Rystad: Nye Opec-kutt ikke nok til å løfte oljeprisen

Analysebyrået Rystad Energy ser ingen muligheter for at Saudi-Arabia og Russland blir enige om en avtale som kan motvirke coronavirusets påvirkning på oljeetterspørselen.

Regimet i Saudi-Arabia, her ved kong Salman bin Abdulaziz og kronprins Mohammed bin Salman, står overfor flere vanskelige dilemmaer i oljepolitikken.

 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Opec og samarbeidsland som Russland (Opec+) møtes nå i Wien for å diskutere ytterligere kutt oljeproduksjonen sin.

Bakteppet er spredningen av coronaviruset og forventningene om at det kommer til å barbere bort store deler av veksten i oljeetterspørselen i år.

Utviklingen har bidratt til å senke oljeprisen.

Oljekartellets motivasjon er å motvirke det harde fallet i oljeprisen og hindre lageroppbygging i en periode der det allerede er et overtilbud av olje i markedet.

Maktkamp mellom Saudi-Arabia og Russland

For øyeblikket utspiller det seg imidlertid en maktkamp mellom Saudi-Arabia og Russland, der sistnevnte ikke ønsker å gå med på altfor store kutt, da det ønsker å få oljen sin ut i markedet igjen – etter over tre år med reduksjon i kjølvannet av Opec+-samarbeidet.

Russland skal riktignok ha gått med på et kutt på ytterligere 1,5 millioner fat per dag, men dette vil først bli klart etter møtet fredag. Analysebyrået Rystad Energy tror det må et enda større kutt til for å balansere markedet.

Oljeprisen faller torsdag kveld rundt 2,7 prosent til 50,08 dollar fatet.

Les også

Analytiker venter mer corona-uro i oljemarkedet: – Stort sjokk

De har regnet ut tre sannsynlige utfall av møtet og ingen av dem er i nærheten av nok til å balansere markedet, fremheves det.

– Selv om Opec+ allerede kutter enormt mye mer enn de ble enige om i desember i fjor, så er det ikke nok til å motvirke ødeleggelsen i etterspørselen på grunn av coronaviruset, skriver Rystads sjef for oljemarkedet, Bjørnar Tonhaugen, i en oppdatering.

Han mener minimum to millioner fat per dag må bort fra balansen i andre kvartal for å se en stabilisering av oljeprisen, dersom Libyas oljeproduksjon på 1,1 millioner fat per dag kommer tilbake.

Opec, med Saudi-Arabia i spissen, møter Russland i morgen, fredag 6. mars, og det er her en avtale eventuelt blir spikret.

Rystad spår nå at coronaviruset vil barbere bort mer enn halvparten av den globale etterspørselsveksten i 2020. Bare i februar falt etterspørselen etter råolje med 4,6 millioner fat per dag, påpekes det.

Analysebyrået har jekket ned sine prognoser ytterligere og venter nå en etterspørselsvekst på 0,5 millioner fat per dag i 2020. Prognosen tar utgangspunkt i at coronaviruset er under kontroll innen utgangen av juni.

– Ikke ivrig etter å dytte opp prisen i 60 dollar

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener Russland kommer til å bli med på å kutte noe, slik det har blitt indikert i løpet av uken.

Han tror Russland i dette tilfellet innså effekten virussituasjonen vil få på etterspørselen etter olje og «hvordan viruset sprer seg over hele verden».

Men Schieldrop tror heller ikke Russland vil kutte nok til å presse opp oljeprisen i betydelig grad, da det ønsker å komme tilbake til normal produksjon.

Les også

Analytikere spår corona-kutt fra Opec: – Må kutte uansett

Analytikeren trekker frem to muligheter for hvordan Russland kan sørge for å komme tilbake til normal produksjon: At oljekonsumet i verden øker og/eller at den amerikanske skiferproduksjonen bremser ytterligere.

– De to faktorene er det stort sett bare oljeprisen som kan styre noe med. Da sier Russland at de er fornøyd med 50 dollar fatet, for man vet at skifer har hatt en kraftig nedkjøling de siste 12–14 månedene med en WTI-pris på 57 dollar. Og nå er den på 46 dollar.

– Tanken til Russland er å sørge for at lagrene ikke hoper seg opp, men uten å være ivrig etter å dytte prisen opp i 60 dollar. Da lar man det finansielle presset mot de amerikanske skiferprodusentene fortsette litt til, sier Schieldrop.

Samtidig sørger Russland for å stimulere etterspørselen etter olje ved at oljeprisen ikke stiger markant.

– Da kan de se for seg å komme tilbake i markedet i andre halvår.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Opec-avtalen
 2. Opec
 3. Coronaviruset
 4. Russland
 5. Saudi-Arabia

Flere artikler

 1. Russland setter seg på bakbena: – Virkelig en kalddusj for markedet

 2. Analytiker om oljeavtalen: Trump er «de facto» Opec-president

 3. Oljeprisen kraftig opp før dramatisk Opec-møte: – Det er en litt vel høy optimisme

 4. Vinglete oljepris etter kuttavtale

 5. Opec dropper corona-kutt: Analytiker overrasket over at oljeprisen ikke faller mer