Exxon vil inn i Russland igjen - ber om fritak fra sanksjoner
Senator John McCain spør i en Twitter-melding om de er gale.
DEN GANG DA: Utenriksminister Rex W. Tillerson besøkte Russlands president Vladimir Putin da samarbeidet med Rosneft ble etablert i 2012.
Oljegiganten Exxon har søkt det amerikanske finansdepartementet om unntak fra fra de amerikanske sanksjonene mot Russland, for å kunne gjenoppta samarbeidet med det russiske oljeselskapet Rosneft. Det skriver Wall Street Journal.
Det pikante i saken er at utenriksminister Rex Tillerson er mannen bak Exxons samarbeidsavtale med Rosneft.
Han var som kjent toppsjef i oljegiganten før han ble utnevnt til president Donald Trumps utenriksminister 1. februar.
Samarbeidet mellom det amerikanske og det russiske oljeselskapet, som blant annet førte til funn av olje i Karahavet med John Fredriksens rigger, løp frem til sanksjonene tvang Exxon ut av Russland.
Sanskjonene ble innført i 2014 grunnet russernes militære intervensjon i Ukraina.
Oljemygg kjøper Exxon-felt i Norge
Fredriksen boret
Nettopp koblingen til Tillerson, som selv neppe vil bli involvert i saksbehandlingen, gjør at saken vil bli fulgt tett fra kongressen.
Det vil mange at USA skal innta en tøffere linje overfor Russland etter beskyldningene om at Russland blandet seg inn i fjorårets presidentvalgkamp.
Senator John McCain fra det republikanske partiet avslører i et twitter-melding at han ikke heier på Exxon i denne saken.
«Er de gale?», er hans korte kommentar.
McCain ønsker for øvrig å begrense Trump-administrasjonens muligheter til å innvilge unntak fra sanksjonsregimet.
REAGERTE: John McCains twittermelding.
Det demokratiske kongressmedlemmet Adam Schiff har allerede anbefalt at Finansdepartementet skal si nei til søknaden.
Et norsk moment i saken: John Fredriksens riggselskap, North Atlantic Drilling, var med å bore funnene som Exxon og Rosneft gjorde i Karahavet, før Exxon måte pakke sakene og dra fra Russland.
Tillerson godkjent av Senatets utenrikskomité
100 milliarder fat olje
Exxons motivasjon for å søke om unntaket er at de ønsker delta i letingen etter nye oljeforekomster i Russland.
Man tror det kan være så mye som 100 milliarder fat olje i uoppdagede oljefunn i Russland og at russerne er avhengig av vestlig kompetanse og teknologi for å finne oljen.
Ifølge Wall Street Journal skal Exxon mene at de blir stilt tilbake i forhold til sine europeiske konkurrenter og viser blant annet til at Statoil har fått unntak fra sanksjonsregimet.
Tilsvarende har italienske Eni fått et unntak slik at de kan operere både i Barentshavet og i Svartehavet.
– Exxon er bekymret over at de kan bli slått ut av italienerne i Svartehavet, sier en kilde med kunnskap om søknaden til Wall Street Journal.