Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

Equinor leverte sin sterkeste produksjon noensinne i 2018, og venter videre vekst de neste årene. Selskapet vil levere rekordhøy produksjon fra norsk sokkel i 2025.

VENTER VEKST: Equinor-sjef Eldar Sætre kan glede seg over selskapets sterkeste produksjon noensinne i 2018, og venter uendret produksjon i 2019. Men frem til 2025 vil blant annet kjempefeltet Johan Sverdrup og nye felt i Brasil bidra til tre prosent årlig produksjonsvekst, tror Equinor. Her jubler Sætre etter gode tall i tredje kvartal 2018.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Vi leverte rekordhøy produksjon i 2018, og vi er godt posisjonert for lønnsom vekst i årene fremover, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor.

Han er fornøyd med at produksjonen i 2018 ble på rekordhøye 2,11 millioner fat per dag i snitt, opp fra 2,08 millioner fat per dag året før.

I fjerde kvartal var produksjonen enda høyere, nemlig 2,17 millioner fat per dag, opp fra 2,13 millioner fat per dag ett år tidligere og i tråd med analytikernes forventninger.

Økningen i fjerde kvartal skyldtes både endringer i Equinors portefølje av olje- og gassfelt og nye brønner, særlig på land i USA. I tillegg kom det også nye felt i produksjon.

Dette ble delvis motvirket av et forventet fall i produksjonen på gamle felt, og lavere uttak av gass fra noen av selskapets felt.

I 2019 skal selskapet produsere omtrent det samme som i 2018, men i perioden 2019 til 2025 skal produksjonen i snitt øke med tre prosent årlig. Kjempefeltet Johan Sverdrup vil som ventet gi et løft for norsk sokkel de neste årene.

– På norsk sokkel venter vi rekordhøy produksjon i 2025, sier Sætre.

Equinor leverte sterkere tall i fjerde kvartal enn samme periode året før, men svakere enn det som var ventet. Selskapet vil også øke utbyttene og øke investeringene fra 10 milliarder dollar i 2018 til 11 milliarder dollar i 2019.

Les også

Svakere enn ventet fra Equinor

Venter videre vekst

De neste årene skal altså produksjonen vokse videre for den børsnoterte oljegiganten, som er 67 prosent eid av den norske staten.

Veksten skal særlig drives av kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, som kommer i produksjon i november, og av flere kjempefelt i Brasil der selskapet bygger opp et nytt kjerneområde og hvor Equinor har planer om å investere 125 milliarder kroner.

– Vi har en sterk og meget lønnsom portefølje av prosjekter som kommer i produksjon mot 2025. I 2019 starter vi produksjonen fra Johan Sverdrup, som forventes å levere en total platåproduksjon på nær 300.000 fat per dag til Equinor, med en balansepris under 20 dollar per fat, sier Sætre.

Balanseprisen er den oljeprisen som skal til for at feltet skal være lønnsomt.

Les også

Equinor vil investere mer og øke utbyttene med 13 prosent

Seks milliarder fat

Selskapet har planer om å investere i en rekke prosjekter som samlet skal levere seks milliarder fat til selskapet og være i produksjon fra 2025, og disse vil være lønnsomme ved en oljepris på om lag 30 dollar fatet, sier Equinor.

Oljeprisen har falt fra 86 dollar fatet på toppen tidlig i oktober til rundt 61 dollar fatet nå. Skulle den holde seg på disse nivåene ligger det dermed an til solid inntjening også fra Equinors nye prosjekter i årene som kommer.

– I 2018 godkjente vi syv nye prosjekter som vil levere mer enn én milliard fat i ressurser til Equinor, med en gjennomsnittlig balansepris på 14 dollar og svært lave CO2-utslipp, sier Sætre.

I fjerde kvartal startet Equinor opp produksjon fra gassfeltet Aasta Hansteen i Norskehavet, Oseberg Vestflanken og Big Foot, og fra solenergianlegget Apodi i Brasil. I tillegg fikk selskapet tilslaget på en ny lisens for havvind utenfor Massachusetts i USA

Mange nye fat

Equinor sikret seg også mer enn dobbelt så mange nye fat i reserve i fjor som det selskapet produserte. Den såkalte reserveerstatningsraten var selskapets høyeste noensinne på 213 prosent.

Dette skjedde gjennom at nye felt ble godkjent, reservene på eksisterende felt ble oppjustert og at selskapet kjøpte opp felt.

Det betyr at energiselskapet nå har reserver nok til å produsere på dagens nivå i 8,7 år fremover, sammenlignet med 7,6 år for ett år siden.

Sammen med kostnadskuttene i perioden ser konsernsjefen lyst på fremtiden, etter flere år med kraftig dempede oljepriser.

– De siste årene har vi forbedret prosjektporteføljen betydelig og vesentlig styrket vår konkurranseevne, og det har gjort oss til et sterkere og mer robust selskap, sier Sætre.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass

Flere artikler

 1. Disse feltene skal levere Equinors vekst

 2. Betalt innhold

  Equinor leverer svakere tall

 3. Venter pengedryss til Equinors eiere: – Det blir et veldig sterkt resultat

 4. Annonsørinnhold

 5. Resultatfall for Equinor etter lavere priser

 6. Vil øke utbyttet, men avventer tilbakekjøp