Einar Aas' milliardsmell

Krafttopp positiv til Einar Aas-comeback: – En reprise blir nok ikke lett

Krafthandler Einar Aas er tilbake som analytiker etter smellen i 2018, som fulgte mange års formidabel suksess. – En reprise på det blir nok ikke lett, sier Agder Energi-sjef Steffen Syvertsen.

ER POSITIV: Agder Energi-sjef Steffen Syvertsen er positiv til at tidligere krafthandler Einar Aas er tilbake i kraftbransjen som analytiker i 2018.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

En rekke av toppene i kraftbransjen og andre «grønne» bransjer holdt innlegg på Paretos fornybarkonferanse i Oslo onsdag.

Mange av dem hadde også registrert nyheten om krafthandler Einar Aas’ comeback som kraftanalytiker i Branden forvaltning.

Aas gikk på et giganttap for rundt ett og et halvt år siden, etter å ha spekulert på forskjellene mellom norske og tyske kraftpriser.

Les også

Einar Aas blir kraftanalytiker i Branden Forvaltning

Hendelsen førte til tap for en rekke andre selskaper som var medlemmer i Nasdaq og måtte etterfylle kraftbørsens misligholdsfond, inkludert Statkraft, BKK, Norsk Hydro og DNB.

– Jeg kjenner Einar Aas fra mange år i kraftmarkedet, han har jo vært en av de aller beste traderne som har vært der, og har vært viktig for å skape likviditet i markedet, sier konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi til E24.

Les på E24+

The New York Times: Den enslige traderen som rystet verdens finanssystem

– Og så gikk det jo til slutt veldig galt, som alle vet. Men jeg er ikke overrasket over at han kommer tilbake, og det er selvfølgelig spesielt bra for dem som får hans kompetanse, legger han til.

– Er det noen misnøye med Aas fra kraftbransjen, eller er det over?

– Jeg tror at med den avtalen som er inngått, og når han forholder seg lojalt til den, så har vi lagt det bak oss, sier Syvertsen.

Statnett-sjef Auke Lont (t.v.) i samtale med Lars Ove Skorpen, direktør for kraft og fornybar i Pareto Securities.

– Reprise blir nok ikke lett

Aas’ avtale med kreditorene skal blant annet innebære at han får beholde huset sitt i Grimstad og kan tjene inntil 1,2 millioner kroner i året, men at alt over det skal gå til kreditorene.

– Kan han komme tilbake til en lignende posisjon som før?

– Han er flink til å forstå markedet, men etter det som skjedde er jo utgangspunktet hans mer krevende, for å si det slik. Det han fikk til i løpet av de siste 15 årene var jo formidabelt, men en reprise på det blir nok ikke lett, sier Syvertsen.

Les også

Analytiker mener Einar Aas bør kunne returnere til krafthandel:
– Han har en unik kompetanse

Tapte 50 millioner

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen vil ikke si om han tror at Aas kan bygge seg opp igjen til gamle høyder som krafthandler, men har heller ingen umiddelbare motforestillinger mot at Aas er tilbake i bransjen.

– Det er innenfor den avtalen som ble gjort med ham. Jeg har ingen spesielle kommentarer til det, sier Rynning-Tønnesen til E24.

Les også

Agderposten: Einar Aas får tilbake over 200 millioner

– Hvor mye tapte Statkraft?

– Vi hadde et tap på cirka 50 millioner kroner, og håper å få igjen det meste av det, sier han.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

– Det er artig

Lars Ove Skorpen er direktør for kraft og fornybar energi i Pareto Securities, som jobber mye som rådgiver og tilrettelegger ved kjøp og salg av eiendeler og selskaper i kraft- og nettbransjen. Skorpen mener det er positivt at Aas er tilbake i kraftbransjen.

– Han må jo ha noe å gjøre. Jeg syns det er artig at han er på vei inn igjen, jeg registrerer jo at han har fått en ny rolle. Han har jo i veldig mange år gjort det fantastisk bra, så det er bra at han kan jobbe og ikke bare henge rundt og gjøre ingenting, sier Skorpen til E24.

Både Skorpen og Syvertsen påpeker at de storstilte spekulasjonene fra Aas’ side bidro til økt handel i markedet for kraftkjøp på langsiktige kontrakter, og at dette i utgangspunktet var positivt for andre kjøpere og selgere i markedet. Skorpen tror ikke at bransjen har noe agg mot Aas.

– Folk tenker ikke sånn, tror jeg, sier han.

Les også

Einar Aas-smell for Nasdaq Clearing Oslo

Statnett-sjef Auke Lont har ansvaret for «motorveiene» i det norske kraftnettet, og er ikke aktiv i markedet for handel med kraft på langsiktige kontrakter. Men han kjenner bransjen godt, og ser ikke noe problem med at Aas er tilbake.

– Vi har vel et behov for å ha likviditet i de ulike markedene, så hvis han kan bidra til det så er det jo fint, sier Lont til E24.

Les også

Et år etter Einar Aas’ fall: Kraftig nedgang i energihandelen

Agder tapte «noen millioner»

Agder Energi tapte mye mindre enn Statkraft, ifølge Syvertsen.

– Vi har jo fått igjen en del av de midlene som ble tapt, men det var noen millioner, sier han.

– Hvilken rolle ser du for deg at Aas kan ha, kan han begynne å trade igjen?

– Det er jo inngått en avtale med Einar Aas som gjør at en del av det han tjener ut over et gitt beløp i en del år nå vil gå til kreditorene. Så da er det jo helt i orden for oss at han gjør det, sier Syvertsen.

Les også

Finansavisen: Einar Aas kunne tjent 2,7 milliarder

– Volumene har gått ned i handelen med strøm på lang sikt. Hva tenker du om det?

– For oss som aktører på markedsplassene er det viktig å ta vare på dem og bruke dem, sier Syvertsen.

– Det er også nødvendig at det er finansielle aktører som er med på disse markedsplassene for å skape likviditet, så vi kan bruke dem til å ta posisjoner som er i tråd med vårt markedssyn. Einar Aas var en av flere som var med å bidra til det, sier Agder Energi-sjefen.

Les også

Kraftinvestor Einar Aas luksusleilighet på Aker Brygge: Norges dyreste bolig har skjeggkre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Einar Aas' milliardsmell
 2. Einar Aas
 3. Statkraft
 4. Statnett
 5. Agder Energi‎
 6. Strømpriser
 7. Kraftproduksjon

Flere artikler

 1. Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

 2. – Statkraft ville vært et perfekt selskap å ta på børs

 3. Trenger penger til batterifabrikk: SV ber staten bli eier i Morrow

 4. Går av etter 12 år som Statnett-sjef: – Det er behov for flere møller og flere master

 5. Statkraft var tvilsom til norsk havvind, men nå snur de: Vil bygge vindmøller med Aker