Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest

Private equity-bransjen har kjøpt oljeverdier for milliarder i Nordsjøen, og vil følge norske Okeas børsplaner nøye, tror Wood Mackenzie.

BLIR TEST: Private equity-eide Okeas planer om å børsnotere seg blir en lakmustest for investorenes appetitt på nye aktører i næringen, mener Wood Mackenzie. Planene vil bli nøye fulgt av private equity-selskaper som har kjøpt opp store verdier i Nordsjøen de siste årene, mener Wood Mackenzie. Her er Okeas konsernsjef Eirik Haugane på Pareto-konferansen i 2017

Foto: Brian Cliff Olguin
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Spesialfond (private equity) har gjort en rekke oppkjøp i Nordsjøen den siste tiden.

Nå har ett av selskapene som eies av spesialfond planlagt børsnotering i løpet av 12 måneder. Det gjelder norske Okea, som har konsernsjef Erik Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe på laget.

Dette er noe analytikerne i firmaet Wood Mackenzie har ventet på. De fleste spesialfondene er inne i selskaper på kort eller mellomlang sikt, og vil forsøke å finne en måte å komme seg ut av den med solid profitt i bagasjen.

«På ett eller annet tidspunkt vil disse aktørene måtte oppnå en vellykket exit», skriver Wood Mackenzie i et notat.

– Okea er klar til å ta lakmustesten på investorenes appetitt, etter å ha kunngjort planer om børsnotering innen 12 måneder, sier senioranalytiker Neivan Boroujerdi i Wood Mackenzie.

Les mer: Okea: Børsnotering i løpet av 12 måneder

Kontrollert av spesialfond

Okea eies 77 prosent av spesialfondet Seacrest Capital gjennom selskapet Okea Holdings Ltd, men det thailandske oljeselskapet Bangchak skal eie 49 prosent når selskapets kjøp av Shell-eiendeler er gjennomført. De ansatte eier 10 prosent og andre aksjonærer 13 prosent.

Hvis Okea får til en vellykket børsnotering, kan det inspirere andre til å følge etter, ifølge analytikeren.

– Selv om de ikke konkurrerer på samme felt som større virksomheter som Chrysaor, Neptune og Spirit Energy, vil disse selskapene likevel følge dette med interesse, sier Boroujerdi.

Etter flere oppkjøp og sammenslåinger står åtte spesialfond (se faktaboks) for rundt 550.000 fat per dag av produksjonen i Nordsjøen, ifølge et tidligere notat fra Wood Mackenzie.

Til sammenligning produserer Norge totalt noe over fire millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Private oppkjøp i Norge

I sommer ble VNG Norge, som er operatør for Fenja-utbyggingen, kjøpt av britiske Neptune Energy. Neptune eies av Carlyle Group, CVC Capital Partners og China Investment Corporation.

I juli gikk det norske private equity-selskapet HitecVision sammen med det italienske oljeselskapet Eni og dannet selskapet Vår Energi, som er en sammenslåing av Eni Norge og Point Resources og som driver Goliat-feltet i Barentshavet samt feltene Marulk, Balder og Ringhorne.

Les mer: – HitecVision-topp har ståltro på oljesatsing: Lønnsomheten er fantastisk

– Ikke helt i mål

I juni kunngjorde Okea at selskapet skulle kjøpe Shells eierandel på rundt 44 prosent i Draugenfeltet og 12 prosent i Gjøa for 4,52 milliarder kroner. Selskapet måtte tidligere gi opp et forsøk på å kjøpe 15 prosent av Gina Krog-feltet fra Total, og droppet å bli operatør for Yme-feltet.

– For at børsnoteringer skal være vellykket trenger selskapet en sterk vekstplan med volumer og verdier som kan underbygge fremtidig avkastning, det må ha en tydelig og differensiert investeringsplan og det må ha vist at det kan levere, sier Boroujerdi.

– Man kan si at Okea ikke krysser av i alle boksene ennå, men det har kontroll på sin egen skjebne ved å være først ute. Om det blir en suksess eller ikke kan bidra til å forme investorenes vurdering av mulighetene innen oppkjøp og sammenslåinger, sier han.

Fremgangen for Aker BP viser at det er appetitt blant investorene på Oslo Børs for sammenslåtte oljeselskaper, men det vil kreve tid å komme dit for andre selskaper, påpeker Wood Mackenzie.

Aker BP er nå Børsens fjerde største selskap, større enn både Norsk Hydro og Yara.

Les mer: Aker BP-aksjen til værs: Passerte Hydro som børsens fjerde største

(saken fortsetter under figuren)

NYE AKTØRER: Private equity-bransjen har gjort sitt inntog i Nordsjøen, viser tall fra Wood Mackenzie. Dette er en oversikt over andelen av produksjonen hvor slike spesialfond er involvert på eiersiden.

Foto: Wood Mackenzie

Okea jakter på mer

Okea er på jakt etter flere eiendeler og nye lisenser som kan motvirke fallende produksjon på 2020-tallet, ifølge en presentasjon selskapet skal holde på Paretokonferansen denne uken (se side 17).

Det kan bli nødvendig hvis selskapet skal trives på børs, påpeker Wood Mackenzie.

– En utfordring blir å unngå å havne i «mellomstor-fellen», som selskaper av tilsvarende størrelse har havnet i før: å ha en portefølje vektet mot en håndfull eiendeler som leverer svakere enn forventet, sier Boroujerdi.

– Videre vekst vil være det endelige målet. Det gjenstår å se om Okea ønsker å styrke porteføljen før det børsnoteres eller stupe inn med dagens eiendeler, sier han.

Dette er en tidslinje over private equity-bransjens inntog i Nordsjøen, fra analyseselskapet Wood Mackenzie.

Foto: Wood Mackenzie

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Fondssparing
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Spesialfond vil spille en større rolle

 2. Venter ny leteboom i Nordsjøen

 3. – Konkurransen om nye muligheter er tøffere nå

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Equinor og Hitecvision byr på Siccar Point Energy

 6. Store omveltninger for norsk sokkel: – Det er meldt flere handler