Oljeprisutslagene

Emiratene skal ønske å øke oljeproduksjonen: Ny skjebnedag for Opec

De forente arabiske emiraters ønske om økte produksjonsrammer sprer usikkerhet rundt om Opec-gruppen i det hele tatt vil vedta produksjonsøkning.

AVVIST: Russland og Saudi-Arabia avviste De forente arabiske emiraters forespørsel om å øke produksjonen.
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Opec+-alliansens møte torsdag endte i utsettelse og interne diskusjoner. Det etter at De forente arabiske emirater nektet å gå med på avtalen i siste sekund.

Det fører til at gruppen måtte utsette møtet, og bidrar også til å kaste tvil over avtalen man i utgangspunktet trodde de var enige om. En av konsekvensene kan være at Opec+-gruppen ikke øker produksjonen i det hele tatt, sier delegater til Bloomberg og Reuters.

Dersom produksjonen ikke økes, betyr det at man faller tilbake på avtalen som er gjeldende nå – og produksjonen vil forbli uendret til april 2022. Det vil presse et allerede stramt marked, som kan føre til en inflasjon i oljeprisen.

Den overraskende utsettelsen fører til et oljemarked i limbo grunnet usikkerheten, og påvirker også kartellets rykte, og er en påminnelse om den destruktive oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland i fjor.

– Som å åpne Pandoras eske

– Saudi-Arabia og Russland ser ut til å ha kommet til enighet om en produksjonsøkning på 400.000 fat per dag i august, og det virker som om de vil returnere to millioner fat olje per dag til markedet, opplyser partner og energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.

– Timingen for millionene av fat er uklart, ettersom Opec+-kuttene egentlig skulle utløpe i april 2022, men kan utvides ut desember neste år.

De forente arabiske emirater ville ikke gå med på avtalen, før bunnlinjen for deres egne produksjonskutt blir justert, og øker deres mulighet til å produsere og selge mer olje, skriver Wall Street Journal.

– Enhver forespørsel om å justere produksjonskvoten vil være som å åpne Pandoras eske, sier Giovanni Staunovo, oljeanalytiker ved UBS Group, til Bloomberg.

En forespørsel om justering kan ifølge analytikeren føre til en produksjonsøkning for De forente arabiske emirater på omtrent 700.000 fat dagen, og vil åpne døren for at andre medlemsland eller allierte også ønsker en justering.

Saudi-Arabia og Russland, gruppens ledere, avviste De forente arabiske emiraters forespørsel. Samtalene vil gjenopptas fredag.

Les også

Overskridelse på 27 milliarder: Nå er olje- og gassfeltet Martin Linge i gang

– Risikerer oljeprisøking

– Et avgjørende poeng ser ut til å være at eventuelt høyere produksjonsmål som kan avtales nå, er avhengig av om og når Irans produksjon kommer tilbake til markedet etter en vellykket forhandling om atomavtale, forteller Wiggen.

– Opecs tekniske komité ser ut til å sitte i klisteret ettersom de forutser at det fortsatt vil være trekk i lagerbeholdningen ut året, men et balansert marked i første kvartal neste år selv om de ikke foretar seg noen endringer fra målene i juli.

Wiggen peker på at Opecs analyser viser at dersom de ønsker å forhindre at lagrene bygger seg opp, må de øke produksjonskuttene igjen neste år.

Dette kan også skje tidligere avhengig av hva Iran-utfallet blir.

– Vårt syn er at Opec+ risikerer å skape en oljeprisøkning nå i tredje kvartal, helt opp mot 85 dollar fatet, ettersom markedet er ekstremt stramt, sier Wiggen.

Les også

Hvor tar oljeprisen veien nå? Dette er faktorene som avgjør og ekspertenes spådom

– Kan vare gjennom helgen

De forente arabiske emirater mener endringen er nødvendig, ettersom de under den gjeldende avtalen har proporsjonalt dypere produksjonskutt enn andre medlemmer, ifølge WSJ. Dersom den foreslåtte avtalen går gjennom, vil dette vare ut 2022.

Produksjonskuttene måles fra 2018, og setter deres øvre produksjonsgrense på 3,2 millioner fat dagen. Likevel har landet siden den gang økt kapasiteten, og ønsker en justering til 3,8 millioner fat dagen, ifølge Bloombergs kilder.

– Opec+ vil forsøke å bli enige i dag, men samtalene kan lett vare gjennom helgen, forteller Wiggen, og peker på at Opec historisk sett har hatt møter som varer mye lenger.

– Det er en ekstremt liten sjanse for at Opec+ ikke vil bli enige nå, så jeg tror heller at de vil fortsette å holde samtalene i gang fremfor å tillate at Opec+-kvotene faller sammen og riskerer en seriøs oljepriskollaps.

Siden Saudi-Arabia og Russland er nå på samme side, så forteller Wiggen at en kollaps ikke virker sannsynlig.

Les også

Bekymret for at oljeansatte må jobbe fortere og løpe raskere

Avventende oljepris

Oljeprisen så langt i år har steget over 46 prosent. Fredag holder nordsjøoljen seg over 75,5 dollar fatet tross usikkerhetene.

Opec kuttet produksjonen med hele 9,7 millioner fat per dag ved corona-krisens høydepunkt i fjor.

Oljeprisen er viktig for Norge, både for de enkelte oljeselskapene og for økonomien som en helhet. I 2020 lå den norske oljeproduksjonen på rundt to millioner fat oljeekvivalenter per dagNorge dekker i dag om lag to prosent av globalt oljeforbruk, ifølge Oljedirektoratet.

I fjor hadde Norge et underskudd på handelsbalansen for første gang siden 1988, først og fremst som følge av lave oljepriser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Opec
 3. Saudi-Arabia
 4. De forente arabiske emirater
 5. Energy Aspects
 6. UBS

Flere artikler

 1. De forente arabiske emirater støtter en økning av oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen

 2. Opec-usikkerhet tynger oljeprisen: Ned mer enn fem dollar på to dager

 3. Høyeste oljepris på tre år før Opec+ møtes igjen

 4. Opec+ øker oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen

 5. Opec-utsettelse sender oljeprisen opp