Credit Suisse vil overta vindkraft i Midt-Norge

Det sveitsiske finanskonsernet Credit Suisse og BKW Energie ønsker å overta Statkrafts eierandeler i vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord i Trøndelag.

TAR OVER?: Finanskonsernet skal i samtaler med Trønder Energi om å ta over deler av Statkrafts eierandeler i det mye omdiskuterte vindprosjektet på Fosen i Trøndelag.

Arnd Wiegmann
  • NTB
Publisert: Publisert:

Dagens Næringsliv skriver at det dermed er bekreftet at den sveitsiske aktøren ønsker å overta vindkraftprosjektet i Midt-Norge, et prosjekt som Statkraft har omtalt som ulønnsomt inntil regjeringen truet med å trekke tilbake tilskuddet på 10 milliarder kroner. Deretter varslet Statkraft at deler av prosjektet likevel kan være lønnsomt.

Statnett, som hadde forutsatt at det skal bygges ut 1.000 megawatt på Fosen og i Snillfjord, hadde gitt Statkraft frist til 30. juni med å finne en løsning.

Torsdag besluttet Statnett i et styremøte å forlenge fristen for ferdig utbygging av en ny kraftlinje i Trøndelag med ett år.

Planen er knyttet til vindkraftprosjektet som Statkraft har valgt å legge på is.

E24 har tidligere skrevet om den overraskende beskjeden fra Statkraft om at de avblåser vindkraftprosjektet på Fosen og Snillfjord i Trøndelag. Dette til tross for at selskapet hadde jobbet i flere år med prosjektet og brukt 200 millioner på utviklingen.

Rammen for prosjektet var på hele 11 milliarder kroner.

Les også:

Statkraft åpner likevel for vindkraftprosjektStatkraft avlyser vindkraftinvesteringer på 11 mrd.

Møtes tirsdag

Dermed var overraskelsen stor da Statkraft plutselig meldte at de avblåser trønder-utbyggingen, og samtidig annonserte at de stopper all nybygging av vindkraft i hele Norden.

Utsettelsen av fristen med ett år fra Statnett gir nå aktørene en sjanse til å vurdere nye løsninger.

Credit Suisse og BKW Energie har inngått samarbeid med Trønder Energi. De tre aktørene skal tirsdag møte Statnett for å diskutere mulige løsninger.

Statkraft ønsker ikke å kommentere interessen fra konstellasjonen som de tre aktørene utgjør.

Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen uttalte torsdag til NTB at det er hyggelig hvis Statkraft finner andre investorer.

– Men dette er det opp til Statkraft og styret å vurdere, sa han.

Les også:

Senterpartiet: – Betal tilbake milliardene, Statkraft!

Stormfull debatt

Kanselleringen av prosjektet fra Statkrafts side skapte både debatt om vindkraftens fremtid i Norge, og sterke reaksjoner på at kraftgiganten før jul i fjor fikk bevilget ti milliarder kroner ekstra i kapital fra Stortinget i forbindelse med vindutbyggingen.

Mange har satt spørsmålstegn ved selskapets plutselige kuvending. Deriblant Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad:

– Statkraft må nå tilbakebetale i alle fall deler av de tilførte milliardene. Disse pengene bør staten i stedet gi som investeringstilskudd til et nytt selskap som kan bidra til å realisere denne utbyggingen, sa Arnstad til E24 i forrige uke.

Hun var også undrende til Statkrafts motiver.

– Jeg håper at Statkraft ikke kutter vind for å øke prisen på resten av kraftporteføljen sin, sa Arnstad.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen har på sin side vist til at lave kraftpriser og lave sertifikatpriser er grunnen til at selskapet bestemte seg for å gi opp vindkraftutbyggingen på Fosen og i hele Norden.

– Vi ser ikke lønnsomhet i vind noe sted, sa Rynning-Tønnesen da.

Dette stiller Arnstad seg meget skeptisk til.

– Kraftprisene har vært lave lenge, og har ikke endret seg siden Stortinget bevilget egenkapitaltilførselen i desember, sier hun.

Publisert:

Flere artikler

  1. Senterpartiet: – Betal tilbake milliardene, Statkraft!

  2. Statkraft avlyser vindkraftinvesteringer på 11 mrd.

  3. Statkraft åpner likevel for vindkraftprosjekt

  4. Statkraft vil likevel bygge vindkraft på Fosen

  5. Betalt innhold

    Statkraft snur om vindkraft