Lundin med nye testresultater i Barentshavet: – Lover godt for en utbygging av feltet

Utbyggingen av Alta- og Gohta-funnene i Barentshavet er ett skritt nærmere en realitet når Lundin Norway nå kan slå i bordet med positive resultater fra vårens boring og produksjonstest.

PÅ BESØK: Administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway var i begynnelsen av mai på besøk ombord på boreriggen Leiv Eiriksson da den var i ferd med å ankres opp på Alta for å starte boringen.

Foto: Marius Lorentzen E24
Publisert:,

Tre år etter at oljeselskapet Lundin Norway i 2014 fant olje på Alta-prospektet i Barentshavet har selskapet nå rykende ferske testresultater.

Siden starten av mai har selskapet boret en avgrensningsbrønn og gjort en produksjonstest for å undersøke egenskapene til reservoaret. Denne siste brønnen er boret snaue to kilometer unna det opprinnelige funnet for å avdekke om det er så stort som de tror.

Etter de skuffende resultatene fra boringen av avgrensningsbrønnen på det noe mindre nabofunnet Gohta fra starten av mai, kan selskapet melde om langt bedre nyheter fra Alta.

Når man boret den nye brønnen på Alta traff riggen på en hydrokarbonkolonne med en tykkelse på 48 meter, fordelt på 4 meter gass og 44 meter olje, skriver selskapet i en pressemelding. I produksjonstesten oppnådde man en maksimal produksjonsrate på 6.050 fat olje og om lag 93 000 kubikkmeter gass per døgn.

Hvor mye et reservoar kan produsere er avgjørende for hvor raskt og enkelt man kan få opp oljen og gassen, og derfor også lønnsomheten i funnet.

– Dette er tall vi er svært godt fornøyde med. Testen viser også at strømningsegenskapene i reservoaret er gode. Enkelt sagt indikerer testen at vi skal kunne oppnå en høy produksjonsrate dersom vi velger å bygge ut feltet for produksjon, sier administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway.

– Dette lover godt for en utbygging av feltet, legger hun til.

I forbindelse med boringen og testen er det også tatt omfattende prøver på stedet, opplyser Lundin.

Fortsatt en vei å gå

Selv om Alta- og Gohta-funnene ble gjort i 2014 og 2013, og selskapet nå har boret avgrensninger i begge funnene, så er det fortsatt et stykke igjen før man eventuelt kan få i gang en produksjon.

Loppahøyden i Barentshavet der Lundin Norway har gjort funn ligger mellom Statoils Snøhvit-felt og det kommende Johan Castberg-feltet.

Foto: Lundin Petroleum

Lundin har ikke villet si noen spesifikk dato selv, men det er trolig at man kan regne med at en eventuell utbygging vil være ferdig litt etter Statoils utbygging på Johan Castberg, som skal i produksjon i 2022.

– Vi vil nå gå vibrere med å planlegge en mulig forlenget brønntest i 2018, som er det neste steget på veien mot å bygge ut det betydelige Alta-funnet, sier konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum, i en uttalelse torsdag.

Selskapet endrer ikke ressursestimatet med denne testen, men resultatene tilsier altså at de heller ikke nedjusterer det. Lundin anslår at man kan utvinne 215 til 585 millioner fat oljeekvivalenter fra Alta og Gohta.

Estimatet avhenger av flere forhold, inkludert andre funn som er gjort rett i nærheten.

I februar meldte Lundin at de hadde funnet et sted mellom 36 og 100 millioner fat olje til på Filicudi-prospektet like ved Alta/Gohta, i en lisens de eier sammen med Aker BP. Lundin uttalte da at det er en betydelig oppside i estimatet, men at det kreves mer boring for å avklare dette.

Det er Lundin Norway som står bak det gigantiske Johan Sverdrup-funnet i Nordsjøen og selskapet har i tillegg bygget ut Edvard Grieg-feltet like ved, som de fant før Sverdrup. I tillegg til dette området, Utsirahøyden, anser Lundin at Loppahøyden i Barentshavet, der Alta og Gohta ligger, er deres andre kjerneområde på norsk sokkel.

Utredninger i gang

Samtidig som Lundin Norway har hyret inn Leiv Eiriksson-riggen på langtidskontrakt for boring i Barentshavet, så jobber selskapet også med å utrede hvordan man kan bygge ut Alta- og Gohta-funnene.

Det mest sannsynlige slik situasjonen ser ut nå er at man går for en flytende produksjonsenhet på Alta, og at Gohta-funnet blir koblet opp som en satellitt ettersom dette er noe mindre. Et slikt konsept har selskapet indikert på flere av presentasjonene sine.

E24 skrev i april i fjor at Lundin hadde tildelt oppdrag for totalt seks studier som skal utrede utbyggingsmulighetene for de to funnene i Barentshavet.

– Vi jobber videre med et mål om at Alta og Gohta skal bli vårt neste store utbyggingsprosjekt. Vi deltar også i arbeidet med å utrede en mulig mottaksterminal for råolje på land i Finnmark, sier Lundin Norway-sjefen.

Lundin Norway er heller ikke ferdige med boringen i området etter denne siste boringen på Alta.

– Vi planlegger omfattende leteaktivitet her for de kommende årene og har tro på at det er mulig å gjøre flere økonomisk drivverdige funn i tillegg til Gohta og Alta, skriver selskapet.

– Vi planlegger å bore første letebrønn i minst to av disse prospektene allerede i år, sier Færøvik.

Les også

Petroleumstilsynet: – Urovekkende mangler på Edvard Grieg-feltet

Les også

Nyskilte Lundin leverer kjempeproduksjon

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Her kan du lese mer om