ExxonMobil betaler ut 1,6 mrd. til Trumps utvalgte utenriksminister

Rex Tillerson har blitt enig med sin gamle arbeidsgiver ExxonMobil om å kutte alle økonomiske bånd. Oljegiganten kjøper dermed Trumps utpekte utenriksminister for en gigantsum.

AVVENTER GODKJENNING: Donald Trumps utpekte kandidat som utenriksminister, Rex Tillerson (t.h.), møtte onsdag blant andre Maryland-senator Ben Cardin (t.v.) i Senatets utenrikskomité i forkant av den ordinære høringen Senatet skal ha om hans utnevnelse.
Publisert: Publisert:

ExxonMobil har offentliggjort detaljene i avtalen de nå har inngått med Rex Tillerson mannen Donald Trump har utpekt som sin utenriksminister.

Trump annonserte valget sitt den 13. desember, og Tillerson gikk offisielt av som konsernsjef i verdens største ikke-statlige oljeselskap på nyttårsaften. Han var uansett ventet å ha av i mars, når han fyller 65 år, som er Exxons obligatoriske pensjonsalder.

Exxon Mobil skriver at avtalen er inngått for å etterleve habilitetskrav i amerikansk lov. Tillerson avventer nå en offisiell godkjenning i Senatet før han kan tiltre i ministerposten.

Ifølge ExxonMobil skulle Tillerson egentlig motta over to millioner aksjer i selskapet over de neste ti årene som en del av belønningsordningen hans. Verdien av disse aksjene skal nå overføres til et uavhengig legat som skal forvalte verdiene for han. Deretter vil ikke Tillerson motta noe mer fra Exxon.

Aksjene vil bli verdsatt til en volumvektet snittpris, ifølge Exxon som ikke gir noen flere detaljer. Hvis man legger aksjekursen som har ligget på rundt 90 dollar den siste tiden til grunn, så vil Tillersons legat motta rundt 1,6 milliarder kroner.

Exxon skriver også at Tillerson, i tillegg til avtalen, har forpliktet seg til å selge over 600.000 aksjer han eier i dag hvis han blir innsatt som utenriksminister. Den aksjeposten er i dag verdt i underkant av 500 millioner kroner.

Ifølge Exxon vil Tillersons totale utbetaling fra selskapet bli redusert med rundt 7 millioner dollar (60 millioner kroner) som følge av denne avtalen, blant annet på grunn av lovmessige krav.

10 år langt yrkesforbud

Legatet skal forvalte verdiene uten Tillersons innsyn eller innblanding, og kan heller ikke investere i Exxon-aksjer, i henhold til amerikanske etikkregler. Legatet skal utbetale pengene til Tillerson over en 10-årsperiode, og i den perioden kan ikke Tillerson påta seg arbeid for eller i oljenæringen.

Ifølge Exxon må Tillerson også frasi seg rettighetene til å motta ytelser og fordeler verdt mer enn 4,1 millioner dollar i diverse bonuser, helse- og tannlegeytelser som gjelder de neste tre årene.

Hvis Tillerson skulle bryte noen av vilkårene vil legatet utbetale pengene til én eller flere veldedige organisasjoner som hverken han eller selskapet han utpeke.

Kritisert for Putin-bånd

Rex Tillerson har nå lagt bak seg en 40 år lang karriere i Exxon Mobil. Ingeniøren fra Wichita Falls, Texas var konsernsjef i ti år fra 2006.

I forbindelse med at han nå er utpekt av Trump som ny utenriksminister, er det flere i det politiske miljøet i Washington, i begge partier, som har satt spørsmålstegn ved Tillersons bakgrunn og profil.

Tillerson har tidligere uttalt seg kritisk til sanksjonene mot Russland og han har tidligere mottatt den russiske vennskapsordenen av Vladimir Putin som følge av Exxons virksomhet i landet.

I tillegg til sitt kontaktnett i Russland har Tillerson også gode forbindelser i Midtøsten og Gulfstatene der Exxon har jobbet.

Exxon måtte pakke sakene og forlate Russland høsten 2014 som følge av sanksjonene som ble iverksatt etter at Russland invaderte den østlige delen av Ukraina. Da hadde Exxon og Rosneft akkurat gjort et kjempefunn i Karahavet, som Rosneft-sjefen roste både Exxon og John Fredriksens riggselskap North Atlantic Drilling for.

Les også

Ford dropper milliardfabrikk i Mexico

Les også

Disse hendelsene vil prege verdensøkonomien i 2017

Les også

Mener USA svekkes av gjeld på 171.000 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om