Oljeguru Kjus: Nye oljekutt har stor betydning for balansen i oljemarkedet

– Veldig «bullish» utvikling, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus etter den andre internasjonale avtalen om kutt i oljeproduksjonen på drøye to uker.

SELVSAGT: – Det er nærmest selvsagt at ikke alle landene kommer til å levere det som er blitt lovet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. Men likevel vil oljelagrene falle fra første kvartal, mener han.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix
 • Kristin Norli
Publisert: Publisert:

Opecs oljekuttavtale fra slutten av november er blitt hyllet som historisk, og i helgen skjedde det noe som kanskje er enda mer oppsiktsvekkende:

En gruppe på elleve oljeproduserende land utenom Opec satte seg ned sammen med oljekartellet og hamret ut en avtale der også disse landene lover å kutte i sin oljeproduksjon fra januar.

Virkningen på den globale balansen i tilbud og etterspørsel av olje er signifikant, ifølge DNB Markets' oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Når han analyserer de to avtalene under ett, mener Kjus at bildet for 2017 er snudd fra en situasjon der de involverte landene ville ha en svak vekst i oljeproduksjonen neste år, til en situasjon der den faktisk vil falle.

De to avtalene involverer kutt fra til sammen 22 oljeproduserende land, som samlet står for 57 prosent av verdens daglige globale oljeproduksjon.

– I 2016 økte de 22 landene som er involvert i avtalene sin daglige produksjon med 1,5 millioner fat sammenlignet med 2015. For 2017 vil disse 22 landene redusere samlet daglig produksjon med 0,1 millioner fat sammenlignet med 2016.

– Vi ser med andre ord en stor endring i veksttakten, sier Kjus.

Han fremhever det som særlig sterkt at både Russland, Oman og Kazakhstan alle nå lover faktiske produksjonskutt til neste år, i motsetning til å forplikte seg til produksjon på et lavere nivå som følge av naturlig nedgang - for eksempel når oljefelt eldes.

Les også

Nye kutt gir yrende oljeoptimisme: Høyeste pris på halvannet år

Lagertrekk på 0,4 mill. fat

Ifølge de siste beregningene fra Kjus, vil vi nå se daglige oljelagertrekk gjennom hele 2017 på 0,4 millioner fat i snitt.

I første kvartal vil det være et daglig undertilbud på 0,6 millioner fat, fulgt av overskudd på 0,3 millioner fat per dag i andre kvartal. Dersom Opec forlenger sitt produksjonstak også etter mai - når de etter planen skal møtes neste gang - ser Kjus trekk på 0,5 millioner fat dagen i tredje kvartal, og 0,8 millioner fat daglig årets tre siste måneder.

Forsterket tro på 65 dollar fatet

Kjus og DNB Markets endrer ikke sine oljeprisprognoser som følge av de to historiske oljeavtalene.

Allerede mandag steg oljeprisene til de høyeste nivåene på 1,5 år som følge av nyhetene.

Analytikeren skriver imidlertid at helgens forpliktelser fra ikke-Opec-landene gjør at han er enda mer sikker på at gjennomsnittsprisen for brentolje i 2017 vil bli på 65 dollar fatet.

For allerede før den siste avtalen kom på plass i helgen, var Kjus sikker på endringer i oljemarkedet fra januar i retning av reduksjon i lagrene, noe som vil presse oljeprisene opp.

Nå som kutt utenfor Opec også er på plass, er denne retningen bare forsterket og forlenget.

Ikke redd for Opec-juks

Etter Opec inngikk sin avtale 30. november, har nemlig mange analytikere vært skeptiske til om oljekartellet vil levere det de har lovet. Flere har hengt seg opp i at noen Opec-land er notoriske juksemakere, samt at enkelte land er ekskludert fra avtalen og venter økende produksjon.

Disse reaksjonene ristet Kjus på hodet av.

– Det er nærmest selvsagt at ikke alle landene kommer til å levere det som er blitt lovet, sier Kjus til E24.

Han peker på at mange trekker frem Angola og Venezuela som juksemakere, men avviser at dette får betydning i markedet det prisene settes.

– Alle som har fulgt oljemarkedet en stund, vil ikke forvente at slike land leverer. Da blir dette heller ingen skuffelse for markedet, sier Kjus.

Les også

Analysebyrå: 125 milliarder friske oljekroner vil regne over oljeservice neste år

– Sterk avtale

Han trekker frem tre grunner til at Opec-avtalen er sterk:

 • Avtaleteksten fra Opec spesifiserer hvor mye hvert land skal kutte
 • Opec har satt ned en overvåkingskommitte som skal følge opp enkeltmedlemmene
 • Sekundære kilder skal brukes for å overvåke produksjon/kutt, altså skal ikke avtalen overvåkes basert på tall som hvert enkelt land selv sender inn til Opecs sekretariat.

Det siste punktet var kritisk for avtalens troverdighet, ifølge Kjus, og er også årsaken til at man allerede så en effekt i form av høyere priser etter 30. november.

Noen kritikere har trukket frem at Opec ikke har noen sanksjonsmuligheter overfor dem som eventuelt jukser. Men det er også gammelt nytt, påpeker Kjus. De to forrige gangene Opec frøs produksjonen, leverte de heller ikke det de lovet.

I 2001-02 var etterlevelsen på omlag 74 prosent av annonserte kutt, og i 2008-09 på 85 prosent.

At det blir langt fra det Opec har lovet denne gangen også, mener Kjus de fleste aktører i oljemarkedet allerede i forkant av Opec-dealen hadde bakt inn i sine beregninger, og dermed vil dette ikke kunne «skuffe markedet».

Les også

Venter Opec-fest i skiferolje

– 60 prosent

Opec-avtalen innebærer at kartellet har satt et produksjonstak på 32,5 millioner fat per dag fra 1. januar 2017, noe som innebærer samlede kutt på 1,2 millioner fat dagen fra oktobernivået.

Kjus og DNB Markets legger til grunn at bare 60 prosent av dette blir fulgt opp. Men selv med bare 60 prosent etterlevelse, så regnet Kjus med at vil få trekk i de globale oljelagrene allerede i første kvartal neste år.

Nå har altså i tillegg elleve ikke-Opec-land lovet samlede produksjonskutt på 600.000 fat per dag fra 1. januar. DNB Markets legger ikke til grunn at alt dette heller vil inngå i balansen som faktisk produksjonsreduksjon, men fremhever altså helgens «Opec-epilog» som en veldig «bullish» utvikling.

Les også

Oljeanalytiker tror priskrigen er over

Les også

– Til slutt kommer det til å handle om dette feltet

Les også

– Et historisk øyeblikk for oljemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Olje og gass
 3. Torbjørn Kjus
 4. Oljebransjen
 5. Russland

Flere artikler

 1. – Det er veldig vanskelig å forstå

 2. Oljeåret – fra 27 til 57 dollar

 3. Oljeprisen stiger: Tror på enighet om produksjonskutt

 4. – Nytter ikke bare å si at man produserer mindre

 5. – Et veldig politisk press