Kommune på kraftbørsen unngår strømsmell på 74 millioner kroner

Nordre Follo kunne gått på millionsprekk i strømbudsjettet. Men på grunn av handel med finansielle kontrakter, kjøper kommunen nå strøm til langt under markedspris.

Nordre Follo kommune unngikk en millionsprekk i strømbudsjettet sitt gjennom å sikre kraften sin til fast pris.
Publisert: Publisert:

– Det er jo mye uro knyttet til Nasdaq, og mange har nok Einar Aas-saken i bakhodet. Mange kan få et inntrykk av at dette er spekulasjon, men det er ikke det, altså.

Det sier Hogne Handeland Haug, områdeleder for eiendom i Nordre Follo Kommune.

Nordre Follo kommune er medlem på kraftbørsen Nasdaq, der de handler på vegne av seg selv og kommunene Vestby, Frogn, Ås og Nesodden. På børsen kjøper kommunene kontrakter som garanterer dem en gitt pris på strømmen i fremtiden.

Dette kalles prissikring.

Les på E24+

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

Nordre Follo har sikret neste hele kraftforbruket sitt til en pris langt under dagens strømpris, fram til 2025.

– Dersom vi hadde vært 100 prosent eksponert mot spotmarkedet i år ville vi fått en ekstraregning på 29 millioner kroner så langt i år, sier Haug.

Han anslår at de kan komme til å få en besparelse på 74 millioner kroner, i forhold til om de hadde vært eksponert mot spotmarkedet.

Unngikk kostnadsbombe

Nordre Follo kommune har mulighet til å sikre 100 prosent av kraftforbruket sitt, og gå helt vekk fra spotprisen.

I 2020, da strømprisen var på et bunnivå, solgte de alle sikringene sine for å få mest mulig ut av den lave spotprisen. I 2021, da strømprisen var høyere, hadde de i snitt 71 prosent av forbruket sitt sikret.

Nordre Follo har et budsjett på strøm på 80 millioner kroner. Dersom de hadde fått 74 millioner kroner mer i strømkostnader, ville dette nesten doblet strømutgiftene og medført en solid budsjettsprekk.

– Vi unngikk de kostnadene, og hadde vi ikke gjort det ville det gått ut over tjenestene kommunen skal levere til innbyggerne, sier Haug.

Kunne slått andre veien

World Kinect Energy er Nordre Follos kraftforvalter.

– Vår forvalter sitter og kjøper sikringer for 2023, 2024 og kanskje også 2025. Det gjør de basert på hvordan markedet svinger. Om prisen går opp må man kjøpe mest mulig sikringer, helst før de går opp. Om markedet faller, kan samtlige sikringer selges unna, sier Haug.

– Dere har tjent på det denne gangen, men kunne posisjonene ha gått andre veien?

– Ja, men poenget her er at om markedet faller veldig kjapt kan vi selge de sikringene vi har, de porteføljene vi har. Risikoen er at forvalterne ikke rekker å selge før prisene kommer under nivået vi vil betale for, sier Haug.

– Men vi har kun hatt positive effekter, og med dyktige forvaltere har dette vært en svært god måte å handle strøm til kommunens eget forbruk samtidig som det har gitt oss bedre forutsigbarhet i stømbudsjettene våre.

Turbulens i det finansielle kraftmarkedet

E24 har nylig omtalt hvordan det finansielle kraftmarkedet kan bli et stort problem for nordiske kraftselskaper, selv i en periode der kraftprisene er høyere enn noen gang.

Den svenske, finske og danske staten har kommet til unnsetning med likviditetsgarantier for kraftprodusenter i Norden. Disse garantiene er på flere milliarder kroner.

Turbulensen i kraftmarkedene har ført til at Nasdaq har krevd økt sikkerhet fra mange av medlemmene, som ofte må bla opp flere millioner på svært kort varsel. Tidligere denne uken beskrev Tafjord Kraft-sjefen sikringsinstrumentet som «et gigantisk risikoinstrument».

Har du tips om temaene i denne saken? E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist på e-post ps@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4799240017

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om