Tror skiferprodusentene kan ødelegge oljefesten – igjen

USAs skifervirksomheter risikerer å sluke verdens etterspørsel etter olje. Dermed kan 70-tallet for oljeprisen bli en kortvarig affære, tror analytiker Bjarne Schieldrop.

– SELG I TIDE: Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop advarer mot å tro på en stor vekst i oljeprisen videre fra dagens nivå.
 • Fabian Skalleberg Nilsen
Publisert: Publisert:

Ett år etter at utbruddet av coronaviruset ble erklært som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO) har oljeprisen doblet seg. Med en pris på nærmere 70 dollar fatet ser det dermed mye lysere ut for bransjen og landene som lever av å selge «det sorte gull».

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB advarer imidlertid mot å håpe på for mye fremover.

– Risikoen er overhengende for at skifer skal drepe festen en gang til, sier han til E24 fredag.

– Flyene er fortsatt på bakken. Så å si alle er på hjemmekontor. Vi må ikke lure oss inn i en tro på at alt er fryd og gammen. Men etterspørselen etter olje er tilbake, og øker i takt med vaksineringen, fortsetter han.

Les også

Det amerikanske skifersjokket som endret oljemarkedet

Kutt og innhenting

Behovet for olje gikk drastisk ned i starten av pandemien, som igjen har ført til produksjonskutt over hele verden.

– Vi må huske at grunnen til at oljeprisen er der den er nå, er Opecs kutt. 5,5 millioner fat er borte fra markedet.

Schieldrop mener dette viser at Opec har forstått viktigheten av å kutte for å demme opp for tilbudet fra et stadig mer oljeproduserende USA.

– Opec har lært at vi lever i en skiferoljeverden, der skifer responderer i løpet av ett til to år. Da må du trekke lagrene hurtig, og ikke gjøre det over tre år, forklarer han.

Les også

Høyere oljepris kan gi kraftigere prisstigning enn først antatt

Når den amerikanske oljeindustrien klarer å utvinne olje og gass fra skifer og andre harde bergarter, fører det til en energirevolusjon der den energihungrige supermakten blir selvforsynt med gass. Her fra en skiferoljebrønn utenfor Midland, Texas.

Amerikansk opptrapping

Siden 2008 har USA utvunnet og solgt store mengder olje fra skiferfelt på amerikansk jord. Selv om det også der har vært kuttet i produksjonen, og etterspørselen stiger, tror analytikeren at skiferolje igjen vil kunne oversvømme oljemarkedet globalt fremover.

– Exxon Mobile har erfaring med dette i 100 år og skjønner hva som lønner seg. Men har du ti aktører i skifer som øker med 100.000 fat hver blir det en million totalt sett, så er du ille ute.

Det siste anslaget fra det internasjonale energibyrået IEA viser et globalt behov på 96,4 millioner fat per dag. Stemmer dette vil det i så fall bety at etterspørselen vil hente inn omtrent 60 prosent av volumene som gikk tapt i møte med pandemien, ifølge byråets ferskeste månedsrapport for februar.

Schieldrop mener det er grunn til bekymring for innhentingen i USA. Amerikanske EOG anslår en vekst i produksjonen på 12 prosent, påpeker han.

– Ingenting tyder på en vekstbane der den burde være, på 1–2 prosent. Drillingaktiviteten er fortsatt på et lavt nivå. Men vi ser at hastigheten på reaktiveringen er like sterk som gjeninnhentingen etter bunnen i 2016, sier analytikeren.

IEA holder fast på oljeestimater: Venter bedring i etterspørselen i år
Les også

Analytiker: – Oljeprisen skal godt forbi 80 dollar

– Ikke drøm om 100

I sum venter han at 450 oljerigger i USA er i drift innen sommeren. Hvis det blir flere kan det bli et overveldende oljetilbud i markedet, som trekker prisen ned.

Derfor oppfordrer Schieldrop norske og øvrige oljeprodusenter å smi mens jernet er varmt i overskuelig fremtid.

– Selg på 60 hvis du ser spot på 85 – ikke drøm om 100 dollar fatet. Da snakker vi om de nærmeste årene, frem mot 2024.

SEB-analytikeren mener det er få grep fra Biden-administrasjonen rundt den amerikanske oljeproduksjonen som gir nevneverdige utslag for prisen.

– Jeg har ikke sett noen overbevisende tegn til det ennå.

Les også

Coronakonsekvensene: Slik rystet viruset norsk økonomi

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bjarne Schieldrop
 2. SEB
 3. Oljeproduksjon
 4. Oljepris

Flere artikler

 1. Oljeanalytiker tror Iran-olje kan gi dypere Opec-kutt

 2. Oljeprisen stiger kraftig etter melding om Opec-enighet

 3. Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene

 4. Hvor tar oljeprisen veien nå? Dette er faktorene som avgjør og ekspertenes spådom

 5. Betalt innhold

  – En opptur i oljeprisen ligger foran oss