Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

Venezuelas oljeproduksjon stuper videre. Eksperter tror den snart vil være nede i én million fat per dag, fra 2,69 millioner fat per dag i 2014.

FALLER FORTSATT: Oljeproduksjonen i Venezuela har falt dramatisk fra 2,69 millioner fat per dag i 2014 til et nivå på rundt 1,5 millioner fat per dag de siste månedene. Nå tror ekspertene den psykologisk viktige grensen på én million fat per dag brytes i år eller neste år, etter store økonomiske utfordringer. Her kjører en mann på motorsykkel forbi en PDVSA-bensinstasjon i Caracas.

Foto: Andres Martinez Casares Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Venezuelas produksjon har falt dramatisk, og flere eksperter tror den kan falle til under én million fat per dag neste år, og kanskje allerede i år.

I mai oppga landet sin produksjon til om lag 1,5 millioner fat per dag, fra godt over tre millioner fat per dag på 90-tallet og over to millioner fat per dag for få år siden.

Det skriver Platts.

Denne uken skal Opec og flere andre oljeland med Russland i spissen avgjøre om de skal øke produksjonen noe. Det vil neppe hjelpe Venezuela ut av knipen.

Oljelandet har nemlig opplevd et betydelig fall. Så sent som i 2014 var Venezuela verdens 12. største oljeprodusent med en produksjon på 2,69 millioner fat per dag, ifølge den amerikanske energiadministrasjonen EIA.

Så begynte oljeprisen å falle, og landet fikk problemer.

Venezuelas produksjon vil falle til under én million fat per dag i andre kvartal neste år, ifølge EIA. Dette anslaget kan også bli jekket ned.

– Jeg venter ivrig på å se hva juni-produksjonen faller til, sier EIA-analytiker Lejla Villar til Platts.

– Hvis det verste scenarioet for juni slår til, så kan Venezuelas produksjon falle til én million fat per dag tidligere, sier hun.

Produksjonen i Venezuela i første kvartal var ifølge Reuters den laveste på 33 år.

– De som har mulighet til det, forlater landet. Uten folk som jobber, stopper hele oljeindustrien dag for dag, sa råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24 i april.

Les mer: Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Sliter med å stabilisere

Det internasjonale energibyrået IEA har ifølge Platts sagt at produksjonen i Venezuela kan falle så mye som til 800.000 fat per dag eller lavere neste år.

Energiekspert Francisco Monaldi ved Rice University spår ifølge nettstedet at produksjonen i landet sannsynligvis vil falle betydelig både i juni og juli, og venter at den vil droppe til under én million fat per dag i november eller desember.

Ifølge Citi-analytiker Ed Morse er antallet rigger i aktivitet i Venezuela for lavt til at det er noen mulighet for å stabilisere produksjonen rundt dagens nivå, skriver Platts.

– Du trenger et riggantall på over 40 og nærmere 50 for å holde produksjonen flat i Venezuela, sier han til Platts.

Antallet rigger i Venezuela var ifølge EIA på 70 i første kvartal 2016, men falt til 43 i fjerde kvartal 2017. Morse mener antallet rigger nå er nede på 20-tallet.

Venezuela har ifølge EIA verdens største oljereserver, på hele 298 milliarder fat i 2014. Til sammenligning har Oljedirektoratet anslått at Norges totale olje- og gassressurser er på rundt 90 milliarder fat oljeekvivalenter, hvorav nær halvparten er solgt og levert.

Les også

Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Venter fall gjennom 2019

Dette er Venezuelas kvartalsmessige råoljeproduksjon, ifølge Opecs andrehåndskilder. Tallene er hentet fra Opecs oljemarkedsrapport fra juni 2018:

 • Tredje kvartal 2017: 1,92 millioner fat per dag
 • Fjerde kvartal 2017: 1,76 millioner fat per dag
 • Første kvartal 2018: 1,54 millioner fat per dag

Men mangel på kompetent arbeidskraft og oljeselskaper som ikke får betalt for oljen sin har skapt store utfordringer i oljebransjen, ifølge EIA.

Venezuela har også en utfordring i at landet eksporterer ekstra tung olje fra Orinoco-beltet til en lavere pris, mens landet importerer lettere olje.

EIA anslo tidligere i år at produksjonen fra Venezuela ville falle til slutten av 2019, fordi investeringene faller og utenlandske partnere reduserer sin aktivitet.

Den venezuelanske økonomien ble ni prosent mindre i fjor, ifølge Oxford Economics.

Her kan du lese mer om

 1. Venezuela
 2. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

 2. Oljeanalytiker kaller venezuelanske produksjonsplaner ren fantasi 

 3. – Oljemarkedet får definitivt en stram start på sommeren

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljepris-fall etter rykter om økt Opec-produksjon

 6. – Et veldig politisk press