Aker og Kjell Inge Røkke

LO-forbundet Industri Energi saksøker Aker BP: – Dette er et grovt avtalebrudd

En gruppe ansatte som ble med over da Kjell Inge Røkkes Aker etablerte oljegiganten Aker BP mener de nå blir fratatt et viktig økonomisk sikkerhetsnett. Selskapet svarer med at de forsøker å lage en ordning til det beste for alle ansatte.

Industri Energi-leder Frode Alfheim går nå til retten for å sikre vilkårene til 231 medlemmer i Aker BP.

Industri Energi
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det er snart gått fem år siden Aker-sjef Øyvind Eriksen og styreleder Kjell Inge Røkke kastet seg på flyet til London for å spikre en helt sentral avtale: Fusjonen mellom Akers oljeselskap Det norske og oljegiganten BPs norske virksomhet.

Etter at Aker BP ble til har selskapet fortsatt med å bygge seg opp til å bli en stor og sentral aktør på norsk sokkel, som leter etter nye ressurser og investerer milliardbeløp i både gamle og nye felt.

På kammerset har imidlertid stemningen surnet mellom ledelsen og en gruppe ansatte den siste tiden. LO-forbundet Industri Energi går nå nemlig til søksmål mot Aker BP på vegne av 231 medlemmer i Aker BP.

– Dette er et grovt avtalebrudd og jeg støtter våre medlemmer 100 prosent i denne saken, sier forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, i en uttalelse.

Konflikten handler om hva som skjer hvis det er overtallighet i selskapet. I oljebransjen er det sjelden at noen blir sagt opp og nedbemanninger løses som regel med ulike former for sluttpakker.

Det er vilkårene i slike sluttpakker som 231 medlemmer nå kjemper for. De mener selskapet fratar dem rettigheter nedfelt i skriftlig inngåtte avtaler.

De er en del av en gruppe av 700 BP-ansatte som i sin tid ble med over i Aker BP, et selskap som i dag har rundt 1.700 ansatte.

Aker BP kommenterer i denne saken begrunnelsen for en ny ordning, men ønsker ikke å kommentere søksmålet ennå:

– Vi vil gjennomgå en eventuell stevning og ta stilling til hvordan vi skal svare på den. Siden det er en rettslig prosess ønsker vi ikke å prosedere den i pressen, sier pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP.

Les også

Equinor-topp Torger Rød blir ny konsernsjef i Vår Energi

Mange ansatte fra mange selskaper

Aker BP så dagens lys da Kjell Inge Røkkes Aker i 2016 bestemte seg for å slå sammen sin oljevirksomhet Det norske med oljegiganten BPs norske virksomhet.

Fra før hadde Det norske gjort flere oppkjøp, og etter etableringen av Aker BP ble det også gjort oppkjøp. Det har resultert i at selskapet i dag har flere grupper av ansatte som kom inn fra selskaper som Det norske, Marathon Oil Norge, Svenska Petroleum, Hess Norge og BP Norge.

Det var bare de BP-ansatte som hadde noen form for sluttpakkeordning fra før, ifølge selskapet.

Aker BP ønsker nå å innføre en ny modell som skal gjelde alle ansatte ved overtallighet:

 • De BP-ansatte hadde før muligheten til å søke frivillig sluttpakke ved overtallighet og få etterlønn på mellom 6 og 24 måneder avhengig av ansiennitet
 • Nå vil Aker BP heller tilby alle ansatte en aldersbasert ordning der de opp til 39 år får 6 måneders etterlønn, de mellom 40 og 56 år får 9 måneders etterlønn og de over 57 år får 12 måneders etterlønn
 • I tillegg har Aker BP etablert en ordning med karriereveiledning og bistand for å få ny jobb hvis man ønsker å søke sluttpakke
 • I den nye ordningen opphører støtten hvis man får seg ny jobb i perioden med etterlønn
Les også

Røkke inntar Pareto-konferansen: – Aker BP vil være en tredjedel av BP i 2030. Hvem hadde trodd det

– Et særdeles viktig sikkerhetsnett

I fjor høst varslet Aker BP alle de tidligere BP-ansatte om at de kunne søke om frivillig sluttpakke på de «gamle» vilkårene:

 • Alle som søkte fikk dette innvilget, og drøyt 50 ansatte valgte til slutt å signere pakken
 • De som derimot ikke søkte om sluttpakke, vil Aker BP ha over i den nye ordningen.

Det får Industri Energi til å steile.

– Vårt ønske er å fortsette å gå på jobb, men hvis ledelsen vil bytte oss ut finner vi oss ikke i at de fjerner våre opparbeidede rettigheter med et pennestrøk, sier klubbleder Ingard Haugeberg for Industri Energi i Aker BP.

Haugeberg og Industri Energi peker på at de fikk skriftlig bekreftet at de BP-ansatte skulle få beholde vilkårene sine da man skulle slå seg sammen med Aker-systemet.

