Strømprisene

Strømprisene i sør faller for andre dag på rad lille julaften

Det viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool, som fastsetter prisen en dag i forveien.

 • Ine Brunborg
 • Mathias Revheim-Rafaelsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Kunder i sør og vest, altså rundt Oslo, Kristiansand og Bergen, må ut med 2,46 kroner kilowattimen i snitt lille julaften. Dersom man tar med nettleie og avgifter vil det utgjøre omtrent 3,5 kroner på strømregningen.

Den dyreste timen blir mellom klokken 16 og 17 på ettermiddagen, når prisen for den rene strømmen er på 3,2 kroner kilowattimen – eller 4,46 kroner med avgifter. Det betyr at en ti minutter lang dusj i denne timen kan koste rundt 22,74 kroner.

For kunder i Midt-Norge og i nord, altså rundt Molde, Trondheim og Tromsø, vil døgnprisen på den rene strømmen være på 39 øre kilowattimen – eller rundt 91 øre kroner med nettleie og avgifter.

Unormalt høye priser

Strømprisen nådde årets høyeste i Sør-Norge på tirsdag denne uken, på 3,95 kroner kilowattimen i snitt. Med nettleie og avgifter utgjør dette 5,51 kroner på strømregningen.

Men også dagen i dag, onsdag, har bydd på noen av årets høyeste priser. På det dyreste, mellom klokken 9 og 10 på morgenen, var timesprisen medregnet nettleie og avgifter på 6,47 kroner. Det betyr at en dusj i ti minutter med et «generøst» dusjhode kostet om lag 40,87 kroner i denne enkelttimen.

Mer vindkraft

Ole Tom Djupskås, kraftanalytiker i Refinitiv, spådde tidligere i uken at de rekordhøye prisene tirsdag ville være de høyeste på en stund.

Enn så lenge ser det ut til at Djupskås har rett.

– Vindkraften er opp ganske mye i morgen, og forbruket er litt ned. I tillegg faller de tyske prisene, særlig mot slutten av dagen, og da får vi faktisk også import fra Tyskland til Norge. Importen driver ned prisene. Det er særlig de siste timene i morgen som er lavere, sier han.

Prisfallet i Midt- og Nord-Norge forklarer kraftanalytikeren med høy vindkraft i Sverige.

– Prisene i Nord-Norge henger tett sammen med prisene i Sverige, så betydelig høyere vindkraft i Nord-Sverige er med på å drive ned prisene i Nord-Norge.
Djupskås ser også fram mot fredag og julaften.

– Vi får ganske mange lave timer og mye import fra Tyskland på julaften. Første halvdel av dagen får vi mye import, som presser ned prisene.

Mindre vann i magasinene

Fyllingsgraden i vannmagasinene falt med 1,2 prosentpoeng i forrige uke til 60,7 prosent, ifølge tall fra NVE.

Median fylling i samme uke i perioden 2001-2020 er 73,5 prosent, ifølge NVE.

Det betyr at det er nok vann igjen i magasinene til å produsere om lag 53 terawattimer (TWh) strøm, mens medianen på denne tiden av året er på 64 TWh.

I forrige uke ble det produsert 3,39 TWh strøm i Norge, mens forbruket var på 2,96 TWh, ifølge Statnett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Nord Pool
 3. Strømpriser

Flere artikler

 1. Strømprisen slår ny årsrekord tirsdag

 2. Strømprisen avtar noe tirsdag

 3. Strømprisen faller for tredje dag på rad julaften

 4. Prisforskjellene øker videre: Folk i sørvest får årets dyreste strøm

 5. Dette koster det å steke ribben på julaften