Overraskende oljelagervekst i USA - og oljeprisen spratt opp

De historisk fulle oljelagrene i USA har ikke blitt noe mindre siden sist.

NETTO INNSKUDD: Råoljetankene rundt den viktige Cushing Oil Hub i delstaten Oklahoma i USA er blant stedene som brukes til å lagre all overskuddsoljen.

Foto: Nick Oxford Reuters
  • Marius Lorentzen
Publisert:

De amerikanske oljelagrene hadde en nettovekst på 6,6 millioner fat i forrige uke. Det kommer frem i den ukentlige rapporten fra det amerikanske energiinformasjonsbyrået. Det var ventet en vekst på 700.000 fat, ifølge konsensustall.

– Med 536,5 millioner fat er USAs lagerbeholdning av olje på historisk høye nivåer for denne tiden av året, skriver EIA i sin rapport.

Tallene inkluderer ikke USAs strategiske oljelagre.

Bensinlagrene krympet derimot med 4,3 millioner fat, langt større enn den ventede nedgangen på 1,4 millioner. Dette er ifølge EIA fortsatt godt over grensen for gjennomsnittet.

Både nordsjøoljen og den amerikanske lettoljen (Brent og WTI) spratt opp i pluss i sekundene etter at tallene ble kjent, før prisene falt tilbake.

Etter en halvtime er oljeprisene opp rundt 50 cent.

Spente for toppmøte

Det er nå stor spenning i oljemarkedet i forkant av søndagens toppmøte i Doha, Qatar.

Der skal Opec-landene møte russerne for å diskutere mulighetene for et produksjonskutt eller en videre produksjonsfrys, etter at Opec-landene tidligere i år bestemte seg for å holde produksjonen på nivået fra 11. januar.

Det har de siste ukene kommet en rekke uttalelser som har drevet oljeprisen både opp og ned, men det har ligget en forventning om en avtale, og det har ført til at oljeprisen den siste uken alene har steget snaue 17 prosent.

Onsdag har det kommet nye uttalelser som tynger prisen, og hindrer en stor oppsving, melder CNBC/Reuters. Saudi-Arabias oljeminister sa nemlig følgende om landets synspunkt om et rent produksjonskutt til avisen al-Hayat:

– Bare glem hele saken.

Iran er ikke interessert i et kutt, ettersom landet er på vei ut av sanksjonsregimet og jobber med å få igang landets oljesektor igjen.

Les også

Derfor er Doha-møtet viktig: – Kan se en oljepris under 28 dollar

EIA offentliggjorde forøvrig en annen rapport onsdag, der byrået skriver at de forventer at amerikanske bilister i snitt vil betale 2,04 dollar per gallon med bensin denne sommeren.

Det er 0,59 dollar lavere enn fjorårets priser på samme tid av året, skriver byrået, som også poengterer at dette i så fall vil være de laveste sommerprisene siden 2004.

Les også

Norge stiller ikke på oljemøtet i Doha

Les også

Saudi-Arabia varsler gigantisk oljefond

Les også

Statoil-topp: Ingen av våre prosjekter har fribillett

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. USA

Flere artikler

  1. Laveste oljepris på nær én måned

  2. – Kan bli en stund til vi får se 50-tallet igjen

  3. Tror oljebehovet tar seg opp i 2018

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljeprisen bikker over 40 dollar for første gang på tre måneder

  6. Råoljelagrene falt med én millioner fat forrige uke