Smell for kryptobransjen: Full elavgift fra 1. mars

Et enstemmig storting støtter forslaget i høstens budsjettavtale om full elavgift fra 1. mars for kraft som brukes til kryptovaluta i datasentre.

FULL AVGIFT: Et enstemmig storting går for full elavgift fra 1. mars for kraft som brukes til utvinning av kryptovaluta i datasentre. Det bekrefter leder Henrik Asheim (H) i Stortingets finanskomité til E24.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Stortinget har enstemmig gått inn for full elavgift for den delen av kraften som brukes til å utvinne kryptovaluta i datasentre.

Det bekrefter lederen i Stortingets finanskomité Henrik Asheim til E24.

– Et enstemmig storting går nå inn for å gjennomføre full elavgift for kraft til datasentre som brukes til å utvinne kryptovaluta, sier Asheim til E24.

– Det er ganske interessant etter all den debatten som har vært rundt dette, legger han til.

Det skal nå holdes en høring om saken, men Stortingets mål er at det skal innføres full elavgift for kraft til utvinning av kryptovaluta fra 1. mars, eller noe senere hvis regjeringen trenger mer tid.

– Utgangspunktet vårt er at full elavgift for kraft som brukes til å utvinne kryptovaluta skal gjelde fra1. mars, men Stortinget gir også en fullmakt til at regjeringen kan skyve på tidspunktet hvis det er nødvendig, sier Asheim.

Han tror ikke folket ønsker redusert elavgift til utvinning av kryptovaluta. Flere av partiene på Stortinget har omtalt slik utvinning som spekulativt og lite bærekraftig.

– Det er bred enighet, og det gjenspeiler nok noe av samfunnsdebatten. Det at industrien vår betaler lav elavgift har legitimitet i befolkningen, men dette har ikke samme legitimitet når det snakk om sløsing med strømmen, sier Asheim.

– Er dette sløsing?

– Ja, det er det. Globalt brukes strøm tilsvarende hele Irlands forbruk på kryptovaluta. Det å bruke så mye strøm på et slikt formål skaper ikke varige verdier, og det er ikke noe vi trenger, sier han.

Les også denne artikkelserien (+):

 • Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge
 • Etter gullrushet – Del 2: Kreativitet kan redde kryptoentusiastene
 • Etter gullrushet – Del 3: De norske kryptogigantenes taktiske tabbe

Kraftig kritikk

Forslaget har blitt kritisert av deler av datasenternæringen og organisasjoner som IKT Norge og NHO-organisasjonen Abelia.

De har sagt at den brå endringen i rammevilkår kan ramme flere datasentre enn bare de som driver med kryptovaluta. Flere milliardavtaler skal også ha gått i vasken etter at regjeringspartiene og KrF varslet avgiftsgrepet.

– Hva med kritikken fra næringen?

– Jeg mener vi har lyttet til den kritikken. Vi sier at vi skal ha en høring, og sier at avgrensningen fra Skattedirektoratet rammer for bredt, for den rammer jo hele datasenteret selv om bare en liten del av det brukes til krypto. Men Stortingets hovedsyn er at utvinning av kryptovaluta skal ha full elavgift, sier Asheim.

Les E24s artikler om full elavgift på kryptovaluta:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Strømpriser
 3. Energi

Flere artikler

 1. Kritisk til fremgangsmåten bak krypto-avgift: – Har skapt usikkerhet

 2. Næringen mener full elavgift for kryptobransjen gir datasentersmell

 3. – Kan være helt katastrofalt

 4. – Vår kunde ble regelrett skremt bort

 5. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift