Castberg-jubel hos leverandørindustrien: – Vi må ansette mange folk her oppe

Samme dag som Aker Solutions vant gigantkontrakten på fire milliarder kroner på Johan Castberg-utbyggingen til Statoil, la oljeservicekonsernet inn sin første ordre hos en leverandør i Hammerfest.

Administrerende direktør Bengt Holmgren i Hammerfest Industriservice har allerede sikret seg sin første kontrakt med Aker Solutions for Johan Castberg-feltet.

Foto: Privat / Statoil
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

FORNEBUPORTEN (E24): – Dette har vi ventet lenge på og det er kjempestemning i Hammerfest nå, sier administrerende direktør i den mekaniske bedriften Hammerfest Industriservice, Bengt Holmgren, på telefon med E24.

Han har akkurat kommet tilbake til kontoret etter å ha deltatt på den offisielle seansen på Melkøya-anlegget utenfor sentrum. Der overleverte Statoils prosjektutviklingsdirektør, Torger Rød, utbyggingssøknaden for Johan Castberg-feltet til olje- og energiminister Terje Søviknes.

Omtrent samtidig satt andre Statoil-topper og signerte en kjempeordre hos Aker Solutions på Fornebu, og der kom det frem at nettopp Hammerfest Industriservice nå er sikret arbeid de også:

– Vi har allerede lagt inn vår første ordre i Nord-Norge i dag, fortalte kundedirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions mens de signerte avtalen med Statoil-ledelsen.

Aker Solutions-kontrakten er på fire milliarder kroner for å bygge subsea-anlegget, samt at de får ansvaret for design, innkjøp og prosjektstyring av plattformdekket som skal monteres på produksjonsskipet på Castberg-feltet.

I den forbindelse har de tirsdag sendt den første ordren til Holmgren i Hammerfest for sveising av brønnhodene som Aker Solutions skal produsere til feltet.

Les mer om Johan Castberg-feltet: Planene er klare og prisen er halvert

Les også

Aker Solutions vinner Johan Castberg-kontrakter på fire milliarder

Skal bygge nytt verksted

– I dag omsetter vi for 50 millioner kroner i året, men i de drøye fire årene Johan Castberg-feltet skal bygges ut tror vi at vi dobler den omsetningen, forteller sjefen i Hammerfest Industriservice fornøyd, og legger til at de har intensjonsavtaler om mer arbeid når utbyggingen er kommet i gang.

Han forteller at Johan Castberg-utbyggingen gjør det mulig for dem å utvide dagens verksted med slipp til å også bygge et helt nytt verksted på Polarbase.

– Vi må ansette mange folk når Castberg-utbyggingen kommer i gang, sier Holmgren.

– Utbygginger som dette er jo en stor bonus for næringen her oppe, men for oss som bor her er det veldig viktig at feltene skal driftes i mange tiår, og det er det som gir de langsiktige arbeidsplassene, fortsetter han.

Mens Castberg-feltet skal driftes fra Harstad og supply- og helikopterbasen vil ligge i Hammerfest, så har Hammerfest Industriservice og andre bedrifter allerede mye å gjøre for oljeselskapene i Nord-Norge.

– Vi har allerede virksomhet rettet inn mot Snøhvit- og Goliat-feltene, og nå er vi også endelig kvalifisert for å levere til de tunge operasjonene på subsea-utstyr, forteller Holmgren og fortsetter:

– På Goliat er vi for eksempel involvert i alle mulige reparasjoner og modifikasjoner som må gjøres, for alt som kan prefabrikkeres og sveises på land blir det før det fraktes offshore.

LANDET MILLIARDAVTALE: Stemningen var på topp hos Aker Solutions på Fornebu milliardkontrakten på Johan Castberg-feltet var undertegnet. Fra venstre: Pål Eitrheim, direktør for anskaffelser i Statoil, Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions, Margareth Øvrum, konserndirektør i Statoil og Valborg Lundegaard, kundedirektør i Aker Solutions

Foto: Marius Lorentzen E24

– Det har vært knallhardt arbeid

Tilbake på Fornebu var det en stolt konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum, som kunne sette penn på kontraktspapirene med Aker Solutions.

Hun la ikke skjul på at prosessen fra det første funnet 1. april 2011, via prosjektstansen i 2013 og videreutviklingen som har skjedd siden den gang, har vært en stor innsats:

– Dette er en stor dag. Det er ikke lenge siden vi slet med å se fremtiden for dette prosjektet med et budsjett på 108 milliarder og en balansepris på over 85 dollar per fat. Men nå er kostnadene halvert og vi har et robust prosjekt med en balansepris på under 35 dollar per fat, sa Øvrum og fortsatte:

– Det har vært knallhardt arbeid, og takket være samarbeidet med leverandørene har vi klart å få dette til. Disse kontraktene er vunnet i internasjonal konkurranse og det er gledelig å se at norske leverandører vinner frem.

Hun pekte på at hvis man legger på Johan Castberg- og Snorre Expansion-prosjektene på henholdsvis 49 og 22 milliarder kroner, så vil Statoil til sammen ha vedtatt utbygginger for om lag 90 milliarder kroner i 2017.

– Dette er nok den viktigste beslutningen vi har tatt i 2017, sa Øvrum om Castberg-utbyggingen og la til at hun vil følge opp hver millimeter av prosjektet for å sikre at man nå holder seg til budsjettet.

Viktig for Aker Solutions

Aker Solutions-sjef Luis Araujo kunne fortelle at selv om hele konsernet hans settes i sving med denne kontrakten, skal det meste av arbeidet gjøres i Norge, fra Egersund i Sør og hele veien til Nord-Norge.

– Aker Solutions har investert i Nord-Norge i påvente av dette og flere andre kontrakter. Anlegget vårt i Tranby vil gjøre det meste av subsea-produksjonen, men anlegget vårt i Brasil vi også bidra, blant annet med kontrollsystemene som skal leveres, forklarer Araujo og skyter inn:

– At vi gjør arbeid i Brasil hjelper også Statoil med tanke på krav om brasilianske leveranser (opp mot Statoils Brasil-virksomhet, journ.anm.).

Verftet i Egersund vil også engasjeres for å bygge ventilsystemer, mens ingeniørarbeidet i stor grad vil gjennomføres ved kontoret på Fornebu.

– Dette vil sysselsette over 700 Aker Solutions-ansatte, fortalte Valborg Lundegaard.

– Dere har sagt at omsetningen deres kan komme til å øke igjen neste år hvis dere vinner en del viktige kontrakter. Hvor langt på vei hjelper denne med det?

– Dette er en veldig viktig kontrakt for oss, men den løper jo over mange år. Så dette tar oss et steg på veien, men det er flere kontrakter som vi håper å vinne den nærmeste tiden, sier Araujo.

Les også

Kværner venter i spenning

Les også

Anslår at staten tjener 13 milliarder på Goliat

Les også

Vil løse fornybarfloken med ny algoritme

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Equinor
 3. Subsea 7
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Dobbel Castberg-seier for Aker Solutions: Vinner kontrakter for fire mrd.

 2. Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

 3. Betalt innhold

  Statoil: – Dette er en stor dag. Endelig har vi lykkes

 4. Annonsørinnhold

 5. Kværner venter i spenning

 6. – Det må komme mer arbeid, ellers ender Hammerfest opp som en containerhavn