DNO øker i Tawke-feltet

Oljeselskapet DNO øker andelen i sitt viktigste felt, Tawke i Kurdistan. Det er resultatet av en avtale hvor regjeringen gjør opp sin oljegjeld til DNO.

ØKER ANDEL: DNO International er tungt eksponert i Kurdistan-regionen i Nord-Irak. Nå overtar selskapet den regionale regjeringens andel på 20 prosent i Tawke-feltet, som er selskapets desidert viktigste felt.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skriver selskapet i en melding.

DNO har overtatt den regionale regjeringens andel i feltet Tawke på 20 prosent, som del av et oppgjør for tidligere oljeeksport.

Dermed øker selskapets andel i feltet til 75 prosent.

Som del av avtalen om å gjøre opp regjeringens gamle oljegjeld vil DNO også få tre prosent av regjeringens månedelige lisensinntekter over en femårsperiode.

Avtalen gjelder fra 1. august.

Dermed er en krevende situasjon avklart for DNO og den regionale regjeringen, som har slitt med å betale for oljen DNO har eksportert på grunn av store offentlige utgifter, blant annet grunnet krig og uroligheter.

Også selskapet Genel Energy, DNOs britiske medeier i Tawke-feltet, melder torsdag at det har inngått en avtale med den regionale kurdiske regjeringen som vil dekke utestående gjeld.

– Regjeringen er veldig fornøyd med den produktive og samarbeidsvillige fremgangsmåten fra DNO og Genel i disse forhandlingene, sier den kurdiske regjeringen i en melding.

– Vi tror at dette initiativet vil gi et sterkt og positivt budskap til investorene om at regjeringen er fullt innstilt på å få til et robust vinn-vinn-partnerskap med alle internasjonale oljeselskaper som opererer i Kurdistan, skriver regjeringen.

Kraftig aksjehopp

DNO-aksjen ble pauset på Oslo Børs like før nyheten kom torsdag formiddag. Da var aksjen ned 5,18 prosent etter noe skuffende kvartalstall torsdag morgen.

Da aksjehandelen startet igjen klokken 10.20, hoppet aksjen umiddelbart opp med over 8 prosent, men etter noen minutter dempet stigningen seg til rundt 5 prosent.

Oslo-listede Rak Petroleum, som eier over 40 prosent av aksjene i DNO, stiger også kraftig, og er aksjen er opp over 7 prosent.

Les også

DNO varsler comeback på norsk sokkel

– Et sterkt signal

Oljeselskapet sier at kontantstrømmen og resultatene vil styrkes på grunn av avtalen med den regionale regjeringen.

– Vi er veldig fornøyd med regjeringens initiativ til å inngå forlik om gjelden og normalisere eksportutbetalingene til operatørene, sier DNOs arbeidende styreleder Bijan Mossavar-Rahmani.

– Dette sender et sterkt signal til investorer og hjelper med å bygge opp igjen tilliten i Kurdistans oljesektor, sier han.

I fjor varslet Mossavar-Rahmani at selskapet ville bremse investeringene som trengs for å opprettholde produksjonen i Irak, fordi regjeringen ikke betalte nok på gjelden.

Men i år har selskapene trappet opp igjen investeringene.

Les også

DNO får ikke nok penger: Stanser Irak-investeringer

Svært viktig felt

Tawke-feltet er helt sentralt for DNO.

I første halvdel av 2017 produserte feltet rundt 109.000 fat per dag i snitt, eller drøyt 4 prosent mer enn i samme periode i fjor, ifølge DNOs britiske partner Genel Energy.

Utbetalingene fra den kurdiske regionale regjeringen for eksporten via rør til Ceyhan i Tyrkia har vært stabile i år.

Dette har bidratt til at oljeprodusentene i området, inkludert Genel og DNO, har åpnet pengekranene for å bore nye brønner og øke produksjonen fra felt som Tawke.

DNO sa torsdag at selskapet ville øke sitt investeringsanslag til 130 millioner dollar fra tidligere 100 millioner dollar, mye på grunn av økt aktivitet i Irak.

Les også

Kurderne gjør opp 250 millioner av gjelden til DNO

Skylder en milliard

Regjeringen i Kurdistan har hatt utestående over en milliard dollar for tidligere oljeeksport fra Tawke-feltet til aktører som Genel Energy og Oslo-listede DNO.

På slutten av 2016 skyldte den regionale regjeringen i Kurdistan 1,14 milliarder dollar til DNO for tidligere oljeleveranser, ifølge selskapets årsrapport. Ett år tidligere skyldte Kurdistan 1,06 milliarder dollar til DNO.

Regjeringen i Kurdistan skylder også 201,7 millioner dollar til Genel Energy for tidligere oljeproduksjon, men det tallet er redusert fra i fjor.

Reservene i lisensen som inneholder feltene Tawke og Peshkabir er ifølge DNO på over 500 millioner fat, noe som er i størrelsesorden med Statoils Johan Castberg-felt i Barentshavet.

DNO slipper også å betale noen produksjonsbonuser, lisensavgifter og et vannrenseprosjekt til 150 millioner dollar.

Genel får også betalt

DNOs partner Genel Energy sier i en melding at det vil få 4,5 prosent av inntektene fra Tawke i en femårsperiode for å dekke regjeringens utestående gjeld for eksport fra feltene Tawke og Taq Taq.

Det skriver selskapet i en melding.

– Denne endelige avtalen er en positiv konklusjon på en konstruktiv dialog med den kurdiske regionale regjeringen, og vil skape verdier for alle aktører, sier konsernsjef Murat Özgül i Genel Energy.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. DNO-sjefen: – Foten tilbake på gassen

 2. DNO-sjefen kan ha skutt gullfuglen: – Brikkene falt på plass

 3. Betalt innhold

  DNO får større andel i stort oljefelt

 4. DNO blir operatør på nytt prosjekt i Irak

 5. Betalt innhold

  DNO mottar over en halv milliard fra Tawke-feltet