Strømprisene

Strømprisen kuttet med to tredjedeler: På billigsalg i helgen

Norske strømpriser vil lørdag ligge på en tredjedel av nivået for ett år siden, etter mildt vær med mye regn og vind. Danske strømpriser skal falle helt ned i minus 11 øre kilowattimen lørdag kveld.

LAVERE STRØMREGNING: Nordmenn kunne glede seg over en drastisk reduksjon i strømregningen i januar, etter et solid fall i strømprisen. Varmt vær, mye nedbør og vind og lave gasspriser kan gi billig strøm lenge.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Prognosene sier at strømprisen lørdag, i det meste av Norge, skal ned på 16 øre kilowattimen (utenom nettleie og avgifter) - det ned fra 49 øre kilowattimen i samme helg i fjor.

I Tromsø ligger prisen ett øre lavere enn det igjen, 15 øre kilowattimen.

Det er betydelig ned fra strømprisen på rundt 30 øre kilowattimen i starten av året.

Mye nedbør, vind og uvanlig varmt vær i mye av landet gjør at det dramatiske prisfallet fra tidligere i januar fortsetter.

– Det skyldes mer av det vi har sett tidligere, sier kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight til E24.

– Nedbøren har vært ganske sterk, og vi har drøye 140 prosent av normal nedbør i vente neste 15 døgn. Det er fortsatt mildt vær, med små avbrudd. Dette er viktige drivere, sammen med at det er mye vann i magasinene, legger han til.

I forrige uke sa Ishavskraft til E24 at prisfallet kunne senke nordmenns strømregning med rundt 3.000 kroner for hele 2020 sammenlignet med året før. Nå fortsetter fallet, og i nabolandene er fallet enda mer dramatisk.

Les også

Billigste januarstrøm siden 2007

Minuspris i Danmark

I Danmark, som ikke har mye vannkraft i reserve slik som Norge, skal strømmen i snitt koste syv øre kilowattimen lørdag.

Men i timen fra klokken 23 lørdag kveld er prisen helt nede i minus 11 øre kilowattimen – med andre ord skal danskene få betalt for å bruke strøm!

Årsaken er negative priser som smitter over fra Tyskland, hvor det er mye vindkraft, ifølge Wattsight.

– Det hender stadig vekk at det er negative priser i Danmark og Tyskland, i perioder med mye vind og lite forbruk, noe som ofte hender i helger og høytider, sier Botnen.

Les på E24+

Fem «ukjente» norske grønne selskaper du bør vite om

Billigste januarstrøm siden 2005

Januarprisen i 2020 ble den laveste på 15 år, ifølge strømleverandøren Entelios. Blant årsakene er været, med varme- og nedbørsrekorder mange steder, og mye vindkraft. I tillegg er gassprisene uvanlig lave i Europa, og det gir god tilgang på gasskraft.

I snitt kostet strømmen 24,5 øre kilowattimen i januar, som er en nedgang på 35 prosent fra desember og under halv pris fra i fjor, ifølge Entelios.

Det er ikke uvanlig med så lave priser som det vi ser nå, i alle fall ikke i våte, milde og vindfulle år, ifølge Wattsight. For ett år siden var situasjonen en ganske annen, med norske strømpriser på rundt 50 øre kilowattimen. I januar i fjor var dagsprisen helt oppe i 76 øre kilowattimen.

– Det kommer av at vi hadde et helt annet værmønster, og vesentlig mindre vann enn vanlig i magasinene, sier Botnen.

Les også

Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

Kollaps i fremtidsprisene

Prisene på strøm for leveranse senere i sommer har også kollapset, og ligger nå på 16–17 øre for mai og juni, ifølge råvarebørsen Nasdaq.

– Hvor uvanlig er det?

– Det er ikke uvanlig i slike værsituasjoner som det vi har nå. Men effekten blir kanskje verre fordi vi har fått mer vindkraft i Norden siden sist vi var i en slik situasjon for noen år siden, sier Botnen.

– Nå har vi overskudd i vannkraften og vindkraften samtidig, og dette skjer før vi har koblet oss på de nye kablene som ville ha gitt muligheter for å eksportere mer kraft. I tillegg virker svakere industriforbruk og lav gasspris – og dermed billig gasskraft – inn over både Norden og Europa samtidig, sier han.

Les også

Norge var nettoimportør av strøm i fjor: Vindkraften setter nye rekorder

STRØMPRISENE HAR KOLLAPSET - Ikke uvanlig nivå slik været er nå, sier ekspert.

– Vil vi kunne se slike lave priser over de neste årene?

– Nei, denne situasjonen vil ikke vedvare utover 2021, fordi Tyskland skal utfase kjernekraften og mye av kullkraften. De har bygget ut mye vind og solkraft før de faser ut kjernekraft og kullkraft, så nå har de – svært forenklet sagt – nesten dobbelt opp med produksjon, sier Botnen.

– Det vil ikke vare. Men i 2021 vil de nok fortsatt ha en god del kraftoverskudd i Tyskland, legger han til.

Les også

Oljebransjen skal sluke store mengder strøm: Tror likevel strømprisen faller

Kan bli lav pris lenge

Det kan ta lang tid før prisen kommer tilbake til 30 øre kilowattimen, hvor den lå ved inngangen til 2020.

– Strømprisen kommer nok opp hvis været normaliseres. Men den vil nok ikke komme så høyt, fordi vannmagasinene er fullere enn normalt, og det er særdeles svak gasspris over hele verden, noe som gjør gasskraften i Europa svært billig. Og det er ofte den som setter prisen i markedet, sier Botnen.

– Kan prisen komme opp i 30 øre kilowattimen i høst?

– Det kan den, under forutsetning av at det blir tørrere vær enn vanlig utover året. Med normalt vær er vi først over 30 øre kilowattimen i første kvartal 2021, slik markedet ser ut nå, sier han.

Les også

Disse konfliktene får en ny oljeminister på bordet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Vindkraft
 4. Vær
 5. Tyskland
 6. Kjernekraft
 7. Gasskraft

Flere artikler

 1. 2019 blir det fjerde dyreste strømåret

 2. Strømprisen tredoblet på én uke: – Kan gå svært høyt

 3. Mildt og vått vintervær gir lave strømpriser i helgen: – Kan skje hyppigere i kommende år

 4. Dyreste mai-strøm på ti år: Fortsatt solid rabatt for nordlendinger

 5. Nok en ny årsrekord for strømprisen