Nå er også Venezuelas oljeproduksjon i krise:
– Bygger seg opp til å bli den perfekte storm

Mens Opec-landene produserer stadig mer olje, har ikke Venezuela pumpet opp så lite på 13 år. Det er dårlig nytt for det kriserammede landet hvor 95 prosent av eksporten er olje.

UT PÅ DATO: Manglende investeringer i vedlikehold av sektoren er en av årsakene til at Venezuela produserer mindre. Bildet viser borerigger ved drevet av Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA.
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Ifølge S&P Global Platts produserte Venezuela kun 2,15 millioner fat råolje daglig i juni. Mindre har de ikke produsert siden 2003, skriver CNN Money.

S&P Global Platts er et av verdens ledende tilbydere av uavhengig informasjon om råvaremarkedet.

Nedgangen truer med å trekke landet enda dypere inn i økonomisk krise. Uten oljeinntekter får ikke Venezuela til å betjene statsgjelden på rundt 123 milliarder dollar. I dag må venezuelanerne slite med mangel på essensielle forbruksvarer, et kollapsende helsevesen og en inflasjon som går i taket.

– Den perfekte storm

Også en intern rapport fra PDVSA, Venezuelas statlige oljegigant, viser et «bratt fall» i produksjonen, ifølge Platts.

– Det bygger seg opp til å bli en perfekte storm, sier Thomas O'Donnell, senior energianalytiker ved Wikistrat, til CNN Money.

Tall fra Opec tirsdag vitner om samme historie. Oljekartellet estimerer Venezuelas produksjon til å falle til 2,1 millioner fat per dag i juni. Det betyr at de er den eneste, i tillegg til Irak, som produserte mindre i juni.

I sin helhet produserte Opec én prosent mer olje i perioden, drevet av Iran, Nigeria og Saudi-Arabia.

I fjor produserte Venezuela 2,4 millioner fat per dag, mot tre millioner fat i 2009, ifølge International Energy Agency (IEA).

Imidlertid er det verdt å nevne at størrelsen på produksjonen i Venezuela er omstridt. Det finnes en rekke estimater, og regjeringen hevder som regel at de produserer en del mer enn de faktisk ser ut til å gjøre.

Farlig cocktail

Det er flere grunner til at Venezuela nå produserer mindre olje:

** Manglende investeringer. Man har lenge advart mot at man ikke investerer i landets oljeindustri. Problemer dukker da opp når oljefelt og installasjoner slites over tid.

** Strømbrudd. Platts skriver at siden man opplever rasjonering av strøm, synker produksjonen ytterligere. Landet skylder på rekordlav vannstand, mens opposisjonen skylder på kronisk korrupsjon og feilledelse.

Les også

Slik endte Venezuela i dyp krise

** Skyhøye kostnader. Venezuela sliter med inflasjon på opp mot 500 prosent som et resultat av landets valuta som taper seg kraftig i verdi. Det betyr at oljeselskaper og leverandører sitter igjen med høyere kostnader enn de kan takle.

** Selskaper sliter med driften. I helgen suspenderte Kleenex-produsenten Kimberly-Clark sine operasjoner i Venezuela, med bakgrunn i inflasjonen og forverrede situasjon for å kunne drive forretninger. Også Oreo-produsent Mondelez og Pepsi har sagt de vil begrense aktivitet i Venezuela. I mai stoppet Coca-Cola sin produksjon i landet.

** Lav kontantbeholdning. Venezuela har en av verdens største oljereserver, men oljen som finnes i landet, er tung og vanskelig å produsere. Derfor blandet Venezuela sin olje med lettere olje fra land som Nigeria og USA. Med andre ord må Venezuela importere olje for å kunne eksportere olje. Den dyre oppgaven har blitt enda vanskeligere fordi landet sliter med å betale for oljen de må importere.

MATKØ: Folk står i kø for å kjøpe matolje og margarin på et supermarked i Venezuelas hovedstad Caracas 12. juli.

