Tror på oljevekst i 2017: Venter dobbelt så mange utbygginger

Oljeselskapene øker investeringene med tre prosent i 2017, og antallet nye prosjekter dobler seg fra i fjor, tror analytikerne i Wood Mackenzie.

SPÅR OPPGANG: Oljebransjen globalt vil trolig investere mer i år enn i fjor, ledet an av amerikansk skiferolje, tror analyseselskapet Wood Mackenzie. Bildet viser et anlegg i Eagle Ford, Texas.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Globale oljeinvesteringer har falt kraftig siden 2014.

Men i år kan de snu, tror analyseselskapet Wood Mackenzie.

Selskapet tror globale oljeselskapers investeringer i leting og utvikling vil øke med tre prosent til 450 milliarder dollar (3.875 milliarder kroner) i 2017, sammenlignet med året før.

Dessuten vil antallet nye olje- og gassutbygginger som blir besluttet globalt trolig doble seg fra i fjor til i år, tror selskapet.

– Den globale investeringssyklusen vil vise de første tegnene til vekst i 2017, og avslutter dermed en knusende toårig nedgang i investeringer, sier Malcolm Dickson, Wood Mackenzies ledende analytiker innen oppstrøms olje- og gassproduksjon.

Oljeselskapene vedtok bare ni større utbygginger i 2016, men dette tallet vil stige til mer enn 20 i år, spår han.

Mange av utbyggingene er mindre og enklere enn gigantprosjektene som ble satt i gang i perioden før 2014, da oljeprisen lå på over 100 dollar fatet i flere år.

Les også

Slik blir oljebremsen i 2017

– Selskapene vil få mer igjen for pengene, sier Dickson.

– Dette er delvis et resultat av at man flytter kapitalen bort fra komplekse megaprosjekter til mindre, trinnvise utvidelsesprosjekter i kanadisk oljesand og på dypt vann, sier han.

Ned 40 prosent

Dette er likevel ikke et varsel om at gullalderen i oljeindustrien er på full fart tilbake.

Investeringene ligger fortsatt 40 prosent under nivået i 2014, og antallet utbygginger i år er langt under gjennomsnittet på 40 per år i perioden mellom 2010 og 2014, ifølge Wood Mackenzie.

Malcolm Dickson, oljeanalytiker i Wood Mackenzie

Kostnadene i oljeindustrien vil fortsette å falle gjennom 2017, mens selskapene fortsetter å slanke seg, mener Wood Mackenzie.

Dette rimer også med Statoil-sjef Eldar Sætres utsagn denne måneden om at omstillingen i den norske oljebransjen vil fortsette i 2017.

Les mer: Slik blir oljebremsen i 2017

Godt nytt for Norge

En av de gode nyhetene for Norge er at dypvannsprosjekter kommer tilbake, ifølge Wood Mackenzies ferske rapport «Fem ting å se på i 2017».

– Industrien har valgt ut de beste prosjektene som de vil optimalisere og fortsette med. I 2017 vil den måtte rette oppmerksomheten mot den neste bølgen av investeringer for å gjøre dem klare til beslutning, sier Dickson.

KOMMER TILBAKE: I år kommer oljeselskapene til å vedta flere prosjekter enn i de siste to årene, spår Wood Mackenzie. Grafen viser investeringsbeslutninger i prosjekter på over 50 millioner fat oljeekvivalenter de siste ti årene, med anslag for 2017.

Rapporten understreker likevel at flere dypvannsprosjekter har en utfordrende økonomi. Av 40 større prosjekter på dypt vann som ennå ikke er besluttet, vil halvparten slite med å oppnå en internrente på 15 prosent ved en oljepris på 60 dollar fatet.

Internrenten brukes ofte av oljeselskapene som et mål på et prosjekts avkastning, og kan brukes til å sammenligne lønnsomheten mellom ulike prosjekter.

Les også

Den nye oljeministeren om de store energispørsmålene

Statoils svært lønnsomme Johan Sverdrup-felt har en beregnet internrente på 23 prosent, ifølge en tidligere vurdering fra Wood Mackenzie.

For å bedre lønnsomheten kreves det fortsatt kostnadskutt i en del prosjekter, mener selskapet.

– I bedre form

Etter flere år med betydelige kostnadskutt har mange oljeselskaper klart å gjøre utbygginger lønnsomme på langt lavere oljepriser enn for noen år siden.

Blant annet har Statoil kuttet kostnadene i felt som ennå ikke er besluttet slik at de i gjennomsnitt er lønnsomme ved 41 dollar fatet, mens de samme feltene trengte en pris på 70 dollar fatet i 2013.

Les også

Værmeldingen bidrar til prishopp på gass i Europa

På Johan Castberg-feltet i Barentshavet har Statoil droppet oljerør og terminal på land og halvert utbyggingskostnadene, slik at prosjektet er lønnsomt med en oljepris på ned mot 40 dollar fatet.

Slike dramatiske reduksjoner i kostnader og en kraftig forbedring av feltenes lønnsomhet er et gjennomgående tema i bransjen, mener Wood Mackenzie.

– 2017 kommer til å demonstrere hvor effektiv olje- og gassindustrien har blitt, og vise prosjekter som jevnt over er i bedre form, sier Dickson.

Les også: 440.131 oljejobber har forsvunnet globalt

Tror USA øker

I USA har oljeprodusentene vært særlig effektive i å kutte kostnader, og det er der oppgangen vil bli sterkest i år, tror Dickson.

– Det har vært en dramatisk økning i effektiviteten i sektoren, noe som vises av borelagene som nå fullfører brønnene opptil 30 prosent raskere, sier han.

Investeringene i produksjon av skiferolje vil trolig øke med hele 23 prosent fra i fjor til i år, til 61 milliarder dollar, tror Wood Mackenzie. Mange av disse ressursene trenger lav oljepris for å bli lønnsomme, og produksjonen kan raskt skaleres opp.

Les også

Oljeåret – fra 27 til 57 dollar

Økt USA-produksjon

I fjor produserte USA 8,9 millioner fat olje per dag. I en fersk rapport spår USAs energienhet EIA at produksjonen vil øke til 9 millioner fat per dag i år og 9,3 millioner fat per dag i 2018.

Samtidig forventer EIA at prisen på Brent-olje vil ligge på 53 dollar fatet i snitt i år og 56 dollar fatet i snitt neste år.

Kostnadene i USAs oljebransje kan komme til å begynne å øke igjen i 2017, hvis aktiviteten tar seg mye opp, tror Wood Mackenzie. Men selskapet tror at dette vil bli kompensert for ved økt effektivitet i eldre oljeregioner i USA, der boretempoet fortsatt kan økes mye, mener selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Oljebransjen
  3. Equinor
  4. USA

Flere artikler

  1. Tror lykken snur for oljeselskapene i 2018: – De store kuttene er over

  2. – Neste oljebølge blir mindre

  3. Fersk rapport: Dypvannsriggene slår tilbake i år

  4. Spår oljerekord i Mexicogolfen

  5. Analyseselskap om oljeutvinning på dypt vann: Blir mye billigere