Strømprisene

Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

Høyere andel ustabile energikilder som sol- og vindkraft gir mer ustabil strømpris, ifølge Energi Norge. Det er likevel ingen grunn til panikk for strømregningen, ifølge kraftbransjens organisasjon.

USTABILE PRISER: Strømprisene blir trolig ustabile fremover, og det kan bli noen prissjokk. Det er likevel ingen grunn til panikk, Dette er Såheim kraftstasjon ved Rjukan og elven Måna.

Stig Storheil, NVE
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I timen mellom klokken 18 og 19 onsdag den 6. november gjorde strømprisen et hopp til nær 86 øre kilowattimen. Dette er en av timene i døgnet hvor forbruket normalt er høyest.

Selv om strømhoppet overrasket analytikerne og ble omtalt både av E24 og en rekke andre medier, ble ikke ekstrakostnaden for kundene særlig stor, ifølge strømbransjens organisasjon Energi Norge.

– For en vanlig strømkunde med et årsforbruk på 20.000 kilowattimer utgjorde prishoppet denne timen kanskje tre-fire kroner, sammenlignet med om prisen hadde vært den halve, sier direktør Toini Løvseth i Energi Norge, som tidligere jobbet for aluminiumsselskapet Alcoa Norge.

– For hele dagen sett under ett ble prisen rundt seks kroner høyere enn dagen før. Det er med andre ord ingen grunn til panikk, sier Løvseth.

Nye automatiske strømmålere gjør at flere kunder vil betale timepriser, men så langt har de fleste kunder betalt strømpris etter et daglig gjennomsnitt. Snittprisen for hele 6. november var i snitt på 54 øre kilowattimen (avgifter og nettleie kommer i tillegg).

Den nordiske systemprisen på strøm i uke 45 ble den høyeste siden februar, ifølge NVE. I Norge bidro lavere temperaturer til at forbruket økte med 11 prosent fra uken før.

Les også

Kraftig hopp i strømprisen: – Overrasket, sier kraftanalytiker

BEGRENSET EFFEKT: Strømprisene vil trolig bli mer ustabile grunnet økte innslag av ustabil sol- og vindkraft i det europeiske kraftsystemet. Men det ingen grunn til panikk for strømregningen selv om det kommer noen pristopper, mener direktør Toini Løvseth i Energi Norge.

Energi Norge
Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

Les også

Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

Prisene har falt

Det er ikke ventet noen større prishopp på strøm frem mot jul.

Fredag var strømprisen i Sør-Norge nede i 41 øre kilowattimen, og lørdag er prisen 40 øre kilowattimen, ifølge strømbørsen Nord Pool. Prisene er også ventet å ligge på dette nivået fremover. Strømkontrakter for desember omsettes til 40 øre kilowattimen, mens januarstrøm koster 43 øre og strøm for leveranse i februar selges til 44 øre, ifølge børsen Nasdaq Commodities.

Energi Norge forbereder likevel strømkundene på at strømprisen kan gjøre flere kortvarige hopp og byks fremover, fordi kraftsystemet får en høyere andel ustabile energikilder som sol- og vindkraft, som fortrenger mer stabil kull- og kjernekraft i land som Tyskland.

På kort sikt kan dette føre til økte priser i perioder, men på lengre sikt venter Energi Norge at prisene i kraftsystemet vil kunne falle, fordi det i perioder produseres svært mye sol- og vindkraft, som presser prisene nedover.

Les også

Analyse: Strømmen blir dyrest i Sør-Norge

Fagmiljøene venter ustabil strømpris

Den samme utviklingen har vært spådd av Statnett, som driver de store kraftlinjene som utgjør «motorveiene» i det norske kraftsystemet. I en markedsanalyse i fjor anslo Statnett at strømprisene vil ligge på rundt 40 øre kilowattimen frem til 2030, men at de deretter vil falle.

Økt innslag av sol- og vindkraft vil kunne før til prissjokk om vinteren når Norge har høyt forbruk og lite effekt å by på, men det kan også gi ekstra billig strøm på sommeren når det er stort overskudd i markedet, ifølge Statnetts anslag.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat venter større svingninger i strømprisene fremover. I tillegg venter de at nettleien skal stige med rundt 30 prosent frem til 2025 på grunn av sårt tiltrengte oppgraderinger av kraftnettet.

Les også

Rekordmye kraftpenger til det offentlige i fjor: Fikk inn 65 milliarder kroner

– Knapt merkbare

Større svingninger i strømprisene bør likevel ikke skremme kundene, hevder Energi Norge.

– Prishoppet i forrige uke skyldtes kulde og høyt strømforbruk i kombinasjon med lite vind over Skandinavia og dermed lavere kraftproduksjon enn normalt, sier Løvseth.

– Når det blir den type ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, går prisene opp. Men slike variasjoner over kort tid er knapt merkbare på strømregningen, legger hun til.

Les også

Fersk rapport for vindbransjen: Mener vindkraft vil dempe strømprisene

– Slår lite ut

Energi Norge påpeker også at kunder som ønsker mer stabile strømregninger, kan velge fastpriskontrakter, selv om dette over tid blir noe dyrere enn spotpris.

Også strømleverandøren Ishavskraft ønsker å berolige strømkundene med at strømhopp i enkelttimer ikke får spesielt store konsekvenser.

Selskapet venter at en gjennomsnittlig kunde vil betale 100 kroner mindre for strømmen i november i år enn på samme tid i fjor, tross hoppet til over 80 øre i én enkelt time forrige onsdag.

– Prisøkningen gjelder heldigvis noen enkelttimer av hele november måneds 720 timer. Det vil med andre ord slå lite ut på strømregningen, sa markedssjef Gunn Tove Bjerkan i Ishavskraft ifølge en pressemelding i forrige uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Energi Norge
 3. Strømpriser
 4. Statnett
 5. Ishavskraft
 6. Kraftproduksjon
 7. Klimapolitikk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mer ustabil strømpris i vente, ifølge kraftorganisasjon

 2. Statnett venter høyere strømforbruk

 3. Strømprisen tredoblet på én uke: – Kan gå svært høyt

 4. Dyreste strøm på mange år: – Enkelte kan få seg en overraskelse

 5. Nå betaler Oslo-folk langt mer for strømmen: Dobbelt så dyr strøm i sør som i nord