Nasjonal sikkerhetsmyndighet: Det er tidligere avslørt planer for å slå ut deler av kraftnettet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tidligere avslørt planer for å slå ut deler av kraftnettet i Norge. NSM forteller til VG at planene gjelder hendelser tilbake i tid.

Norsk sikkerhetstjenesten har opp gjennom historien avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet, sier direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Mandag meldte Teknisk Ukeblad at det har blitt avslørt planer om å slå ut kraftnettet i Norge.

– Sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet, sier assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Teknisk ukeblad.

Det dreier seg altså om hendelser i et historisk perspektiv - helt tilbake på 80-tallet, opplyser NSM til VG.

– Det finnes neppe noe annen livsviktig virksomhet, hvor samfunnet kan lammes i lang tid med enkle midler, advarer Vigdis Grønhaug, som er assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Advarselen kom da Grønhaug talte til kraftbransjen under NVEs Energidager torsdag.

– Kraftnettet er et mål for sabotasje og villede handlinger. Kraftbransjen er noe av det mest verdifulle vi har, sa Grønhaug.

Hun mener bransjen blant annet må spørre seg om hvor mange russere som jobber i kraftsektoren i Norge i dag, og hvor mye kinesisk teknologi som benyttes.

– Vi vet at det jobber russere der. De er jo da en innsidetrussel. De kan lett få tilgang på informasjon om de viktigste verdiene i kraftsektoren, som kan utnyttes av Russland. Det er den store risikoen, sier Grønhaug til Teknisk Ukeblad.

Kristian Markegård, ansvarlig for sikkerhet i kraftforsyningen i NVE, mener på den andre siden at Norge har en robusthet i kraftforsyningen som mange vil misunne oss.

– Det finnes ikke én bryter som tar ut kraftsystemet vårt, heller ikke deler av det. Vi har redundans, godt nett og god beredskap. Vi har også bemannede driftssentraler som vil oppdage uregelmessigheter, sa Markegård i sitt innlegg.

Presisering: Første versjon av denne saken kunne gi inntrykk av at planene om å slå ut kraftnettet var avslørt nylig, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet opplyser at dette ligger tilbake i tid. Dette er oppdatert i saken klokken 07.46, 21. oktober 2022.

Publisert:
Gå til e24.no