Styret i Hafslund fraråder å akseptere tilbudet fra Oslo kommune
Styret i Hafslund fraråder minoritetsaksjonærer å gi tommel opp til tilbudet fra Oslo kommune. I stedet anbefaler styret dem å gå rettens vei.
Styret har innhentet en uavhengig verdivurdering fra meglerhuset SpareBank 1 Markets.
Meglerhusets vurdering er at verdien på Hafslund er betydelig høyere enn den tilbudte prisen fra Oslo kommune. Tilbudet er 96,75 kroner per aksje.
Det er forventet at endelig tilbud vil bli fremsatt i begynnelsen av juli med en akseptperiode på rundt fire uker.
De minoritetsaksjonærene som ikke frivillig vil akseptere kommunens tilbud om å kjøpe aksjene for 96,75 kroner, kan kreve at endelig pris fastsettes gjennom rettslig skjønn.
Fraråder aksept
Minoritetsaksjonærene i Hafslund har to valg: De kan velge mellom å akseptere tilbudet og avvente tvangsinnløsning, eller få vederlaget for aksjene fastsatt ved rettslig skjønn basert på selskapets underliggende verdier, melder Hafslund.
Styreleder i Hafslund, Birger Magnus, mener at det ikke er i aksjonærenes økonomiske interesse å akseptere budet, men i stedet la prisen bli fastsatt ved rettslig skjønn.
– Til tross for usikkerheten knyttet til utfallet av en rettslig prosess, og den forsinkelse det vil medføre for oppgjør til aksjonærene, er det styrets samlede vurdering på det nåværende tidspunkt at det vil være i aksjonærenes økonomiske interesse ikke å akseptere budet, men i stedet la prisen bli fastsatt ved rettslig skjønn, sier styreleder i Hafslund, Birger Magnus, i en kommentar.
Hafslund-aksjonærer kan gi Oslo-selskap ekstraregning
Mener Hafslund har høyere verdi
SpareBank 1 Markets har regnet seg frem til at selskapets underliggende verdier er 139 kroner per aksje, dersom man tar utgangspunkt i forventede transaksjonsverdier i dag.
Den er på hele 168 kroner dersom man regner med forventede fremtidige kontantstrømmer, ifølge meldingen.
Dette er ikke bare høyere enn tilbudet, men også høyere enn historiske aksjekurser.
I en børsmelding skriver styret at det anser at børskursene er lite representative for underliggende verdier som følge av selskapets konsentrerte eiersituasjon.
I slutten av april kom meldingen at Oslo kommune vil kjøpe tilbake og dele opp Hafslund.
Finske Fortum og Oslo kommune hadde inngått en avtale om at Oslo kommune vil bla opp for å sikre seg resten av aksjene i selskapet.
Deretter skal de to dele Hafslund mellom seg.