i USA og 58 i Canada til 205, sammenlignet med forrige uke.

Det viser den ferske ukentlige riggtellingen til oljeserviceselskapet Baker Hughes. Selskapet har offentliggjort statistikk over antallet aktive rigger på land og til havs i Nord-Amerika siden juli 1987. Selskapet startet senere med en internasjonal statistikk.

Med 665 aktive rigger i USA er man nå tilbake til det samme nivået vi så for nøyaktig ett år siden. Fra romjulen til første uke i januar i fjor gikk nemlig riggtellingen fra 698 til 664. Nå er man altså på 665.

Statistikken teller både olje- og gassrigger, og rigger som brukes på land og offshore.

Offshore er det nå 24 aktive rigger i USA, ned tre fra samme tid i fjor.

Spår kraftig økning frem mot 2019

Det absolutte bunnpunktet i den nåværende syklusen ble nådd 20. mai i fjor, da det totale antallet aktive rigger i USA var helt nede i 404 rigger (hvorav 318 var oljerigger). Uken etter kom bunnen for antallet oljerigger, da det tallet falt til 316. Siden den gang har antallet aktive rigger steg jevnt og trutt.

Til sammenligning var det på det meste 1.931 aktive rigger i USA i desember 2014.

Den store debatten blant eksperter og i oljenæringen nå er om det faktisk kommer en full rekyl i aktiviteten frem mot 2020 eller ikke. Én av de viktigste jokerne er om oljeaktiviteten i USA vil skyte fart eller holde seg rundt dagens nivåer.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror riggaktiviteten og oljeproduksjonen i USA vil øke fremover. Arkivbilde.

I 2015 produserte USA mer olje enn landet har gjort på over 40 år, men i fjor falt produksjonen noe tilbake til 9,42 millioner fat per dag. Det statlige, amerikanske Energy Information Agency spår i sin ferske årsprognose (Annual Energy Outlook) at USAs oljeproduksjon i de fleste scenarioer vil hente seg inn og passere 10 millioner fat dagen innen 2020. Unntaket er i de to scenarioene de har laget der oljeprisen er lav.

DNB Markets har ikke gitt noen spådom om dagens riggtall, men forventer at riggtallet vil øke jevnt og trutt de neste årene:

– Jeg har bakt inn en riggøkning på 20 rigger i måneden frem til 2019 i mine modeller. Dermed får jeg ganske høy produksjonsvekst for USA. Jeg har bakt inn en produksjonsvekst i USA på 300.000 fat i år og 900.000 fat per dag neste år, sa DNB Markets-analytiker Kjus til E24 før tallene ble lagt frem.

Les også

USA blir naturgassgigant

Les også

Slik blir oljebremsen i 2017

Les også

Optimisme i Statoil i starten av avgjørende leteår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om