Strømprisene

Staten spiser opp Statnetts strømkutt

Statnett vil kutte fem øre i nettleien fra 1. april, men samtidig øker elavgiften med åtte øre. – En god nyhet for forbrukerne blir spist opp av en litt dårligere nyhet, sier kommunikasjonsdirektør.

Statnetts inntekter fra krafthandel gir kutt i nettleien 1. april. Men elavgiften skal økes.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Statnett har tjent mye på krafthandel mellom ulike landsdeler og over grensene, og kutter sin andel av nettleien med rundt fem øre kilowattimen eller totalt fire milliarder kroner fra 1. april.

Norges største nettselskap Elvia avlyste en planlagt økning i nettleien for sine to millioner kunder etter nyheten.

Men Statnetts grep motvirkes av en planlagt økning i elavgiften på rundt åtte øre kilowattimen fra 1. april etter regjeringens strømstøtte fra i fjor.

Kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i nettselskapet Tensio.

– Statnett kommer med en kjempegod nyhet om en reduksjon på fem øre i nettleien fra 1. april. Men fra samme dag så økes jo elavgiften med over åtte øre kilowattimen, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i nettselskapet Tensio til E24.

– Så det som i utgangspunktet er en god nyhet for forbrukerne blir spist opp av en litt dårligere nyhet, sier Eidem.

Statnetts gavepakke vil isolert sett kunne dempe nettleien med 750 kroner for resten av året for en vanlig husholdning med årlig forbruk på 20.000 kilowattimer, ifølge et forenklet regnestykke Tensio har laget for E24. Økningen i elavgiften vil kunne koste tilsvarende husholdning 1.200 kroner.

– Statnetts reduksjon blir veldig kjærkommen. Spørsmålet er om det er lurt å øke elavgiften igjen fra 1. april, hvis strømprisen skulle holde seg oppe. Det blir et spørsmål som politikerne må diskutere, sier Eidem.

Les også

Statnett kutter nettleien med 4 milliarder

– Må komme til Stortinget

Mindretallsregjeringen av Ap og Senterpartiet har SV som budsjettpartner i Stortinget. Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) er åpen for å forlenge de ulike støtteordningene.

– Nå som det er spådd fortsatt høye strømpriser utover, må regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om hvordan strømstøtten kan forlenges også fra og med april, sier Haltbrekken til E24.

– Bør de forlenge elavgiften?

– Det kan være en del av det. Men de må i alle fall komme tilbake til Stortinget med et forslag, sier han.

Partiet Rødts hovedgrep for å redusere strømprisen er en makspris på strøm. Men stortingsrepresentant Sofie Marhaug (R) er åpen for å forlenge strømstøtten og det lave nivået på elavgiften fra april og utover.

– Hvis man skal ta til etterretning det NVE-sjef Kjetil Lund har sagt om at strømprisene vil kunne holde seg høye og ustabile ut året, bør man vurdere å forlenge både strømstøtten og kuttene i elavgiften, sier Marhaug.

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt).
Les også

NVE-sjefen advarer: Frykter dyr strøm ut hele året

Barberte elavgiften i tre måneder

Selv om elavgiften skal økes, så vil den fortsatt ligge under nivået i fjor på 16,69 øre kilowattimen (20,86 kroner inkludert merverdiavgift).

Fra nyttår kuttet regjeringen elavgiften kraftig til 8,91 øre kilowattimen (11,13 øre med merverdiavgift) for årets tre første måneder.

Fra 1. april stiger elavgiften til 15,41 øre kilowattimen. Det er altså fortsatt lavere enn fjorårets avgift, men et betydelig hopp sammenlignet med årets tre første måneder.

Med merverdiavgift på toppen vil elavgiften dermed ligge på 19,26 øre fra april av, fra et nivå på 11,13 øre i årets tre første måneder.

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Regjeringen vil stille opp

E24 har spurt Finansdepartementet om det er aktuelt å forlenge den ekstra lave satsen i elavgiften på 8,91 øre kilowattimen også fra april og utover, men fikk ikke noe umiddelbart svar.

Tidligere mandag sa olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) seg fornøyd med at Statnett kutter sin andel av nettleien.

– Jeg forventer at de lokale nettselskapene følger raskt opp, skrev Persen i en kommentar.

– I kjølvannet av høsten og vinterens kraftsituasjon er det helt nødvendig med en grundig gjennomgang av årsaker og muligheter til å unngå tilsvarende situasjoner fremover. I mellomtiden skal folk være trygge på at regjeringen vil stille opp dersom de høye strømprisene vedvarer, la Persen til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Statnett
 4. Lars Haltbrekken
 5. Marte Mjøs Persen
 6. Stortinget
 7. Sofie Marhaug

Flere artikler

 1. Energipolitikere om dyrere strøm, bensin og diesel: – Kan få store konsekvenser

 2. Statnett kutter nettleien med 4 milliarder

 3. Regjeringen forlenger strømstøtten

 4. Slik påvirker den nye strømstøtten din regning

 5. Regjeringen forlenger strømstøtten til mars 2023