Dramatisk aksjon

Journalist og forfatter Eirik Vold regnes som en av landets fremste eksperter på Venezuela. Han har bodd i landet i til sammen syv år og er den eneste nordmannen som har intervjuet Hugo Chávez.

Han trekker frem at oljeindustrien i Venezuela har vært sentrum i store nasjonale og internasjonale konflikter.

– Før Chávez kom til makten, var venezuelansk olje tiltenkt rollen som spydspiss for å knuse Opec og for å privatisere energiressursene i hele Sør-Amerika, noe den daværende ledelsen i oljeselskapet PDVSA fikk både skryt og priser for i amerikanske businesskretser, sier Vold.

Journalist og forfatter Eirik Vold regnes som en av landets fremste eksperter på Venezuela.

Da Chávez ble valgt og lovte å gjøre det motsatte, stengte den gamle PDVSA-ledelsen ned hele produksjonen med krav om å avsette Chávez, i det som må ha vært den desidert mest drastiske lockout-aksjonen i verden i vårt århundre, mener forfatteren.

Men kuppforsøket mislyktes, og PDVSA ble ifølge Vold et sysselsettingstiltak overbemannet og fylt opp med politisk lojale folk, men med underskudd på kompetanse og underinvestering i teknologi og produksjon.

Han mener dette er hovedforklaringer på dagens lave produksjonsnivå.

Fra oljeboom til oljesjokk

Fra 2004 opplevde Venezuela en massiv oljeboom, kombinert med omfordeling som bedret de fattiges levekår betydelig.

– Det så man både på statistikken, men også i slumforstedene, der jeg bodde, hvor naboene mine lærte å lese og skrive, fikk gratis helsetjenester og kraftig økt kjøpekraft. Det var nesten sjokkerende å se så mange flatskjerm-TV-er og silikonbrystimplanter hos folk som bodde under bølgeblikktak i slummen.

Samtidig som Venezuela fikk skryt av FN for å redusere de inngrodde og etter europeisk standard groteske klasseforskjellene, stagnerte det private næringslivet, utkonkurrert av billig oljefinansiert import og kvelende prisreguleringer, mens nasjonaliserte virksomheter generelt var svært lite produktive.

– Etter at Chávez døde i 2013 og oljeprisen kollapset, har tilbakegangen vært sjokkerende.

Les også

Hadde koffert full av toalettpapir da han flyttet: Arve (57) alene igjen i kriselandet Venezuela

Internasjonale konflikter

E24 skrev forrige helg skrev om Arve Aasebø Tjåland som driver Statoils virksomhet i Venezuela, som eneste nordmann. Statoil har mer eller mindre klart å opprettholde sitt nivå av produksjon i landet og forklarer det med at myndighetene gjør det de kan for å verne om oljeselskapene.

Ifølge Vold er det å senke skattenivå og fjerne en del reguleringer i oljesektoren nødvendig for å tiltrekke investeringer og øke produksjonen.

– Frykten for å oppfattes som svak eller «utro» mot Chávez´ ressursnasjonalisme begrenser kanskje Maduros handlingsrom til å bedre investeringsvilkårene for utenlandske oljeselskaper.

– Men med lav oljepris og et investeringsklima preget av et valutasystem i ekstrem ubalanse, kriminalitet, et uoversiktlig hav av reguleringer i stadig endring og generell mangel på tillit og forutsigbarhet, har ikke regjeringen noe annet valg enn å gi betydelige konsesjoner om man ønsker de utenlandske oljeselskapenes hjelp til å øke produksjonen.

Les også

– Citibank stenger Venezuelas betalingskonto

Les også

Slik endte Venezuela i dyp krise

Les også

Eneste norske Statoil-ansatte igjen i kriselandet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Frykter oljekollaps i Venezuela

  2. Kina investerer 2 milliarder i Venezuelas oljekjempe

  3. Analytiker: Oljeprisen kan stige til 120 dollar per fat

  4. Snart nede i én million fat per dag: Venezuelas oljefall fortsetter

  5. Venezuelas oljegigant ber om gjeldsutsettelse igjen – kan misligholde gjelden neste uke