Global uro sendte oljeprisen til det høyeste nivået siden 2014

Det tilspissede stormaktsspillet i Syria er én av faktorene som har bidratt til oljeprisløft de siste dagene.

KONFLIKT: USA og Russland kan være på kollisjonskurs i Syria. Her landenes FN-ambassadører, Vasili Nebensja og Nikki Haley, i diskusjon under et møte i sikkerhetsrådet.

Foto: Julie Jacobson AP
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Flere faktorer har de siste døgnene bidratt til å sende oljeprisen nær det høyeste nivået siden desember 2014.

Spotprisen på et fat nordsjøolje steg i går til over 71 dollar per fat. Etter en moderat tilbakegang er prisen onsdag morgen omtrent 70,7 dollar per fat.

Oppgangen finner sted på økt geopolitisk uro i Midtøsten, der to av verdens største oljeprodusenter – USA og Russland – ser ut til å være på kollisjonskurs.

De siste dagene har det blitt spekulert i om USA vil slå tilbake etter det angivelige gassangrepet i Syria. En slik reaksjon er ventet å ramme Assad-regimet, som støttes av Russland og Iran.

– Sannsynligheten for en koordinert respons på angrepet med kjemiske våpen i Syria gjør det farligere å ta salgsposisjoner, sier senior markedsanalytiker Phil Flynn ved Price Futures Group til Marketwatch.

Redusert fare for handelskrig

I tillegg til dette er tilsynelatende faren for handelskrig mellom USA og Kina noe redusert etter at sistnevntes statsminister, Xi Jinping, under en konferanse i Hainan tidligere i uken uttalte seg i en mer forsonende tone.

Xi snakket fordelaktig om global handel, og lovet å komme amerikanerne i møte på flere av punktene president Donald Trump tidligere har omtalt.

Dette ble tatt godt imot i finansmarkedene, og medvirker til lavere risiko for at oljehandelen blir rammet av proteksjonistiske tiltak.

I positiv retning for oljeprisen trekker ellers internasjonale medier frem at Saudi-Arabia rapporteres å jobbe mot oljepris på 80 dollar per fat før børsnoteringen av Saudi Aramco.

Les også

Gigantnotering kan ende i mageplask

Ifølge Bloomberg skal dette ha fremgått i samtaler med Opec-delegater og øvrige oljemarkedsaktører, selv om ikke noe konkret prisnivå ble nevnt.

Venter svingninger

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets skriver i en oppdatering onsdag morgen at man bør stålsette seg for større svingningen i oljeprisen fremover.

«Problemet er at dette året blir vanskeligere herfra og fremover enn det var i fjor, fordi den geopolitiske risikoen er en så mye større faktor, og fordi finansielle pengestrømmer er så viktige for oljeprisfastsettelsen», skriver Kjus.

Han venter at oljeeksponeringsstatistikk fredag vil vise en stor økning i de ikke-kommersielle kjøpsposisjonene, og spør retorisk:

«Vil du kjøpe råolje når alle andre allerede har kjøpt?»

Overraskende lagerøkning

For øvrig har det kommet ferske oljelagertall fra den amerikanske bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) som viste en økning i råoljelagrene på 1,8 millioner fat per dag i forrige uke.

Bensinlagrene steg 2,0 millioner fat, mens destillatlagrene falt med 3,9 millioner fat.

Det var på forhånd ventet et trekk på 189.000 fat, melder Oilprice. De private oljelagertallene kan således være medvirkende til en liten tilbakegang i oljeprisen i morgentimene onsdag.

Det amerikanske energidepartementet slapp i går sin månedlige oljemarkedsrapport, der anslaget for amerikansk produksjonsvekst i 2018 ble revidert til 1,37 millioner fat per dag fra tidligere 1,38 millioner fat.

Senere i dag kommer departementet også med de ukentlige oljelagertallene.

Les også

– Negativt for norsk skipsfart

Les også

«60 Minutes»-intervjuet med MBS kan bevege oljeprisen

Les også

Johan Castberg-feltet er blitt enda litt billigere

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Trump trumfer alt

  2. Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

  3. Oljeprisen falt med over to dollar

  4. Annonsørinnhold

  5. Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

  6. Trump: – Aksepterer ikke at Opec holder oljeprisen høy