Spår tre grader varmere klode: Handelskrig kan true klimamål

Med dagens utvikling mener analytikerne i Wood Mackenzie vi ligger nærmere en global oppvarming på tre grader enn målet på to grader. Norske Rec Silicon er blant fornybarselskapene som rammes av handelskrigen mellom Kina og USA.

Handelskrigen setter utviklingen av fornybar energi i fare, mener Wood Mackenzie. Foto: Johan Nilsson / TT

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Analysehuset Wood Mackenzie mener det er få faktorer som er så kritiske for global oppvarming som samarbeid mellom stormaktene USA og Kina.

Det kommer fram i rapporten Energy Transition Outlook 2019.

Handelskrigen hindrer den globale energiomstillingen, både fordi den begrenser den økonomiske veksten, og gjør det vanskeligere for politikerne å gjennomføre aggressive miljøtiltak. I tillegg gjør proteksjonisme ny energiteknologi dyrere.

– Vi er vitne til en handelskrig mellom de to største verdensøkonomiene og en «gjør-det-selv»- tilnærming drevet av populister og proteksjonistiske agendaer. Det står i strid med den samarbeidsvillige tonen etter Parisavtalen, skriver Neal Anderson i Wood Mackenzie.

Spår kun marginalt fall i fossil energi

Parisavtalen fra 2015, med et mål om å begrense klodens oppvarming til to prosent, var allerede før handelskrigen krevende å oppfylle.

Nå ser det enda verre ut, mener Wood Mackenzie, som i den nye rapporten har tre graders oppvarming som hovedscenario.

USA har innført tolltariffer på import av de fleste typer solpaneler, og innførte nylig ekstra toll på vindturbiner. Det kan undergrave økonomien i vindkraften akkurat idet den er ventet å gå inn i en historisk «boom», frykter analysehuset.

Svakere økonomisk vekst, eller mindre global handel, kan også føre til at Kina velger å gå tilbake til kull, da landet har verdens største kullreserver.

Wood Mackenzie spår:

 • Totalt sett vil kull, olje og gass stå for 85 prosent av verdens primære energitilbud i 2040, marginalt ned fra 90 prosent i dag
 • Andelen energikilder uten utslipp vil øke fra 10 prosent i dag til 15 prosent i 2040
 • Energimiksen skifter ikke på langt nær så raskt som verden har behov for

Andelen vind- og solenergi av den globale strømproduksjonen vil derimot øke til 24 prosent innen 2040, opp fra syv prosent i dag, ifølge Wood Mackenzie.

Elektrisitetsforbruket utgjør bare en andel av verdens totale energiforbruk. I tillegg til strøm bruker verden også store mengder olje, kull og gass til oppvarming og drivstoff til skip, båter og fly.

Jens Ulltveit-Moe, storeier i silisiumprodusenten REC Silicon. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Solselskapet REC rammes

Kinesisk solcellepaneler var blant de første varene som fikk straffetoll da handelskrigen startet i 2018.

Norske Rec Silicon, som lager silisium til bruk i solceller, er blant fornybarselskapene som dermed rammes hardt.

I juli stengte Rec ned silisiumfabrikken i USA på grunn av manglende adgang til det kinesiske markedet, som står for over 90 prosent av verdens solpanelproduksjon.

– Det er en direkte konsekvens av handelskrigen mellom USA og Kina, så for Rec er det et stort problem, sier hovedaksjonær i selskapet, Jens Ulltveit-Moe.

Til tross for at handelskrigen er ødeleggende for enkeltselskaper, er ikke investoren like pessimistisk for utviklingen av fornybar energi på global basis.

– Tollbarrierene gjør det litt dyrere med solceller i USA, men det er ikke dramatisk og vil ikke stoppe utrullingen i det amerikanske markedet, selv om det bremser utviklingen, sier han.

Han påpeker imidlertid at det er fri global handel som har sørget for den raske kostnadsreduksjonen i solceller.

– Kina kom inn og reduserte kostnadene dramatisk, så nå er prisene lavere enn kull, og det har skjedd på grunn av åpen handel. Hvis det hadde vært separate nasjonale markeder, så hadde vi ikke fått den utviklingen, sier investoren.

Les også

Otovo vil bli størst i Europa: Kaster seg på spansk gullrush for solceller

Billigere solceller utenfor USA

Når importen av solceller til USA bremser, får Europa og Afrika til gjengjeld nyte godt av billigere kinesiske solceller.

– Produksjonen av paneler økte i Kina og vi fikk enda raskere prisreduksjon enn vi normalt hadde fått. Alt som reduserer kostnadene er gode nyheter, sier Andreas Thorsheim, sjef for Otovo, som leverer solpaneler til privatboliger.

For Otovo har de lave panelprisene økt selskapets konkurransedyktighet på solenergi.

– Vi noterer nå tilbakebetalingstider nede i ni år i Østfold, og selvsagt enda lavere i Spania og Frankrike. Når folk kan betale ned anlegg som varer i 30 år så fort, er det klart markedene vokser, sier han.

– Det er ingenting som tyder på at panelprisene skal slutte å falle fremover, selv om vi neppe får et år som 2018 igjen, legger han til.

Les på E24+

Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen

Trekker ned verdensøkonomien

Oppblussingen av børsuroen den siste tiden lover likevel ikke godt for globale forhandlinger om klimaløsninger.

– Det eneste positive i denne situasjonen er at det minsker sjansen for at Trump blir gjenvalgt. Men problemene kan bli så store at Trump kryper til korset før presidentvalget og får til en løsning med Kina. Foreløpig ser det ikke sånn ut, sier Ulltveit-Moe.

Selv om de økonomiske konsekvensene ennå ikke er så store, frykter han at den psykologiske effekten kan føre til økonomisk kaos.

– Børsene har reagert voldsomt sterkt og det er nå slett ikke utenkelig at handelskrigen fører til global resesjon, sier investoren.

– Det ser ut som Trump ikke trodde Kina ville slå tilbake, men når Kina lar valutaen svekke seg og varsler stopp i jordbrukskjøp fra USA, så er det å sammenligne med de største kanonskudd. Nå ser det ut som de graver seg ned i hver sine skyttergraver, tilføyer han.

Les også

Rapport: Slik kan togradersmålet nås

Les også

– Dagens klimatiltak er i langt ifra nok

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Vindkraft
 3. Solenergi
 4. Rec Silicon

Flere artikler

 1. Rec Silicon-sjefen tror på løsning i handelskrigen under G20-møtet

 2. Frykter at handelskrigen kan bremse det grønne skiftet: Vindturbiner kan bli dyrere

 3. Trumps tolltrusler senker Oslo Børs og norske kroner

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Handelskrigen mellom USA og Kina forklart i 9 punkter

 6. Danske Bank kutter vekstanslagene