Pengene renner inn i statens oljeselskap, men Petoro advarer om stigende kostnader

Petoros bidrag til statskassen gjorde et hopp på 33 milliarder til totalt 120 milliarder kroner i 2018. Samtidig advarer selskapet om at effektene av forbedringsarbeidet i bransjen har flatet ut.

Grethe K. Moen, administrerende direktør i Petoro, avbildet under ONS 2018 i Stavanger
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Petoro, selskapet som forvalter den norske stats eget eierskap og virksomhet på norsk sokkel, er nå ute med resultatene for 2018.

Petoro overførte til sammen 120 milliarder kroner til statskassen i fjor, noe som er 33 milliarder kroner mer enn før. Økningen kommer som følge av økte priser på olje og gass, samt noe lavere investeringer.

Produksjonen falt fra 1,11 til 1,09 millioner fat oljeekvivalenter per dag, til sammen 396 millioner fat for året. Olje- og væskeproduksjonen var ned syv prosent, mens gassproduksjonen var rekordhøy.

Få funn gjorde også at reservene til Petoro krympet i fjor. Den såkalte erstatningsraten (antall fat funnet målt mot antall fat produsert) falt kraftig fra 78 prosent til 16 prosent. Fatene som ble lagt til kom hovedsakelig fra utbyggingen av andre fase av Johan Sverdrup-feltet som ble sanksjonert.

At det ikke ble gjort nok funn i lisensene der Petoro er partner til å erstatte all produksjonen sørget for at de anslåtte reservene falt med 335 millioner fat oljeekvivalenter til 5,54 milliarder.

Selskapet har vært engasjert i flere prosjekter og utbygginger i året som har gått, og de viktigste er videreutviklingen av Troll- og Snorre-feltene og utbyggingen av Johan Sverdrup.

– Norsk sokkel står bedre rustet enn på lenge. De siste årene har vi modnet fram robuste prosjekter som er konkurransedyktige selv med store prissvingninger. Dette er et konkurransefortrinn vi må jobbe hardt for å bevare, sier administrerende direktør i Petoro, Grethe Moen.

Slår kostnadsalarm

Petoro-sjefen advarer samtidig om at alt ikke er rosenrødt på norsk sokkel, selv om mye er gjort for å kutte kostnader og effektivisere bransjen siden oljebremsen traff i 2014.

I 2018 økte nemlig produksjonskostnadene igjen, etter å ha falt hvert år siden 2014. I 2018 er det snakk om en økning på syv prosent.

Petoro skriver at «vi ser i liten grad resultatene av ytterligere effektivisering på vår bunnlinje for 2018».

Hadde ikke resultatene av forbedringene flatet ut, men fortsatt i samme tempo, regner Petoro med at de ville tjent seks milliarder kroner mer de neste to årene fra fem av deres viktigste felt.

– Aktørene på norsk sokkel har de siste årene vist en imponerende evne til å styrke konkurransekraften, men det samme har våre konkurrenter. Den omstillingen vi står foran nå, vil være minst like vanskelig som den vi har bak oss, sier Moen.

Venter større investeringer i år

Petoro investerte totalt 22,6 milliarder kroner i 2018, noe som er ned fra 26,6 milliarder i 2017 og 27,8 milliarder i 2016. Produksjonsboring sto for om lag halvparten av investeringene i fjor.

I 2019 er investeringene ventet å øke igjen til om lag 30 milliarder.

Petoro har forpliktet seg til å delta i 19 brønner i år, med en forventet kostnad på 1,1 milliard kroner. I tillegg kommer investeringsforpliktelser i nye og eksisterende felt på 12,6 milliarder.

– Uten nye store olje- og gassfunn faller produksjonen fra norsk sokkel raskt mot siste halvdel av 2020-tallet. For å opprettholde norsk sokkels attraktivitet kreves det aktiv leting etter nye ressurser og at det modnes frem attraktive prosjekter som er konkurransedyktige også i en global sammenheng, skriver Petoro i rapporten.

Selskapet mener både det er viktig med tilgang til attraktivt leteareal og at man leter rundt eksisterende infrastruktur.

Les også

Zürich kjøper norsk vindpark

Les også

Flere tusen protesterte mot Equinors Australia-planer

Les også

Aker Energy fant olje i ny brønn i Ghana

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Petoro

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Frykter at stigende kostnader går ut over gamle oljegiganter

 2. Betalt innhold

  32 milliarder kroner fra Petoro til statskassen i første kvartal

 3. Betalt innhold

  Petoro leverer beste resultat på fem år, men oljesjefen er bekymret for utviklingen

 4. Betalt innhold

  Petoro sendte 59 milliarder kroner til oljefondet i årets første halvår

 5. Betalt innhold

  Bom på 11 av 17 letebrønner for Petoro så langt i år