Regjeringen gir budsjettpenger til oljeleting ved delelinjen

I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å bevilge 50 millioner kroner til kartlegging av en stor havbunnsstruktur som går over delelinjen mot Russland.

Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland påpeker at det allerede er samlet inn seismikk på russisk side, slik at Russland per nå har mer kunnskap enn Norge om havbunnsstrukturen som krysser delelinjen.

– Denne seismikkinnhentingen vil gi oss bedre kunnskap om mulige olje- og gassressurser som krysser delelinjen med Russland og er særdeles viktig for å kunne ivareta norske interesser på en god måte, sier Halleland.

Les også: (+) Satser Equinor milliarder på en kristen cowboy?

Han mener at undersøkelsen også vil gjøre at man også får mer kunnskap om mulighetene i Barentshavet.

– Viktig med høyt tempo

– Et fortsatt høyt tempo innen leting og kartlegging på norsk sokkel er svært viktig. Når andre del av Johan Sverdrup og Johan Castberg-utbyggingen er ferdigstilt tidlig på 2020-tallet, så har vi ingen store enkeltutbygginger igjen. Det vil i sin tur ramme norsk leverandørindustri hardt og investeringene på norsk sokkel vil falle, mener Frp-politikeren.

Les også

Pareto sier 2018 kan bli oljeservice-bunn: – Har midlene, motivene og muligheten

Delelinjen mellom Norge og Russland ble til etter over 40 års tautrekking om hvilke havområder som tilhørte hvem. Til slutt ble linjen lagt midt mellom det norske og det russiske kravet. Det innebar at Norge fikk et nytt område på rundt 85 000 km² som kunne åpnes for petroleumsvirksomhet.

Miljøorganisasjoner imot

I fjor anslo Oljedirektoratet at mer enn 50 prosent av de uoppdagede olje- og gassressursene på norsk sokkel finnes i Barentshavet. De aller mest spennende områdene er mot Russland i Sørøst og mot nord i Barentshavet, ifølge direktoratet.

Flere miljøvernorganisasjoner er imot mer oljeleting i Barentshavet, noe som kom til syne senest i vår da regjeringen utlyste 103 blokker i Norskehavet og Barentshavet.

Les også

– Bør fortsatt eie oljeaksjer

Les også

Fersk rapport: Dette er fordelene ved rask klimaomstilling

Les også

2.000 ledige oljejobber i Rogaland – må hente folk i utlandet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Gir budsjettpenger til oljeleting ved delelinjen mot Russland

 2. Staten bruker stadig mindre på oljeleting: Nå vil Frp ha et stort løft

 3. Frp ypper til oljestrid med Høyre

 4. Betalt innhold

  Trapper opp jakten på et oljeeventyr i Barentshavet

 5. Betalt innhold

  Frp ypper til oljestrid med Høyre