Oljeprisen stiger til det høyeste på mer enn én uke

Libya med produksjonsstans på to store oljeanlegg.

PROTESTER: Folk demonstrerte mot krig i helgen i forbindelse med fredskonferansen om Libya i Berlin.

JOHN MACDOUGALL / AFP
 • Eivind Bøe
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • NTB
Publisert:,

Oljeprisen stiger til det høyeste på over en uke etter at to store oljeanlegg har stanset produksjonen grunnet militærblokade.

Ett fat nordsjøolje koster 65,66 dollar fatet, opp 0,84 prosent for dagen, mens amerikansk lettolje har lagt på seg 0,77 prosent og handles til 59,19 dollar fatet.

Libyas statlige oljeselskap National Oil Corporation (NOC) meldte lørdag at de har blitt instruert til å stanse oljeeksport fra landet.

Søndag kom ifølge Reuters også meldingen om at de to oljefeltene har innført produksjonsstans, etter at de militære styrkene som kaller seg Libyan National Arm stengte en rørledning.

– Om slike forstyrrelser fortsetter, de er betydelige, så har markedet all rett til å reagere med bull-stemning, sier Lachlan Shaw, leder for råvareanalyse hos National Australia Bank, til Reuters.

– Dette bare forsterker inntrykket av at markedet fortsatt er avhengig av noen spesifikke regioner, samtidig som det klart er et overskudd og mye på lager.

Equinor har aktivitet i landet

Equinor har vært i landet i 25 år, og har ifølge egne nettsider aktivitet to steder i landet sammen med det statlige oljeselskapet.

– Situasjonen i Libya har over tid vært krevende, og vårt fokus er å sikre av våre ansatte ivaretas og at vi har god dialog med operatør og myndigheter om situasjonen, sier pressetalsmann Erik Haaland i Equinor til E24 mandag. Han sa noe lignende også lørdag.

Med hjelp fra norske bombefly ble diktatoren Muammar al-Gaddafi styrtet i 2011. Siden den gangen har Libya vært preget av kaos og borgerkrig.

Det har vært stor frykt for at 2020 vil bli året da krigen i det nordafrikanske landet trappes kraftig opp om man ikke får på plass en mer varig våpenhvile. Det skyldes ikke minst den utenlandske innblandingen og stadig mer militær støtte fra ulike land som har valgt hver sin side i konflikten, skriver NTB.

Fredskonferanse i helgen

I helgen deltok flere land på fredskonferansen om Libya i Berlin.

Blant dem var Tyskland og statsminister Angela Merkel, som sa det er enighet om veien videre for Libya.

En våpenembargo er allerede på plass, men er blitt brutt ved en lang rekke anledninger. Landene som deltok på fredskonferansen i Berlin søndag, er blitt enige om å respektere den, sa Merkel.

Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson krevde søndag stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya.

Libyas FN-støttede statsminister Fayez al-Serraj skal imidlertid ha nektet å møte sin motpart, opprørsleder Khalifa Haftar, ansikt til ansikt på toppmøtet i Berlin.

På møtet stilte også Russlands president Vladimir Putin, Egypts president Abdel-Fattah al-Sissi og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Også FNs generalsekretær António Guterres var med. Totalt deltok elleve land utenom Libya, samt EU, Den afrikanske union og Den arabiske liga og FN.

De fleste av landene har interesser i oljerike Libya.

Les også

Reuters: Opprørere stenger eksporten av olje fra Libya

Her kan du lese mer om

 1. Oljepris
 2. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Reuters: Opprørere stenger eksporten av olje fra Libya

 2. Krise for russisk gassprosjekt etter USA-sanksjoner – Tyskland og EU reagerer

 3. Tina Bru håper oljekutt skal stabilisere prisene

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Sylvi Listhaug: – Jeg kommer til å være veldig oljevennlig

 6. Betalt innhold

  Oljeministeren lover snarlig svar om produksjonskutt