Lundins nye Norge-sjef frykter ny kostnadsboom

Bedre tider i oljebransjen kan føre til ny kostnadsgalopp, ifølge Lundin Norways nye toppsjef. 

NY BOOM: Omfattende kostnadsgrep er tatt i oljebransjen de siste årene. Kristin Færøvik, ny sjef i Lundin Norway, frykter kostnadene igjen kan fyke oppover i takt med bedre tider.

John Thomas Aarø
  • John Thomas Aarø
Publisert:,

UTSIRAHØYDEN (E24) – Det hadde vært kjekt om jeg kunne svart et klinkende klart nei, sier Kristin Færøvik til E24.

Lundin Norways nye toppsjef har nettopp blitt spurt om mer normale tider i oljebransjen (se faktaboks) igjen vil bringe med seg kraftig kostnadsvekst.

– Høy oljepris fører gjerne med seg høy aktivitet. Det som ofte skjer når aktivitetsnivået stiger fort over kort tid, er at man ikke har nok kapasitet til å løse alle oppgavene. Høy pris kan også føre til at prosjekter fremskyndes og at de er teknisk umodne når de besluttes, sier Færøvik til E24.

Lundin Norway er operatør på Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden utenfor Stavanger. Feltet ventes å starte produksjonen mot slutten av året.

I tillegg er oljeselskapet partner på gigantfeltet Johan Sverdrup i samme område. Produksjonen starter i 2019.

Les også

Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

– Kan bli skvis

Tidligere nedgangstider har ikke skremt bransjen fra bratt kostnadsvekst når horisonten har lysnet.

Færøvik, som selv kom fra oljeleverandøren Rosenberg WorleyParsons før hun nylig tok over toppjobben i Lundin Norway, kan ikke garantere at bransjen klarer å unngå at kostnadsnivået vil følge etter, dersom aktivitetsnivået igjen øker.

– Når kapasiteten nå bygges ned, kan det komme en etterspørselsskvis når situasjonen blir bedre. Da er det en fare for at man må rekruttere raskt igjen. Det kan blant annet føre til at konsulentratene kan bli for høye.

– Kombinasjonen umodne prosjekter og sprengt kapasitet kan fort gå ut over både kvalitet og tid for å gjennomføre prosjektene, med kostnadsøkning som konsekvens, sier hun.

Samlet bransje

Det er imidlertid én faktor som gjør at Færøvik tror at kostnadsnivået denne gang kan klare å holdes lavt på lengre sikt.

Lundin Norway-sjefen mener å se at det er en samlet bransje som nå vil få bukt med kostnadsutviklingen.

– Man snakker ikke bare om at leverandørene må kutte i ratene, men at hele bransjen må jobbe på en annen måte. Håpet vi må ha, er at dette får varige endringer i måten oljeselskapene jobber med leverandørene på.

Hun synes ikke at oljeleverandørene skal få «skylden» for kostnadsnivået.

– Min er faring er at deler av leverandørindustrien ikke akkurat har vært en melkeku de siste årene. Marginene har vært moderate, men volumene har vært store.

Les også

Rystad: Oljevirksomheten er ikke død

Oljeprisfall

Oljeprisen falt kraftig siden høsten i fjor. I juni i fjor kostet et fat nordsjøolje (Brent spot) 115 dollar. I januar var prisen helt nede på 45 dollar fatet.

De siste månedene har prisen jevnt og trutt tatt seg opp, og ligger nå på 65 dollar fatet.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

– Jeg tror alltid at det er sunt å drive et selskap på en sånn måte at man ikke er avhengig av en høy oljepris. Vi kan ikke belage oss på at alt skal vokse inn i himmelen, sier hun.

Hun forteller om en oljepris på ti dollar fatet da hun startet i bransjen.

– Jeg er vant med bølgedaler; det er opp og det er ned. Jeg har alltid hatt som leveregel å ikke legge meg til uvaner man ikke kan leve med når det butter litt imot.

Varige tiltak

Med Statoil i spissen, gjennomfører oljeselskapene omfattende kostnads- og effektiviseringstiltak som preger hele verdikjeden i oljebransjen.

– Det er vanskelig å si eksakt hvor lenge de vanskelige tidene vil vare. Vi er i fellesskap nødt til å knekke kostnadskurven og bli mer konkurransedyktig som industri, sa Frank W. Arnesen, direktør for anskaffelser i Statoil, til E24 tidligere i mai.

Samtidig advarte Arnesen mot å tro at dette bare er en midlertidig nedtur og at man skal tilbake til «gamle dager» bare det går litt tid.

– Dette er ikke bare et nedsving i syklusen og jeg tror ikke vi skal tilbake til dit vi var. Det bærer mer preg av et paradigmeskifte, sa Arnesen.

Statoil-sjef Eldar Sætre har tidligere uttalt at oljebransjen har «en ufattelig evne til å glemme» når oljeprisen er høy og markedet godt.

– Det jeg ønsker å oppnå, er at tiltakene vi nå gjør, vil føre til at kostnadsproblemene ikke kommer tilbake når oljeprisen stiger, sa Sætre til E24 i mars.

– Vi har større muligheter til å håndtere usikkerhet og risiko med større marginer, sa Sætre.

– Lundin blir ikke problemet

Som Lundin Norway-sjef er ikke Færøvik bekymret for oljeselskapet hun leder vil lede an i en ny kostnadsgalopp.

– Vi har ikke mange tunge prosesser som koster forferdelig mye penger. Vi har ikke tekniske krav som gjør at leverandørene bruker tusenvis av timer på å oppfylle selskapsspesifikke ting. Vi har rett og slett ikke mye å skrelle bort.

– Vår utfordring er nesten motsatt; vi er blitt veldig mye større på kort tid. Vi må fokusere på å ikke bygge tunge prosesser.

Les også

Statoil advarer: – De gamle tidene kommer ikke tilbake

Trenger norske leverandører

Norske leverandører har vært godt representert i byggingen av Edvard Grieg-plattformen.

Da underentreprenører skulle velges til utbyggingen, satt Færøvik selv i styret i Lundin Petroleum og var med på å godkjenne anbefalingen til partnerskapet om hvem som skulle få oppdragene.

(Saken fortsetter under bildet.)

ANKOMMET: Bildet viser det Kværner-bygde understellet ved Edvard Grieg-feltet på Utsirahøyden.

John Thomas Aarø

Det var tre overordnede kriterier som ble vektlagt, forklarer Lundin Noway-sjefen: Pris, teknisk kvalitet og gjennomføringsevne.

Kværner ble foretrukket i kampen om å bygge plattformens understell.

– Det var ingen tvil om hva beslutningen skulle være, at vi måtte velge det norske alternativet, sier Færøvik.

Lundin Norway-sjefen er overbevist om at oljeselskapene vil trenge norske oljeleverandører trenger i fremtiden.

– Er det noe som er unikt blant norske leverandører, så er det kvaliteten på det som leveres. Sveisefeilene er for eksempel utrolig få hos norske leverandører, og vi har erfart fantastisk presisjon på det arbeidet som er gjort på Edvard Grieg-dekket, sier hun.

– Så er det et spørsmål om hvor stor kapasiteten i norsk leverandørindustri trenger å være i forhold til det aktivitetsnivået vi ser fremover. Men at vi ha en robust leverandørindustri i Norge, det er jeg helt overbevist om, sier Færøvik.

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Frykter høye kostnader

  2. – Inne i en kritisk fase

  3. – Oljeselskapene må ikke begynne å sende ut umodne prosjekter igjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Nekter å jekke ned ambisjonene på norsk sokkel

  6. Lager subsea-allianse for få opp flere fat