Tilfeldigheter senker oljeproduksjonen: – Har vært et nøkkelelement

OPEC har ikke klart å komme til enighet om produksjonskutt. Allikevel faller oljeproduksjonen i en rekke andre land. Tilfeldigheter får en stor del av skylden.

MASSIV BRANN: En enorm skogbrann i Alberta, Canada, har ført til store problemer for oljeproduksjonen i området. Mye av den kanadiske oljesandsproduksjonen er nå stanset.

Foto: Jonathan Hayward Ap
 • Geir Molnes
Publisert:

De fleste ekspertene er samstemte om at det er overproduksjonen av olje som har ført til at oljeprisen har falt kraftig siden 2014.

Nå er overforsyningen på vei ned igjen på grunn av lavere produksjon i både i USA, Canada, Sør-Amerika og i Asia, skriver Reuters.

Det er sammensatte årsaker som ligger bak det globale produksjonsfallet, og årsakene varierer fra land til land. Blant annet er produksjonen i Canada rammet av den enorme skogbrannen som har rammet landet.

Tilfeldigheter

I Canada ligger store deler av produksjonen brakk som følge av en voldsom skogbrann, oljeproduksjonen i Venezuela rammes av en enorm politisk og økonomisk krise. Samtidig er produksjonen også på vei ned i USA,

– Ikke-planlagte avbrudd i oljeproduksjonen har vært et nøkkelelement i år som har bidratt til et trangere oljemarked enn det man hadde forventet, sier analytiker Guy Baber i Simmons & Co til Reuters.

Les også

Opec har ingen nye planer for frys av oljeproduksjonen: – Det blir trolig ingen avtale

Betydelig nedgang

Til sammen er produksjonen i Sør- og Nord-Amerika falt med rundt 1,5 millioner fat om dagen. I Australia og Asia er kuttet på 250.000 fat om dagen, ifølge Reuters.

Men medlemslandene i oljekartellet OPEC har ikke klart å komme til enighet om et produksjonskutt. Det er Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, som skal ha vært den viktigste bremseklossen i disse forhandlingene.

I motsetning til flere andre medlemsland ønsker ikke oljegiganten å være med på noe kutt. Det er også blitt spekulert i at Saudi-Arabia vil øke sin produksjon i årene som kommer opp til 15 millioner fat om dagen innen 2020, hvilket er rundt fem millioner fat mer enn i dag.

Oljefall mandag

Oljeprisen (Brent spot) har falt relativt kraftig mandag ettermiddag og kveld.

Fra å koste litt over 46 dollar fatet ved lunsjtider, har oljeprisen falt jevnt og trutt til 43,6 dollar fatet like etter at klokken har passert 22.

Gjennom natten har den beveget seg sidelengs, og i morgentimene tirsdag ligger den og vaker ruindt 43,7 dollar fatet.

Oljeprisen steg noe i forkant av dette - noe skogbrannen i Canada fikk «skylden» for. Skogsbrann har ødelagt for en stor del av oljesand-feltene i Alberta, skriver reuters.com. Blant annet har Statoil måtte stenge ned i landet.

Les også

Opec har ingen nye planer for frys av oljeproduksjonen:
– Det blir trolig ingen avtale

Les også

Statoil-direktør: Oljeindustrien kan skylde seg selv for svake søkertall

Les også

Oljeprisen mot største månedshopp på syv år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Canada
 3. USA
 4. Saudi-Arabia
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

 2. Statoil stenger i Canada på grunn av skogbrann

 3. Oljeprisen fortsetter nedgangen før Opec+-møte

 4. Analytiker: Trump kan ha «lurt» Saudi-Arabia til å øke oljeproduksjonen

 5. Oljeåret – fra 27 til 57 dollar