Aker Solutions kutter 600 på subsea

Arne Rødby, klubbleder for Fellesforbundet på Aker Subsea i Tranby, mener det er på høy tid at norske politikere får øynene opp for kompetansen som forsvinner med de massive kuttene i norsk oljebransje.

 • Kristin Norli
Publisert:

Mandag ble det kjent at Aker Solutions skal kutte 600 stillinger innen subsea-divisjonen i Norge.

– Vi har akkurat vært igjennom et allmøte, der det er blitt kjent at 600 skal kuttes i Subsea. Det er i hovedsak office-funksjoner som rammes, men også noen non-office på Ågotnes, sier klubbleder for Fellesforbundet på Aker Subsea i Tranby, Arne Rødby, til E24.

Han presiserer at noen av de 600 som rammes vil bli nedbemannet, men at noe også vil få tilbud om stillingsendringer – altså at de får andre oppgaver i konsernet.

Ifølge Aker Solutions har selskapet om lag 2.500 ansatte innen subsea i Norge.

– Hvis vi sitter igjen med 2.000 på subsea i Norge etter denne runden her, da er vi nede på et kritisk nivå med tanke på å beholde kompetanse i Aker Solutions, advarer klubblederen.

 • Aker Solutions varsler kutt på opptil 600 stillinger

– Ikke uventet

– Dette er veldig trist for alle medarbeidere som rammes, sier Rødby.

Samtidig gjør konteksten, med langvarig fallende oljepris og nå en stadig lengre rekke med store investeringsprosjekter på norsk sokkel som utsettes, at man ikke ble veldig overrasket da beskjeden kom.

Klubbleder på Tranby for Aker Solutions, Arne Rødby.

– Det er ikke veldig uventet, for vi har ikke fått noen nye ordre av betydning siden slutten av 2014, konstaterer Rødby.

Han forteller at Aker Solutions allerede har gjort store grep både strukturelt, men også av typen «produksjonsforbedrende tiltak» for å få kostnadene sine ned på konkurransedyktige nivåer.

– Men dette som skjer nå, er mer at vi begynner å gå tom for oppdrag, rett og slett.

Rødby forteller videre at Aker Solutions i samarbeid med oljeselskap som for eksempel Statoil, har klart å bortimot halvere kostnadene på svære utbygginger som står for tur, deriblant Johan Castberg-feltet. Også på Grane D og Trestakk er kostnadene kuttet.

Som E24 skrev tidligere mandag, ble det nettopp kjent at Det norske oljeselskaps utbygging av Vette-feltet, nå blir skrinlagt. Dette er den første skrotingen av et helt nytt oljefelt med norsk operatør, siden oljebremsen startet i 2014.

– Staten må gå inn

Nå appellerer Rødby til norske politikere om å hjelpe, ettersom kostnadene nå begynner å komme så langt ned at det snart «ikke kan tas mer».

– Vi fra fagforeningshold er litt lei av regjeringen som sitter og ser på, de burde gå inn med statlig støtte. Ikke bare for oss på subsea-feltet, men også verft på Vestlandet. De kunne satt i gang store forsknings- og utviklingsprosjekter, og gitt oppdrag om fornying av kystflåten.

Han frykter konsekvensene på sikt dersom skjæringen inn til beinet fortsetter.

Mange eksperter mener også det er en fare på sikt for norsk oljebransje, dersom det kostnadskutt-regimet som nå råder, fører til at kompetansebasen bygges for mye ned og arbeidstagere forsvinner til andre næringer.

Les også

Kutter opptil 600 stillinger

Les også

Hvis disse forskerne har rett, er det ennå lenge til krisen i oljeindustrien er over

Les også

– Ingen andre felt enn Johan Sverdrup er trygge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Oljebransjen
 3. Arbeidsledighet
 4. Nedbemanning
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker Solutions kutter inntil 140 stillinger

 2. Aker Solutions kutter med inntil 140 stillinger i Tranby

 3. Kutter opptil 600 stillinger

 4. Betalt innhold

  Fortviler over nytt Aker Solutions-kutt

 5. Betalt innhold

  Inntil 70 ansatte mister jobben hos Aker Solutions på Ågotnes