Reuters: Saudi-Arabia tilbyr «oljedeal»

Nå tilbyr Saudi-Arabia å redusere sin egen produksjon mot at Iran fryser sin oljeproduksjon i år. – Viser konturene av en avtale, sier oljeanalytiker.

KLAR FOR OLJEDEAL: Saudi-Arabia er forberedt på å kutte sin egen produksjon. Bildet viser et oljefelt 160 kilometer unna Riyadh i Saudi-Arabia.
Publisert:

Saudi-Arabia skal være villig til å redusere sin egen oljeproduksjon mot at Iran går med på å fryse sin produksjon i år. Dette opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.

En slik avtale vil utgjøre et betydelig kompromiss, men forslaget skal foreløpig ikke være godkjent eller avslått fra Teheran. Iran har først og fremst arbeidet med å øke sin produksjon i etterkant av at sanksjonene mot landet ble hevet, og skal nå ha kommet opp i 3,6 millioner fat per dag.
– De (saudiene) er klare for å kutte, men Iran må gå med på en frys, sier en kilde til nyhetsbyrået.

Oljeanalytiker: – Viser konturene av en avtale

Opec-landene samles til et uformelt møte i Algerie neste uke, med den voldsomme overproduksjonen av olje som et pressende bakteppe.

Med angivelig kutt-villighet fra Saudiene, kan mye av jobben være gjort, mener oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto.

– Nå vises konturene av en avtale. Nøkkelen har nemlig vært at Saudiene går med på kutt, sier han til E24.

Les også

Thina Saltvedt mener oljetanker kan være signal om mulig økt libysk oljeproduksjon

Han tror Iran kan være villig til å svelge betingelsen i den angivelige «oljedealen» om å gå med på å fryse produksjonen, ettersom dagens 3,6 millioner fat er et forholdsvis høyt nivå.

– Man kan argumentere for at Iran uansett ikke ville greid å øke mye mer, sier Omdal.

– Hvor mye bidrar en enighet mellom disse to landene isolert til å møte kuttbehovet?

– Vi vet ennå ikke hvor mye Saudiene er villig til å kutte, men er det en halv million fat, kan det være nok basert på hva Libya og Nigeria produserte i august, sier oljeeksperten.

(Saken fortsetter under grafen.)

OLJEHOPP: Oljeprisen løfter seg betraktelig på nyheten om ny potensiell oljeavtale.

Vil få med flere land

Tilbudet er fortsatt ikke akseptert av iranske myndigheter, ifølge Reuters.

To kilder opplyser til nyhetsbyrået at det også forventes at De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait vil bidra med å kutte sin produksjon dersom Saudi-Arabia kommer i mål med avtalen.

Forslaget kan anses som et skifte i den saudiarabiske oljepolitikken. De har lenge nektet å kutte produksjonen for å få opp prisene, og har heller prioritert å holde på sine markedsandeler ved å øke oljeproduksjonen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om