– For oss BP-ansatte som ble med til det nye og mye større Aker BP, var dette et særdeles viktig sikkerhetsnett hvis vi skulle bli sendt på dør av den nye arbeidsgiveren. Avtalen gjelder ved fremtidig overtallighet. Punktum, sier Haugeberg.

– Hva synes dere om den nye pakken som tilbys?

– Vi ønsker at alle skal behandles likt. Det er bedriften som velger å differensiere mellom ansatte i denne spesifikke saken. Man kan ikke ta fra noen for å gi mindre til alle, sier klubbleder Ingard Haugeberg for Industri Energi i Aker BP.

– Hvordan har dialogen med selskapet vært før denne konflikten?

– Dialogen med selskapet tror jeg ikke er bedre eller dårligere enn i andre selskap. Vi har våre enigheter og krangler, og forsøker å finne frem til ansvarlige løsninger, sier han.

Klubbleder for Industri Energi i Aker BP, Ingard Haugeberg. Arkivfoto.

Atle Espen Helgesen / Industri Energi

Aker BP: 60 prosent får betraktelig bedre vilkår

Pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP påpeker at det har vært en dialog mellom selskapet, tillitsvalgte og ansatte.

– Men det er selskapet som til slutt avgjør hvilke ordninger man skal ha, og reaksjonene på det har vært ulike, sier Faret og fortsetter:

– 60 prosent av de ansatte i Aker BP har nå fått en ordning med betraktelig bedre vilkår enn før. Det har kommet positive reaksjoner fra disse, samtidig som det har vært reaksjoner fra de tidligere BP-ansatte som opplever at de får dårligere vilkår.

Han legger til at man har forsøkt å finne en «balanse» og en «god løsning som kan omfatte alle ansatte» i selskapet.

– Vi er opptatt av at man skal ha gode frivillige ordninger, og vi ønsker ikke å ha noe A- og B-lag, sier Faret.

Les også

Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Mindre overtallighet enn man fryktet

Faret i Aker BP forklarer at de nye, felles vilkårene for frivillige sluttpakker bare er en del av en større prosess i selskapet.

Han forklarer at Aker BP både forsøker å harmonisere og samordne de ulike delene av selskapet, og tilpasse seg en virkelighet etter coronapandemien og oljeprisfallet.

Dette har blant annet inkludert en ny og felles driftsmodell. Det betyr for eksempel at BP-feltene Valhall og Skarv ikke lenger skal ha en egen driftsmodell, mens Marathon-feltet Alvheim skal ha en annet og Det norske-feltet Ivar Aasen en tredje.

– Med en samlet driftsmodell vil forbedringer man gjør på et felt kunne gjennomføres på alle feltene. I tillegg man også bruke de ansatte enklere på tvers av de ulike feltene, forklarer Faret.

– Onshore (på land, journ.anm.) er det nå innført en felles driftsmodell, mens man skal innføre dette offshore i 2021, fortsetter han.

Les også

Nå har robothunden «Spot» hatt sin første arbeidsuke offshore

Skattepakken fikk hjulene i gang

Han påpeker at både Aker BP og andre oljeselskaper har vært gjennom «et sjokk» ved at både coronapandemien og oljeprisfallet slo til samtidig i 2020.

– Som vi har annonsert tidligere så rigger vi oss for fremtiden og justerer organisasjonen. Antallet konsulenter er mer enn halvert, enkelte prosjekter har blitt utsatt eller justert og det har vært noen mindre nedbemanninger, sier Faret.

– Tiltakspakken som ble vedtatt i Stortinget i fjor vår (oljeskattepakken, journ.anm.) har bidratt til at overtalligheten er mindre nå enn det vi trodde i fjor, blant annet fordi mange prosjekter har blitt satt i gang igjen, sier Faret videre.

Han sier at det ikke pågår noen nedbemanningsprosess i Aker BP nå, og at konsulentkutt og frivillige sluttpakker har redusert antallet årsverk i selskapet.

– Vi er i dag på et nivå hvor vi er komfortable med bemanningen. Så skal den nye driftsmodellen innføres og så vil det bli gjort en ny vurdering etter det, sier Faret.

Les også

Har gjort årets hittil største oljefunn: ConocoPhillips fant olje på Slagugle

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Industri Energi
 3. Aker BP
 4. BP Norge
 5. Kjell Inge Røkke
 6. LO
 7. Søksmål

Flere artikler

 1. 5000 Equinor-ansatte vil boikotte Wizz Air

 2. Aker gir ikke opp Pecan-feltet i Ghana: Utelukker ikke et nedsalg

 3. Vil kopiere Aker BP-modellen med fornybarselskapet

 4. Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

 5. Aker BioMarine allierer seg med amerikansk selskap: Vil hente 250 mill. til Lysoveta-satsingen