Kaller Raymond Johansen inn på teppet etter milliardsmell for Oslo kommune

– Dårlig politisk håndverk koster penger, sier Høyres Øystein Sundelin etter Hafslund-dommen. Men byrådslederen kommer ikke.

SVARER IKKE: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo kommune kommer ikke til å møte i finanskomiteen torsdag, til tross for Høyres invitasjon.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:,

Oslo kommune må betale rundt én milliard kroner ekstra for de gjenværende aksjene i Hafslund, avgjorde Oslo tingrett i en skjønnsavhjemling mandag.

Bakgrunnen var kjøpet av de resterende 19,5 millionene aksjer i Hafslund, som rundt 1.500 aksjonærer satt på etter at Oslo kommune hadde sikret seg over 90 prosent av selskapet.

Les også: (+) Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

Disse nektet å godta tilbudet på 96,75 kroner per aksje, og lot tingretten avgjøre verdien. Der ble verdien mandag satt til 147,13 kroner per aksje.

Bakgrunn: Oslo kommune får milliardregning etter kjøpet av Hafslund

Vil ha svar

Høyres Øystein Sundelin, som er nestleder i finanskomiteen i Oslo kommune, er ikke imponert. Nå opplyser han til E24 at han har bedt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om å møte komiteen torsdag for å orientere om Hafslund-kjøpet.

Nestleder Øystein Sundelin i Høyres bystyregruppe.

Foto: nyebilder.no

– Vi har møte i finanskomiteen i morgen. Da kommer forhåpentlig byrådslederen for å forklare hva som her har skjedd og i hvilket nytt lys det setter avtalen man gjorde med Fortum, sier Sundelin.

Han lurer på hva Oslo kommune hadde foretatt seg dersom de visste på forhånd at prisen per aksje ville bli 147 kroner.

– Jeg vil tro at enhver som driver med transaksjoner vil mene at en milliard kroner er et stort skudd for baugen. Nå fremstår avtalen som langt dårligere for Oslo kommune enn den var dersom det var snakk om 96 kroner.

– Ville vi gjort det dersom vi hadde visst dette? Eller er denne milliarden et symbol på det som egentlig er en dårlig avtale for Oslo kommune, spør Sundelin retorisk.

Johansen møter ikke

Nestlederen i Høyres bystyregruppe sier han legger til grunn at Johansen stiller på møtet torsdag.

– Dette er selve arvesølvet. Dette er våre store verdier som vi har sittet på i 100 år og skal sitte på til evig tid. Og dette har byrådslederen selv vært høyt på banen på tidligere, så jeg forventer at han er på ballen også nå.

Sundelin peker på at Hafslund-saken nå føyer seg inn i rekken av kommune-penger ute av kontroll.

– Vi har høringer på Boligbygg, høringer på Omsorgsbygg, og nå en ekstra milliard i energiselskapene. Det koster å være unøyaktig. Dårlig politisk håndverk koster penger, sier Sundelin.

Les også

NVE vedtar tvangsmulkt for 98 nettselskaper

Hos byrådsleder Raymond Johansens kontor får E24 opplyst at det er finansbyråd Robert Steen som vil stille i finanskomiteen torsdag, i og med at han er fagbyråd for denne saken.

Vurderer anke

I en epost til E24 sier Steen at det klart fremkom i byrådssaken, som et enstemmig Oslo bystyre vedtok, at det var en risiko for at minoritetsaksjonærene ikke ville akseptere tilbudet.

– Vi visste da vi gjennomførte transaksjonen at et rettslig skjønn kunne fastsette en høyere aksjepris enn det vi kjøpte aksjene for av Fortum (34 pst av aksjene). Dette var derfor ikke en vesentlig faktor da transaksjonen ble gjennomført, sier han.

Det heleide kommunale selskapet Oslo Energi Holding vurderer nå om rettsavgjørelsen skal ankes eller ikke.

– Alle som studerer skjønnet kan lese at i de virksomhetsområdene som Oslo kommune har økt sin eierandel i, så har Oslo Tingrett fastsatt en høyere verdi enn det Fortum og Oslo kommune forhandletsegfrem til. Det indikerer at retten mener at de eiendelene er merverdt enn det vi forhandlet frem med Fortum. Derfor mener jeg fortsatt at Oslo kommune har gjort en god avtale, sier Steen, som understreker at han vil stille i komiteen og besvare alle dens spørsmål i saken.

Her kan du lese mer om

  1. Hafslund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oslo kommune får milliardregning etter kjøpet av Hafslund

  2. Oslo kommunes milliardregning for Hafslund-aksjene reduseres etter anke

  3. Oslo kommune anker saken mot småaksjonærene

  4. Annonsørinnhold

  5. Full strid om nye kommunale boligkjøp i Oslo: – Forrige gang gikk det helt over styr

  6. Oslo-byrådet strammer inn tiltakene