Equinor godtar lavere andel i Agbami-feltet: Betalte syv milliarder til partnerne

Equinor betalte i juni 7,2 milliarder kroner til partnerne i Agbami-feltet i Nigeria, og legger dermed bak seg en årelang uenighet om sin eierandel i feltet.

Dette er det flytende produksjonsskipet på Agbami-feltet i Nigeria.
Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det har i mange år vært uenighet om størrelsen på Equinors eierandel i Agbami-feltet, men nå har Equinor akseptert en lavere eierandel og kompensert partnerne sine.

I juni betalte Equinor 822 millioner dollar (7,2 milliarder kroner) til partnerne Chevron og Prime, ifølge selskapets rapport for andre kvartal.

Equinor opplyser til E24 at selskapet har inngått en avtale med partnerne sine som innebærer at Equinors eierandel i feltet reduseres til 16,4 prosent fra 20,2 prosent.

Dette vil også få konsekvenser for selskapets fremtidige inntekter fra feltet.

– Det betyr at Equinors andel av inntektene fra Agbami blir redusert tilsvarende, skriver informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor i en e-post til E24.

Les også

Equinor mangedoblet fjorårets resultat

Eierandelene ble endret

Da Agbami-feltet i sin tid ble satt i produksjon, besto det av to lisenser med ulike eiere. Feltet måtte derfor gjennom en såkalt redeterminering, skrev NTB i 2016.

I 2015 fastslo en ekspert at daværende Statoils (nå Equinor) eierandel i feltet skulle reduseres fra 20,21 prosent til 15,04 prosent.

Statoil var uenig i avgjørelsen, og gikk til voldgiftssak for å tilsidesette ekspertvurderingen. I 2015 meldte selskapet at voldgiftsretten i Nigeria hadde opprettholdt ekspertvurderingen.

Året etter tok Statoil saken videre til en ankedomstol, men saken ble avvist i fjerde kvartal 2018, ifølge selskapets rapport fra det kvartalet.

Equinor inngikk i fjerde kvartal 2018 et ikke-bindende forlik med partnerne på Agbami-feltet. Siden da har selskapene jobbet med det endelige oppgjøret om Equinors eierandel og hvilken kompensasjon partnerne skulle få.

Les også

Oljeopptur for Equinor: – Vi er forberedt på volatilitet

– Dekket de utestående beløpene

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor nevnte enigheten om Agbami da han la frem resultatet for andre kvartal på en pressekonferanse denne uken.

– I kvartalet betalte vi om lag 820 millioner dollar til Chevron og Prime etter en redetermineringsprosess i Agbami-feltet, sa Opedal.

Det avtalte beløpet er litt mindre enn det Equinor opprinnelig hadde avsatt til formålet.

«Betalingen dekket de utestående beløpene mellom de tre partene per 31. mars 2021», skriver selskapet i sin kvartalsrapport.

– Mye penger

I det store bildet har ikke enigheten om Agbami så mye å si for Equinor, ifølge Kepler Chevreux-analytiker Anders Torgrim Holte.

– Dette er mye penger, men i den store sammenhengen betyr det nok ikke så mye for Equinor. Feltene i Vest-Afrika utgjør også en stadig mindre andel av selskapets produksjon, sier Holte til E24.

Høyere olje- og gasspriser gjør at Equinor tjener mye penger om dagen. Selskapet leverte et justert resultat på 4,64 milliarder dollar (40,7 milliarder kroner) i andre kvartal, opp fra 354 millioner dollar på samme tid i fjor.

Chevron er operatør for Agbami-feltet. Før enigheten med Equinor hadde selskapet en andel på 67,3 prosent, mens Equinor eide 20,21 prosent og Prime 127 eide 12,49 prosent.

Les også

Equinor-sjefen: – Gassmarkedet er ekstremt sterkt

Les også

Så mye har hun overført til oljefondet så langt i år:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Equinor
 3. Prime
 4. Chevron
 5. Anders Opedal
 6. Statoil
 7. Nigeria

Flere artikler

 1. Analytiker: Vil ta årevis før Equinor tjener på fornybarsatsingen

 2. Ferske planer fra Equinor: Øker utbyttet og fornybarinvesteringene

 3. Bacalhau blir Equinors største utenlandsfelt: Nå får oljeprosjektet i Brasil til 66 milliarder grønt lys

 4. Kritiske til Equinors klimamål: – Har tenkt å fyre opp under klimabålet

 5. Equinor og staten i skattekrangel om gass: Oljegiganten vant i Oslo tingrett