Tina Bru kan ikke garantere oljeterminal i Finnmark

Statsstøtte til ilandføring på Veidnes i Finnmark er sannsynligvis i strid med EØS-avtalen, advarer olje- og energiminister Tina Bru (H).

Olje- og energiminister Tina Bru vil ikke garantere at det blir bygget en oljeterminal på Veidnes i Finnmark. Ifølge henne kan statsstøtte til utbyggingen være i strid med EØS-reglene.

Ørn E. Borgen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Da enigheten om skattelette til oljeselskapene ble behandlet i Stortinget i forrige uke, gikk flertallet samtidig inn for å sikre en terminal for omlasting av olje fra Johan Castberg-feltet på Veidnes i Nordkapp kommune i Finnmark.

Men det ble samtidig tatt forbehold om at utbyggingen må være i samsvar med EØS.

Nå skriver olje- og energiministeren til Stortinget at hun ikke kan garantere at terminalen blir noe av.

EØS-regler

Forklaringen er bekymring for at statlig finansiering til ilandføringsterminalen kan være i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

Bru viser til at Olje- og energidepartementet allerede har godkjent en utbyggingsplan for Johan Castberg-feltet uten ilandføring på Veidnes. I stedet skal råolje lastes om bord på tankskip til havs og transporteres direkte til markedene.

Bakteppet er at Equinors egne analyser har vist at ilandføring vil være både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk ulønnsomt.

Skal staten gå inn med støtte til utbygging av oljeterminalen, vil det ifølge Bru utgjøre statsstøtte i EØS-rettslig forstand.

Ifølge henne er tiltaket «sannsynligvis i strid med EØS-avtalen».

SV reagerer

Olje- og energiministeren kommer med uttalelsen som svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Lars Haltbrekken. Han beskylder nå spesielt Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å ha ført velgerne bak lyset i saken.

– Ap og Sp lurte folk i Finnmark til å tro at de hadde fått gjennomslag for ilandføring av olje til Veidnes i Nordkapp kommune. Da de sendte avtalen til mediene, unnlot de å ta med den delen som var med liten skrift, sier han.

Les også

SV ut mot Ap og Sps oljeskryt i Finnmark: – De har ført lokalbefolkningen bak lyset

SV sto utenfor enigheten om oljeskatt på Stortinget, men har vært for ilandføring av olje på Veidnes.

Ber om kreativitet

Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik ber for sin del olje- og energiministeren om å gjøre alt hun kan for å sikre at Stortingets vilje blir gjennomført.

Hun mener det bør være mulig å tilpasse støtten slik at EØS-tilsynet Esa godkjenner den.

– Med vilje er alt mulig, fastholder Tajik.

– Det holder ikke å si at Esa kan komme til å være kritisk, de må utøve det nødvendige politiske håndverket som gjør denne investeringen mulig. Hvis Bru er usikker på hvordan hun skal få det til, må hun sette seg inn i kreativiteten tidligere regjeringer har vist for å realisere viktige satsinger, sier hun.

Les også

Fikk oljeterminal inn i skattepakken: Senterpartiet og Ap øyner nytt håp for Veidnes

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tina Bru
  2. EØS
  3. Finnmark
  4. Olje- og energidepartementet

Flere artikler

  1. Regjeringen sier nei til å føre olje i land i Finnmark

  2. SV ut mot Ap og Sps oljeskryt i Finnmark: – De har ført lokalbefolkningen bak lyset

  3. Mener EØS-regler ikke står i veien: Krever at Finnmarks oljeterminal blir bygget

  4. Fikk oljeterminal inn i skattepakken: Senterpartiet og Ap øyner nytt håp for Veidnes

  5. Ber Erna stanse Støres oljeplaner: – Det er fullstendig meningsløst