Oljebransjen møtes etter to år med sparefokus: – Bransjen er veldig klar over at oljeprisen ikke vil redde oss denne gangen

Ganske nøyaktig to år med oljebrems er bakteppet når bransjetoppene igjen samles i Stavanger. Sjeføkonomen i «oljebyen» ser imidlertid lys i enden av tunnelen.

FORSIKTIG OPTIMIST: Sjeføkonom Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank Markets ser ingen ny «heisatur» i oljebransjen med det første, men tror bunnen kan være nær.

Foto: John Thomas Aarø
 • Anders Park Framstad
Publisert:

STAVANGER (E24) – Akkurat nå er vi vel i ferd med å kjenne på bunnen. Det har vært en forholdsvis bratt nedgang de siste to årene. Jeg tror mange i denne perioden har fått gjort mye, sier Kyrre Martinius Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

E24 har akkurat bedt sjeføkonomen om en tilstandsrapport, ganske nøyaktig to år etter at oljeprisene begynte sitt mye omtalte fall – og kort tid før Stavanger igjen fylles av tusenvis av representanter for en mer presset oljebransje.

– Jeg tror bransjen er veldig klar over at oljeprisen ikke kommer til å redde oss denne gangen, slik den gjorde i 2009, sier Knudsen.

– Arrangementet er bredere. Det er mye mer snakk om hele energibildet, og en litt mer usikker plass for olje og gass enn det som har vært tilfellet før.

Saken fortsetter under grafen ...

NEDGANG: Grafen viser hvordan oljeprisen begynte å falle på sensommeren for to år siden. Gamle høyder er fortsatt et stykke unna.

Foto: Infront

Nedgang i tre faser

Sjeføkonomen beskriver hvordan nedgangsperioden har utspilt seg over tre faser.

– Det første man gjør er de «lette» tingene. Man reduserer markedsføringsbudsjettene og tar andre åpenbare grep. Man hadde nok lagt seg til en del dyre vaner i bransjen, så det var en del ting å ta tak i, sier han.

Les også

Svensk futurist: – Oljebransjen er på vei mot stupet

– I den første fasen er det også sånn at mange tenker at «dette går over».

I den andre fasen synker det imidlertid inn at situasjonen kan komme til å dra ut i tid, og at grepene som allerede har blitt tatt kan vise seg å være utilstrekkelige.

– Man ser da på det mest grunnleggende, om man kan gjøre ting annerledes enn man har gjort tidligere, og om det er ting man ikke trenger å gjøre, sier Knudsen.

Den siste fasen kan ganske enkelt beskrives som «å kutte til benet».

– Vi hører nå om at folk nesten har kuttet for mye. Jeg tror nok at noen kjenner på at de egentlig ikke har kapasitet når de får nye oppdrag, og at de da må få tak i flere folk eller gå til underleverandører. Det er en spennende fase, sier Knudsen.

Les også

Torsdag varslet de sparking av ansatte. Fredag kom millionkontrakten

Inn for landing

Grunnen til at fasen beskrives som spennende, er basert på et syn som innebærer at man konsoliderer og legger grunnlaget for ny vekst på sikt. Om enn ikke i det helt korte bildet, så i en nærmere fremtid enn på flere år.

– Om man ser på oljeinvesteringene på norsk sokkel, er det fortsatt nedgang. Det blir ikke noen snarlig heisatur. Men for mange er det nok godt å kjenne på at man kanskje begynner å nå bunnen, sier Knudsen.

De største forandringen ser han i form av at usikkerheten begynner å slippe taket. For et halvt år siden kunne selskapenes ordrereserver svinge mye, og selv prosjekter man trodde var sikre kunne stoppe opp.

– Nå er det større forutsigbarhet. Bransjen begynner å komme inn for landing.

Flere ben å stå på

Med dette som bakteppe mener SR-Bank-toppen at de harde kuttrundene på sikt kan vise seg å ha ført med seg noe godt.

– Bransjen øker sin konkurransekraft, og mange får litt flere ben å stå på, sier Knudsen, og trekker inn et interessant moment fra sin egen bank:

Her ble offshoreeksponeringen i bankens låneportefølje redusert som en følge av at én av kundene, som tidligere har vært veldig rettet mot denne sektoren, nå har utvidet næringsgrunnlaget.

– Det har vært en dreining i kundemassen. Det er dynamisk, og det synes jeg er veldig spennende.

Som et siste element trekker Knudsen frem at oppgangsperioden frem til sensommeren 2014 var unormalt lang. Som et resultat av dette kan effektiviteten ha falt og kostnadene økt, uten at dette på noen måte har vært tilsiktet hos selskapene.

– Jeg tror det har vært nødvendig. Nå ser vi både i enkelte selskaper og innenfor deler av bransjen at det er konsolideringer, og det er veldig interessant.

Les også

– Oljebransjen er på vei mot stupet

Les også

Jakter muligheter i Iran og Russland

Les også

Over 2.000 riggjobber i fare

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Oljekrisen har ført til overraskende få konkurser

 2. Betalt innhold

  – Oljekrisen har ført til overraskende få konkurser

 3. Betalt innhold

  Bergen har klart seg, men Stavanger sliter

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Oljeprisfallet vil øke presset på leverandørene

 6. – Kommer til å bli tidenes prosjekt