Ny årsrekord for strømprisen i Nord-Norge: – Gassprisen smitter over, sier analytiker

Mandag er det ventet ny prisrekord for nordlige deler av Norge. Kaldt vær, mer fyring, slutt på overfylte magasiner samt høye gasspriser, får skylden.

På vannkraftverk Galgojavri ved grensa til Finland er fyllingsgraden over 100 prosent. Likevel stiger prisene i nord.
Publisert:

Etter svært lave priser over lang tid, ser det ut til at vinden har snudd.

I Midt- og Nord-Norge ventes det nå høye strømpriser.

På mandag kan snittprisen i de to områdene havne på henholdsvis 200,8 øre og 180,5 øre per kilowattime. Det viser foreløpige tall fra Nordpool.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Les på E24+

Markedet som kan velte kraftgigantene

– Det er mye som skjer samtidig nå nord for Dovre. Det er relativt kaldt i varslene, ned i syv grader på enkelte steder, så da kommer fyringen opp, sier Olav Johan Botnen, senioranalytiker i Volue.

– Samtidig er det slutt på overfylte magasiner og tvangsproduksjon, samt at det nok har sluttet å komme tilsig fra fjellene grunnet lave temperaturer, sier han.

Botnen legger til at de høye prisene også har med svenske forhold å gjøre, da det er to atomreaktorer som er ute av drift.

– Man derfor må overføre mer svensk vannkraft som er lokalisert nord i landet.

Fortsatt store forskjeller

I Nord-Norge vil prisen være høyest mellom 09–10, hvor den vil ligge på 458,53 øre per kilowattime. Det er rekordhøyt.

– Det vi ser nå er at prisen for gasskraft i Tyskland også smitter seg over på Nord-Norge, og ikke bare sør i landet, sier Botnen.

Til sammenligning vil snittprisen på Østlandet være på det høyeste mellom 19–20, hvor den vil ligge på 495.33 øre per kilowattime. Snittprisen for Østlandet vil ligge på 408,24 øre per kilowattime mandag.

Ser vi på når prisene er lave, vil de ligge på 69,92 øre per kilowattime i Nord-Norge mellom 23–00, og på 339,44 øre per kilowattime på Østlandet mellom 13–14.

Les på E24+

Slik traff strømkrisen Norge

– Tatt på sengen

Botnen påpeker at mulighetene kraftselskapene har på lagring i magasinene i nord, spiller inn i prisbildet.

- I Nord-Norge har man også landets beste lagringsmuligheter av vannkraft. Kraftselskapene har ingen hastverk med å slippe ut vann, sier Botnen, men legger samtidig til:

– Men på priser på det meste over 450 øre, så tror jeg noen er tatt på sengen her, og at de vil kjøre ut mye vann på tirsdag og videre frem.

Snittprisen for Sørvest-Norge vil ligge på 408,23 øre per kilowattime mandag. Det vil være dyrest å bruke strøm i 19–20 tiden og billigst mellom 13–14 tiden.

For Vest-Norge vil snittprisen ligge på samme nivå med Østlandet og Sørvest-landet. Mandag er snittprisen på 408,24 øre per kilowattime.

Les også

Statnett: Sør-Norge kan få kraftunderskudd fra 2025

Publisert:
Gå til e24.no