Tror nytt strøm-system vil gi lavere priser

Et nytt nasjonalt datasystem i kraftbransjen gjør det lettere å skifte strømleverandør. Det kan øke konkurransen - og på sikt gi lavere priser, tror både energiministeren og Statnett-sjefen.

ØKT KONKURRANSE: Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp, t.v.) og konsernsjef Auke Lont i Statnett markerer åpningen av kraftbransjens nye felles lagringssystem for kraft- og kundedata, Elhub. En av fordelene med systemet er at det vil bli enda lettere å skifte strømleverandør, påpeker de.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Denne uken skrudde Statnett på Elhub, et datasystem som samler inn og distribuerer data fra landets over tre millioner automatiske strømmålere (AMS).

Det nye systemet vil ifølge Statnett gjøre det lettere for forbrukerne å skifte strømleverandør, i og med at alle data ligger samlet på ett sted og lett kan flyttes.

– Konkurransen i markedet vil jo bli sterkere, for det blir lettere for deg som kunde å gå til en annen, sier Statnett-sjef Auke Lont til E24.

– Det kommer nok langt mer trøkk på dette med å bytte leverandør. Som økonom vil man tro at hardere konkurranse fører til at prisene går ned. Det vil man kanskje ikke merke i morgen, men kanskje i løpet av et år eller to, sier Lont.

Til sammen er 379 markedsaktører nå koblet til Elhub, inkludert nettselskaper, kraftprodusenter og tjenesteleverandører. De får tilgang på informasjon, og kundene kan enkelt endre leverandør.

Les også

Nytt datasystem samler kraftbransjen: Slik påvirkes din strømregning

Les mer: Nytt datasystem samler kraftbransjen: Slik påvirkes din strømregning

– Mye enklere

Dermed gjør kraftbransjen som telekom- og finansbransjen, som for lengst har tatt digitale grep som gjør bruken av tjenestene enklere for kundene, også når det gjelder å bytte mobilleverandør eller bank.

– Det blir mye enklere, og presisjonen blir mye bedre. Når du bytter blir det ikke noe tull med dataene, adresse, postnummer og kontonummer. Dette overføres sømløst, ting går fortere og mer presist, sier Lont.

Fungerende direktør Anne Britt Leifseth i Norges vassdrags- og energidirektorat påpeker at det nye systemet gir muligheter for nye tjenester for strømsparing, og for at strømkundene kan bli mer aktive.

– Det er absolutt en jubeldag, sa Leifseth under markeringen av Elhub-åpningen denne uken.

– Vi har lagt til rette for gode verktøy. Nå ligger det klart for å kunne få innovative og gode løsninger. Aktive strømkunder og velfungerende markeder er en forutsetning for at det grønne skiftet ikke skal koste mer enn nødvendig, sa hun.

Les mer: Kraftbransjen forsvarer dagens strømmarked: – Det beste for kunden over tid

– Makt til kundene

Også olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) var med på den offisielle åpningen av Elhub på Statnetts kontorer i Nydalen i Oslo. Han tror Lont har rett i at datasystemet kan bidra til økt konkurranse.

Les også

Kraftbransjen forsvarer dagens strømmarked: – Det beste for kunden over tid

– Dagen i dag er viktig for kraftbransjen, men den er aller viktigst for innbyggerne som hver dag bruker strøm og er opptatt av strømregningen sin. Dette systemet fører makt tilbake til kundene, sier Freiberg til E24.

– Kunder som har markedsmakt og vet å utnytte den, gjør at du får lavere strømpriser og bedre tjenester.

Han oppfordrer strømkundene til å bruke sin markedsmakt og bytte strømleverandør hvis de er misfornøyde med prisene.

– Dette er en fantastisk dag for alle forbrukerne av strøm i vårt langstrakte land, sier olje- og energiministeren.

Les også

– Feilaktig og overforenklet

Les også

SV med nytt strøm-angrep på Solberg: – Hun bommer

Les også

Årets laveste strømpris i helgen

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Energi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Snart kan du betale strøm per time

  2. Vurderer strengere tilsyn med strømleverandører: – Kan være aktuelt å skjerpe regelverket

  3. Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

  4. Annonsørinnhold

  5. NVE truer med fastpris-bøter – strømbransjen tordner

  6. Dette må du vite om strømåret 2020