Slik skal Dolphin bekjempe konkursspøkelset: – Vi vet at markedet kommer tilbake

Dolphin-ledelsen står i spagat mellom kreditorer, aksjonærer og bankene når de nå forsøker å redde seismikkselskapet fra konkurs.

I TRØBBEL: Seismikkselskapet Dolphin leier blant annet fartøyet Polar Duke.

DOLPHIN GROUP
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Vi ser at 2016 blir et veldig utfordrende år, men vi vet at markedet kommer tilbake. Det vil bli en balansering i markedet, og seismikk er historisk det som kommer først tilbake i oljesyklusen, sier finansdirektør i Dolphin Group, Erik Hokholt, til E24.

Torsdag morgen sendte han og Dolphin ut en børsmelding der selskapet opplyser om at man foreløpig ikke har klart å finne frem til en løsning for å redde selskapet.

Styret påpeker i børsmeldingen at man vil begjære selskapet konkurs hvis man ikke kommer frem til en løsning snart.

Derfor sliter de

Selskapet sliter som så mange andre seismikkselskaper og andre leverandørbedrifter med at oljeselskapene har strammet kraftig inn i budsjettene sine i kjølvannet av oljeprisfallet.

Dolphin er i tillegg blant aktørene i bransjen med høyere gjeld, og opplyste nylig at de ikke klarte å betjene sine låneforpliktelser – kun dagen før forfall.

Dagens melding sendte aksjen umiddelbart over 60 prosent ned, den har siden rettet seg noe opp.

4. desember sendte selskapet ut innkalling til obligasjonseierne i Dolp01- og Dolp02-lånene til et møte, der de ba om at renteinnbetalingen den 5. desember forskyves til 15. februar 2016, samt andre endringer som at kreditorene frasier seg retten til å begjære selskapet konkurs.

I Dolp01-lånet (utstedt i 2012 med forfall i februar 2018) gjenstår det 400 millioner kroner og renten er 8,91 prosent for tiden. I Dolp 02 (utstedt i 2013 med forfall i mars 2019) er renten 8,65 prosent for tiden med et utestående beløp på 500 millioner.

Vil ha en «ordentlig» overlevelsespakke

Det er ikke bare i Dolphin at man frykter for at 2016 vil bli tøft i oljerelaterte næringen, og seismikk spesielt, det gjør også en rekke analytikere som følger markedet.

Derfor ønsker ikke Dolphin-ledelsen å bare legge et plaster på såret for så å ende i et nytt økonomisk uføre til våren igjen.

De vil heller spikre på plass en løsning som dekker finansieringen over en toårsperiode, slik at man sørger for at selskapet kan seile gjennom stormen neste år, og stå klar når man forventer at markedet snur igjen.

Erik Hokholt, finansdirektør i Dolphin

Selskapet hentet i våres 18 millioner dollar (rundt 144 millioner dollar) i en rettet emisjon, men kansellerte i høst den andre runden i emisjonen som var rettet mot de resterende aksjonærene. De 18 millionene er så å si brukt opp nå, men selskapet sikret seg i oktober en kortsiktig kreditt fra bankene på 15 millioner dollar og en rullerende kredittfasilitet på 8,5 millioner dollar fra to av eierne til skipene selskapet benytter.

– Klarer dere å redde selskapet?

– Vi får se, sier Hokholt.

– Vi har jobbet ut ifra den forutsetningen om at vi skal sikre fortsatt drift og at alle må bidra. Vi har nå jobbet med dette i tre uker siden vi hyret inn Pareto, sier Hokholt, og forklarer at man valgte å heller gi en statusoppdatering i dag, fremfor å ikke informere markedet om situasjonen før fasit er klar.

Alle skal med

Det er et komplisert puslespill som Dolphin-ledelsen nå forsøker å legge. For å få til en løsning som selskapet ønsker, må man få til en enighet som både banker, obligasjonseiere og aksjonærer kan leve med.

– Det er derfor dette tar tid. Alle har sine synspunkter. Vi prøver å få til en kombinasjon med alle nøkkelaktørene ved at alle bidrar til å sikre videre drift. Det er også et viktig poeng at det er de som bidrar med ny kapital som setter betingelsene, sier han og legger til at selskapet fortsatt har fire båter og prosesseringsvirksomheten i drift, sier Hokholt.

På spørsmål om byrdefordelingen, sier finansdirektøren at det ikke er aktuelt å skjerme aksjonærene fra å bidra, slik at bare obligasjonseierne og bankene må ta støyten.

Samtidig som man forhandler med eksisterende kreditorer, forsøker selskapet å hente inn friske penger i et marked der oljeprisen har fortsatt å falle, samtidig som usikkerheten er svært stor.

– Det er veldig mange som sitter på gjerdet, og det finnes i tillegg mange andre investeringsmuligheter i dagens marked, sier Hokholt.

– Hvor mye nye penger trenger dere?

– Det avhenger litt av løsningen. Vi har kommunisert at vi trenger rundt 60 millioner dollar, men beløpet avhenger av hvor mye bankene, obligasjonseierne og leverandørene kan bidra med, sier Hokholt.

Dolphin-ledelsen skal nå ha flere møter med kreditorer og andre nøkkelaktører frem mot jul, men poengterer at det også er opp til aktørene å komme med innspill på hvilke løsninger de kan gå med på.

– Har bankene vært villige til å finne en løsning her?

– Bankene har vært støttende. Vi bruker SR-Bank og DNB, og senest i høst bidro de med en brofinansiering. De har vært opptatt av videre drift, og så er det klart at de må se på sin sikkerhetsposisjon når det gjelder hva slags beløp som er utestående og hva de blir bedt om å bidra med, sier Hokholt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dolphin Group

Flere artikler

 1. Dolphin søker konkurs

 2. Dolphin truer med konkurs

 3. Investortørke knakk Dolphin

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Vi hadde et oppriktig håp om å klare dette

 6. Betalt innhold

  Dolphin Drilling-galskapen kommer til å ta slutt