I morgen er strømprisen 55 ganger dyrere i Sverige enn i Norge

Spotprisen på strøm i midtre og sørlige Sverige har skutt i været med 85 prosent på et døgn.

Strømprisene i sørlige og midtre Sverige er skyhøye for tiden. I Norge er de til motsetning uvanlig lave.

Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • David Bach
Publisert:

Ekspertene har vanskelig for å sette ord på strømprisutviklingen i Sverige for tiden.

Elbørsen Nord Pool viser at dagsprisen for torsdag har økt til rundt 86,5 øre per kilowattime i Midt-Sverige og Sør-Sverige. Det er en økning på 85 prosent fra onsdagens notering i de samme prisområdene, og samtidig hele 55 ganger høyere enn prisene i Oslo, Bergen og Kristiansand på 1,55 øre per time.

Hovedforklaringen ligger i de store begrensningene i overføringskapasitet fra Sør-Norge til Sverige, sier analytiker Markus Herranen i Gasum til Montel.

Lav kjernekraftproduksjon i prisområdet SE3 får også en del av skylden.

Samtidig har en rekke faktorer dempet strømprisene i Sør-Norge til usedvanlig lave nivåer på mellom ett og fem øre kilowattimen den siste tiden.

Noen av faktorene er varmt vær, lav etterspørsel og lave gasspriser i Europa, mye snø i fjellet og nedbør her hjemme, og mye vind.

Les også

Kabel- og linjetrøbbel demper sørnorske strømpriser: – Varer nok gjennom hele sommeren

– Oppsiktsvekkende

Porteføljeforvalter Arne Österlind i Shepherd sier til Montel at det viktigste for prisene i Sverige er nettopp den lave kjernekraftproduksjonen.

Onsdag morgen var bare 39 prosent av kjernekraftkapasiteten i Sverige i drift, skriver Montel.

– Det er nesten vanskelig å finne ord for å beskrive prisutviklingen i Sverige akkurat nå. Men den er uten tvil både oppsiktsvekkende og spektakulær, med ekstremt høye priser i sørlige halvdel av landet og lave i nord, sier senioranalytiker Arne Bergvik i Jämtkraft til Dagens Industri.

Strømprisene har økt til ekstreme nivåer i alt annet enn Nord-Sverige, og ser bare ut til å fortsette oppover, melder nettavisen.

– I grunnen er dette i stor utstrekning en konsekvens av at de lave strømprisene tidligere i år tvang blant andre kjernekraftselskapene til å senke produksjonen for lønnsomhet, sier Bergvik.

– Det har gjort at elforsyningen i sørlige og midtre Sverige, der reaktorene ligger, nå er så liten at Svenska Kraftnät blant annet tvinges til å begrense overføringskapasiteten fra nordlige Sverige for å sikre stabiliteten i el-nettet, forklarer han.

Noe annet enn nettleie

I juni i fjor kostet kilowattimen i Oslo i snitt 42 øre, ifølge Nord Pool. Samtidig må vi tilbake til november for å finne det nivået igjen.

Strømmen har vært uvanlig billig i år, skrev E24 i starten av juni.

Rekordmye snø i fjellet og høye temperaturer gjør at norske husholdningers strømregninger vil bli flere tusen kroner lavere enn i fjor, tror Wattsight.

Norske strømregninger består ikke bare av kraftprisen, men også av nettleien som betales for å sikre stabil leveranse av strøm, og en rekke statlige avgifter. Selv om kraftprisen nærmer seg null, gjør ikke strømregningen det samme.

– Det som er litt synd for forbrukerne er at det ikke merkes så mye at det er nesten gratis strøm. Du sparer moms fordi strømprisen er lav, men du betaler fortsatt nettleie og avgifter. For ett år siden var strømmen på 30 øre kilowattimen, men akkurat nå ligger den på rundt ett øre i Sør-Norge, sa analytiker Tor Reier Lilleholt for noen uker siden.

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Nord Pool
 3. Strøm
 4. Sverige
 5. Kjernekraft
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020

 2. Kabel- og linjetrøbbel demper sørnorske strømpriser: – Varer nok gjennom hele sommeren

 3. Historisk lav strømpris: I natt fikk nordmenn betalt for strøm

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter «negative subsidier» om få år: Britisk havvind blir stadig billigere

 6. Smart fremtid: Tesla-eiere kan selge strøm fra batteriet