Energi Norge: Norge kan bli verdens første fullelektrifiserte nasjon

Norge har mulighet til å bli det første fullelektrifiserte samfunnet i verden, mener Energi Norge. Målet er å få det til innen 2050.

STADIG FLERE: Det ruller allerede flere elbiler på norske veier enn i noe annet land. Innen 2050 kan Norge være fullelektrisk, mener Energi Norge.

Foto: Hanne Hattrem VG
 • NTB
Publisert: Publisert:

Mandag overleverer organisasjonen et nytt Veikart for grønn vekst til klimaminister Vidar Helgesen (H) under Arendalsuka.

Veikartet inneholder 24 konkrete politikkforslag for grønn vekst i Norge.

– Klimaendringene og tapte arbeidsplasser i oljesektoren er to av Norges største utfordringer i dag. Vi mener fornybarnæringen har et stort potensial for å bidra på begge disse områdene, sier direktør Oluf Ulseth i Energi Norge til NTB.

– Vårt mål er at Norge, med utgangspunkt i vannkraften og et bedre samspill mellom næringsliv og myndigheter, skal bli verdens første fullelektrifiserte samfunn innen 2050. På den måten kan vi ta en sterkere lederrolle i klimaarbeidet, samtidig som konkurransekraften vår styrkes, sier han.

Les også

Store sprik i elbil-anslagene: – Noen kommer til å ta feil

Unik mulighet

I Norge kommer 96 prosent av strømproduksjonen fra vannkraft. I tillegg har Norge et velutviklet energisystem, høy elektrifiseringsgrad i husholdningssektoren og verdens høyeste elbiltetthet.

– Det gir oss et unikt utgangspunkt for å elektrifisere andre samfunnssektorer og dermed kutte utslipp av klimagasser, sier Ulseth.

Men det vil kreve betydelig innsats, særlig innenfor transportsektoren og olje og gass.

«Elektrifisering er, sammen med biodrivstoff, nøkkelen til å gjøre transportsektoren utslippsfri enten lagringen skjer i batterier eller i form av hydrogen», heter det i rapporten.

Det ruller allerede 110.000 elbiler på norske veier, og Stortinget har vedtatt at det ikke skal selges nye fossildrevne personbiler i Norge etter 2025.

Les også

Det Nye Norge, kronikk, Vidar Helgesen: Dette kan vi lære av Kina og California

«Flere veikart viser at utslippene her kan fjernes innen 2050, men det vil kreve betydelig innsats innenfor alle deler av sektoren», skriver Energi Norge i rapporten.

For olje- og gassnæringen kan utslippene kuttes betydelig gjennom elektrifisering av sokkelen fra land.

Fornybar vekst

Fullelektrifiseringen av samfunnet er ikke bare bra for klimaet, men også for utvikling av ny industri og nye teknologiarbeidsplasser.

Fornybarnæringen står for stadig mer av verdiskapningen og er nå høyere enn for alle andre fastlandsnæringer. Allerede i dag er det over 100 bedrifter i Norge som jobber med elektrifisering av transport, også i maritim sektor, påpeker Energi Norge.

Men det kan bli enda bedre.

– Vi mener at verdiskapingen i fornybarnæringen kan dobles innen 2050, sier Ulseth.

Les også

Tror elbiler kan øke oljeprisen

Les også

Frykter at elbil-fordelene fjernes

Les også

Arne Fredly: Tesla-tall ikke realistiske

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Elbil
 2. Vidar Helgesen
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Norge kan bli verdens første fullelektrifiserte nasjon

 2. Ny rapport peker på massivt behov for grønne investeringer. Siri M.Kalvig mener Norge nå må gripe muligheten

 3. LO og vindbransjen med felles advarsel: Frykter kraftunderskudd fra 2030

 4. Annonsørinnhold

 5. Rapport: Verden kan bli utslippsfri innen 2050

 6. Vil investere 50 milliarder på 10 år for å nå klimamålet: Utslippsversting kan bli fullelektrisk