Statoil har funnet mer olje i Barentshavet

Statoil har gjort et oljefunn i Kayak-prospektet som ligger like i nærheten av det kommende Johan Castberg-feltet.

FANT MER: Statoils letekampanje i Barentshavet i 2017 startet med Blåmann (ved Goliat-feltet til Eni), før man gikk videre til Kayak (ved Johan Castberg-funnet) som ligger til venstre i bildet. Deretter følger Gemini Nord (ved OMVs Wisting-funn). Til sist går Statoil inn i ukjente områder på Korpfjell, helt inntil grensen til Russland og deretter Koigen Central, sørvest for Bjørnøya.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil har for første gang siden 2014 satt i gang et leteprogram i Barentshavet denne sommeren, og nå kan selskapet melde om det første funnet.

Mandag morgen kom det meldinger fra både Oljedirektoratet og selskapet selv om at det er funnet olje i Kayak-prospektet i Barentshavet. Kayak ligger i lisensen til Johan Castberg-funnet, som etter alt å dømme blir sanksjonert for utbygging i løpet av høsten.

De foreløpige beregningene tilsier at det ligger mellom 25 og 50 millioner fat olje i Kayak, og man vil nå vurdere om dette funnet kan kobles opp og utvinnes sammen med oljen i Johan Castberg.

– Vi er veldig fornøyd med å ha gjort et godt funn i vår første ferdigstilte brønn i Barentshavet i år. Vi er spesielt fornøyd med å ha påvist ressurser i en type letemål som ikke tidligere har vært undersøkt. Det åpner for flere interessante muligheter, sier Jez Averty, letedirektør for Norge og Storbritannia, i en uttalelse.

Jez Averty, Statoils letedirektør på norsk sokkel,

Kayak-brønnen (7219/9-2) ligger rundt 23 kilometer sørvest for funnbrønnen på Johan Castberg i lisens PL532. Kayak er den åttende brønnen i denne lisensen.

– Brønn 7219/9-2 påtraff olje i to sandsteinsintervaller av 27 og 18 meters tykkelse med moderat til dårlig reservoarkvalitet i øvre del av Koljeformasjonen. Olje-vannkontakt ble ikke påtruffet. I nedre del av Koljeformasjonen ble det ikke påtruffet reservoarbergarter, skriver direktoratet.

Kan bli viktig for Castberg

Letesjef Jez Averty sier at Statoil nå skal vurdere om de skal bore mer for å avgrense funnet.

– Vi vil arbeide for å etablere en kommersiell løsning for Kayak-funnet mot Johan Castberg lisensen. Vi vil også jobbe for å få frem andre lignende prospekter i Barentshavet, fortsetter Averty.

Slik skal Statoils flytende produksjonsskip på Johan Castberg-feltet se ut.

Etter at Statoil avsluttet forrige leteprogram i Castberg-området høsten 2014 har man jobbet intenst med å få til en kommersiell løsning for Castberg-feltet.

Statoil regner foreløpig med at de må investeres 50 milliarder kroner i utbyggingen av Johan Castberg-feltet. Det er halvparten av hva Statoil estimerte prosjektet ville koste for få år tilbake.

Johan Castberg anslås å inneholde om lag 500 millioner fat oljeekvivalenter før man gjør eventuelle ytterligere funn.

Sprer leteinnsatsen

Brønnen i Kayak ligger om lag 200 kilometer i luftlinje fra Hammerfest og er den første brønnen som er ferdigstilt i Statoils leteprogram i sommer.

2017 har blitt et lete-comeback for Statoil i Barentshavet, for selskapet har ikke hatt noe leteprogram i havområdet siden 2014. Den gang gjennomførte man et omfattende program der det ble boret i fem prospekter rundt Castberg-funnet i håp om å finne mer. Resultatene viste imidlertid at det var lite olje, selv om leteprogrammet ga Statoil mye innsikt i geologien og ressursene rundt Castberg.

Etter leteprogrammet rundt Castberg i 2014, valgte man i år en letestrategi der man både borer i nærheten av eksisterende funn, og i helt nye områder.

I årets program startet Statoil med å bore på Blåmann, som ligger lenger sørøst, og boreriggen Songa Enabler skal nå tilbake dit for å ferdigstille brønnen. Etter at man er ferdig med Blåmann skal Songa Enabler til Gemini Nord-prospektet for å bore der.

Senere i sommer skal man Korpfjell, som er det prospektet det kanskje knytter seg aller størst spenning til. Selv om det er her man regner med at sannsynligheten for funn er minst, så er formasjonen enorm. Så hvis den inneholder olje er det trolig snakk om enorme volumer.

Statoil er ikke de eneste som leter i Barentshavet denne sommeren. Les mer om letingen som pågår her: Borer så dollarene flyr og saltvannet spruter

Les også

Slik er Statoil store vindmøllesatsing

Les også

Statoil får bore omstridt letebrønn i Barentshavet

Les også

Sprøyter milliardbeløp inn i ny IT-satsing: «Pokémon-teknologi» skal revolusjonere arbeidshverdagen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Songa Offshore

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nytt Castberg-funn i Barentshavet

 2. Domstolen stanset første brønn: I mellomtiden kastet Statoil seg rundt og fant olje et annet sted

 3. Årets «viktigste» letebrønn skuffer stort

 4. Betalt innhold

  Statoil har gjort nytt gassfunn i Barentshavet

 5. Betalt innhold

  Statoil lette etter olje – fant gass