Energiekspert om avdød Opec-sjef: – Viktig brikke i samarbeidet med Russland

– Vi går inn i en ny æra som kommer til å utfordre og endre samarbeidet, noe den påtroppende sjefen kommer til å føle i enda større grad, sier energiekspert Thina Saltvedt.

UTFORDRENDE: Energiekspert Thina Saltvedt påpeker at Opecs tid under Barkindos styre har vært svært utfordrende, både med tanke på oljeprisfall, det grønne skiftet og krigen i Ukraina.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

– Han har vært en viktig brikke i å få til en avtale med Russland. Det har man prøvd ved tidligere oljekriser uten å få det til.

Det sier mangeårig oljeekspert og nå sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, Thina Saltvedt, til E24 etter nyheten om at Opec-sjef Mohammad Sanusi Barkindo (63) er død.

Saltvedt tror imidlertid ikke at dødsfallet får så veldig mye å si for oljepolitikken i praksis, da Barkindo uansett skulle gå av i slutten av måneden.

– Men det er klart det kan påvirke gruppesamspillet på lengre sikt, sier hun.

Opec-sjef Mohammad Sanusi Barkindo ble 63 år gammel.

Store utfordringer i perioden

Saltvedt påpeker at Barkindo i løpet av sine seks år som Opec-sjef har hatt en svært utfordrende tid, både med tanke på oljeprisfall, pandemi, det grønne skiftet og krigen i Ukraina.

– Det har virkelig vært store utfordringer i hans periode, det skal han ha, sier hun.

Barkindo tok over i 2016, etter det kraftige oljeprisfallet som startet i 2014.

– Han var da med på å få markedet og prisene litt tilbake igjen i forbindelse med samarbeidet med Russland, så det har vært viktig.

– Det er ikke tvil om at det som skjer nå med krigen i Ukraina også er en stor utfordring, men Opec har holdt seg standhaftig til sin politikk.

Ny æra

Saltvedt viser også til at det Barkindo trolig var den første Opec-sjefen som virkelig begynte å føle på det grønne skiftet.

– Det vil ha en stadig økende betydning for Opec-landene, og det blir krevende for organisasjonen å forholde seg til.

Hun tror det kan sette samholdet mellom Opec-landene på prøve, særlig etter hvert som etterspørselen etter olje og gass blir mindre og investorene blir mer opptatt av bærekraft.

– Vi går inn i en ny æra som kommer til å utfordre og endre samarbeidet, noe den påtroppende sjefen kommer til å føle i enda større grad.

Haitham Al-Ghais ble tidligere i år oppnevnt som Barkindos etterfølger.

– Det blir spennende å se om den nye lederen vil endre noe i forholdet til USA og Europa, sier Saltvedt videre.

Leder for Rystad Energy, Jarand Rystad, har selv møtt Opec-sjefen ved flere anledninger, og beskriver han som en «rund skikkelse».

Makten ligger i kjernelandene

Leder for Rystad Energy, Jarand Rystad, har selv møtt Barkondi ved flere anledninger og uttrykker sin medfølelse med de etterlatte.

– Store ting kom i gang under hans periode, men jeg tror egentlig ikke han personlig hadde så stor rolle i det. Mitt hovedinntrykk er at det ikke er der den reelle makten sitter, sier han til E24.

Han viser til at den største makten i Opec egentlig ligger hos politikerne i de viktigste medlemslandene, som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Rystad oppfattet Barkondi som en «ganske rund skikkelse».

– Han brant nok for Nigeria, men det måtte han holde litt tilbake på, for han prøvde å være en samlende figur.

Rystad er enig i at Barkondi har sittet under en turbulent periode.

– Men det er det alltid i oljemarkedet. I andre perioder har vi hatt finanskrisen, den arabiske våren og oljepriskollaps, så det er alltid turbulent.

OLJEPRISEN har beveget seg mye i løpet av de siste årene.
OPECs pressemelding om dødsfallet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Thina Saltvedt
 2. Rystad Energy
 3. Opec

Flere artikler

 1. Opec-sjef Mohammad Sanusi Barkindo er død

 2. Oljeprisen tilbake til over 100 dollar

 3. Betalt innhold

  Russland, råvarespillet og de norske rederiene: – Jeg har vondt for å se at det blir kortvarig

 4. Dette er russerne med villaer og luksusleiligheter i Dubai

 5. Betalt innhold

  Ursula von der Leyen: Hemmelig adresse, dekknavn og Vladimir Putin