Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

Venezuelas oljeproduksjon stuper videre. Eksperter tror den snart vil være nede i én million fat per dag, fra 2,69 millioner fat per dag i 2014.

FALLER FORTSATT: Oljeproduksjonen i Venezuela har falt dramatisk fra 2,69 millioner fat per dag i 2014 til et nivå på rundt 1,5 millioner fat per dag de siste månedene. Nå tror ekspertene den psykologisk viktige grensen på én million fat per dag brytes i år eller neste år, etter store økonomiske utfordringer. Her kjører en mann på motorsykkel forbi en PDVSA-bensinstasjon i Caracas.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Venezuelas produksjon har falt dramatisk, og flere eksperter tror den kan falle til under én million fat per dag neste år, og kanskje allerede i år.

I mai oppga landet sin produksjon til om lag 1,5 millioner fat per dag, fra godt over tre millioner fat per dag på 90-tallet og over to millioner fat per dag for få år siden.

Det skriver Platts.

Denne uken skal Opec og flere andre oljeland med Russland i spissen avgjøre om de skal øke produksjonen noe. Det vil neppe hjelpe Venezuela ut av knipen.

Oljelandet har nemlig opplevd et betydelig fall. Så sent som i 2014 var Venezuela verdens 12. største oljeprodusent med en produksjon på 2,69 millioner fat per dag, ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA.

Så begynte oljeprisen å falle, og landet fikk problemer.

Venezuelas produksjon vil falle til under én million fat per dag i andre kvartal neste år, ifølge EIA. Dette anslaget kan også bli jekket ned.

– Jeg venter ivrig på å se hva juni-produksjonen faller til, sier EIA-analytiker Lejla Villar til Platts.

– Hvis det verste scenarioet for juni slår til, så kan Venezuelas produksjon falle til én million fat per dag tidligere, sier hun.

Produksjonen i Venezuela i første kvartal var ifølge Reuters den laveste på 33 år.

– De som har mulighet til det, forlater landet. Uten folk som jobber, stopper hele oljeindustrien dag for dag, sa råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24 i april.

Les mer: Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Sliter med å stabilisere

Det internasjonale energibyrået IEA har ifølge Platts sagt at produksjonen i Venezuela kan falle så mye som til 800.000 fat per dag eller lavere neste år.

Energiekspert Francisco Monaldi ved Rice University spår ifølge nettstedet at produksjonen i landet sannsynligvis vil falle betydelig både i juni og juli, og venter at den vil droppe til under én million fat per dag i november eller desember.

Ifølge Citi-analytiker Ed Morse er antallet rigger i aktivitet i Venezuela for lavt til at det er noen mulighet for å stabilisere produksjonen rundt dagens nivå, skriver Platts.

– Du trenger et riggantall på over 40 og nærmere 50 for å holde produksjonen flat i Venezuela, sier han til Platts.

Antallet rigger i Venezuela var ifølge EIA på 70 i første kvartal 2016, men falt til 43 i fjerde kvartal 2017. Morse mener antallet rigger nå er nede på 20-tallet.

Venezuela har ifølge EIA verdens største oljereserver, på hele 298 milliarder fat i 2014. Til sammenligning har Oljedirektoratet anslått at Norges totale olje- og gassressurser er på rundt 90 milliarder fat oljeekvivalenter, hvorav nær halvparten er solgt og levert.

Les også

Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Venter fall gjennom 2019

Dette er Venezuelas kvartalsmessige råoljeproduksjon, ifølge Opecs andrehåndskilder. Tallene er hentet fra Opecs oljemarkedsrapport fra juni 2018:

 • Tredje kvartal 2017: 1,92 millioner fat per dag
 • Fjerde kvartal 2017: 1,76 millioner fat per dag
 • Første kvartal 2018: 1,54 millioner fat per dag

Men mangel på kompetent arbeidskraft og oljeselskaper som ikke får betalt for oljen sin har skapt store utfordringer i oljebransjen, ifølge EIA.

Venezuela har også en utfordring i at landet eksporterer ekstra tung olje fra Orinoco-beltet til en lavere pris, mens landet importerer lettere olje.

EIA anslo tidligere i år at produksjonen fra Venezuela ville falle til slutten av 2019, fordi investeringene faller og utenlandske partnere reduserer sin aktivitet.

Den venezuelanske økonomien ble ni prosent mindre i fjor, ifølge Oxford Economics.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

 2. Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi 

 3. Oljeprisen bykser etter Opec-melding

 4. Tror Iran-sanksjoner og Venezuela-kollaps vil sende oljeprisen videre opp

 5. – Et veldig politisk press